Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile dni urlopu wypoczynkowego za pół etatu???

Polecane posty

Gość gość

Witam serdecznie.Mam kilka pytań,mam nadzieje ze znajdzie się ktoś kto udzieli mi na nie odpowiedzi.Z góry dziękuję ;) Pracuję 5 dni w tygodniu po 4h.Mam male dziecko.Pracuję mniej niz 10 lat. Ile dni urlopu wypoczynkowego należy mi się rocznie,bo niektórzy mówią 10dni,a inni 104 co daje ok 20 dni i czy powinnam doliczyć sobie także jakiś dzien wolny na dziecko?? Dziękuję

Gość gość
Poczytałam ale jasnej odpowiedzi nie znalazłam.Proszę o pomoc w tej sprawie i konkretne odpowiedzi.dziękuję

Gość gość
pewnie proporcjonalnie do etetu... jak przy pełnym jest 26dni to ty masz 13 dni, tak mi się wydaje! logicznie myslac

Gość gość
na dziecko masz dodatkowo 2 dni (opieka)

Gość gość
A czego nie rozumiesz ? Jeśli masz łączny staż pracy (z uwzględnieniem wykształcenia -jak w linku) poniżej 10 lat to pasz praco przy 1/2 etatu do 10 dni urlopu. 2 dni opieki na dziecko to coś niezwiązanego z urlopem/

Gość gość
otóż nie rozumiem tego: Zgodnie z art. 154 § 2 K.p. wymiar urlopu pracownika zatrudnionego na część etatu należy ustalić proporcjonalnie do wymiaru jego czasu pracy. W przypadku zatem zatrudnienia na pół etatu i stażu pracy niższego niż 10 lat, wymiar urlopu wypoczynkowego wynosi 10 dni. By prawidłowo udzielić urlopu gdy pracownik pracuje w wymiarze innym niż 8 godzin dziennie, urlop wypoczynkowy w dniach należy przeliczyć na godziny – 10 dni urlopu odpowiada bowiem 80 godzinom. Pracodawca powinien zatem udzielić Pani 80 godzin w urlopu, to jest przy wymiarze czasu pracy po 4 godziny dziennie, będzie to 20 dni wolnego. Należy pamiętać, że urlop powinien zostać udzielony w dni, które zgodnie z Pani rozkładem czasu pracy są Pani dniami pracy. czyli mam 10 dni plus 2 na dziecko czy 20 dni plus 2 na dziecko????

Gość gość
nieprawda - przy tych założeniach co powyżej ma 20 dni urlopu, tyle, że każdy dzień to nie 8 godin, ale 4 godziny (pracy)

Gość gość
urlop rozliczany jest godzinowo. jesli zatem nie przepracowalas jeszcze 10 lat, nie ukonczylas studiow ktore do wymairy urlopu licza sie jako 8 lat pracy i w tym wypadku wystarczy przperacowac dwa lata, ani szkoly sredniej, ktora liczona jest jako 6 lat i wtedy wystarczy przepracowac 4 lata do pelnego wwymiaru urlopu, to masz 80 godzin urlopu. jesli zatem pracujesz codziennie po 4 godziny to masz jakby 20 dni urlopu. jeslu pracowalabys powiedzmy poniedzialek wtorek po 8 w srode 4 a czwartek i piatek wolny to to rozliczane byloby to wylacznie godzinowo.

Gość gość
Jeśli pracujesz codziennie po 4 godziny to masz 20 dni urlopu+ 2 dni opieki na dziecko.

Gość gość
20 dni urlopu na pół eteatu??? o kurdee, to w takim razie pracujac na pełny eteat jest sie poszkodowanym bo tylko 26 !

Gość gość
o to mi wlasnie chodzilo. szkoda ze nie wiedzialam tego wczesniej :( stracilam mnóstwo dni z zeszlego urlopu 2013 czyli jednek 22 dni łącznie.ciesze sie mimo wszystko :)