Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gościuwa_z_IQ

Pytanie,czy zgadzacie się z myślą Bertranda Russella, że większość ludzi prędzej

Polecane posty

Gość gościuwa_z_IQ

umrze niż pomyśli?

Gość antar ktydos
Russell był typowym wysublimowanym idiotą. Mało który intelektualista to naprawdę mądry człowiek.

Gość antar ktydos
A na temat powiem, że zależy, który człowiek i zależy o czym ma pomyśleć.

Gość gość
Ja się z tym nie zgadzam. Przypisywanie innym braku inteligencji czy wręcz głupoty jest powszechne wśród ludzi. To ja jestem mądry, uczciwy, sprawiedliwy, dobry, to oni są źli i głupi. Tak myśli o sobie jednostka i nie może być inaczej, czlowiek musi mieć o sobie dobre mniemanie, bo gdyby był wobec siebie równie krytyczny jak wobec innych, to musialby strzelić sobie w łeb albo rozchorowałby się psychicznie.

Gość antar ktydos
I ta odpowiedź trafia mi do przekonania. Coś takiego chciałem napisać, ale nie dostało mi rozumu w danej chwili. Skupiłem się na idiotyzmie sir Bertranda :D

Gość gość
Wcale nie byl idiota w przeciwienstwie do ciebie.

Gość gość
Ludzie uroczysci sa najczesciej matolami - z tym sie zgadzam jak najbardziej

Gość antar ktydos
Otóż był i są tego liczne dowody. Był zupełnym dyletantem w sprawach polityki międzynarodowej, ale wypowiadał się bardzo chętnie, jednocześnie w sposób absurdalny zmieniając zdanie. To bardzo częste u wysublimowanych intelektualistów, że mają przeświadczenie o swojej intelektualnej omnipotencji. Myślą, że jak są świetni w swojej dziedzinie (filozofii, literaturze), to doskonale rozumieją co się wokół nich dzieje. Tymczasem bywa zupełnie odwrotnie. Żyją w swoim świecie nie rozumiejąc podstawowych procesów politycznych, społecznych. Russell angażował się w propagandę na rzecz Związku Sowieckiego, myśląc, że jest obrońcą pokoju. Był tzw. pożytecznym idiotą, tak jak wielu wybitnych intelektualistów, pisarzy, artystów, uczonych. Russell, Wells, Shaw, Tomasz Mann... Nie chce mi się ich tutaj wypisywać. Oni robili reklamę Leninowi i Stalinowi, Sowietom, bo w swoich dziedzinach byli faktycznie błyskotliwi, wybitni, więc wydawało się, że wiedzą o czym mówią. Polecam zapoznać się z doświadczeniami autora "Roku 1984", po publikacji "W hołdzie Katalonii".

Gość gość
Ziewam. Nuuu Tak to jest jak się jest mało urodziwym, trzeba nadrabiać przynudzaniem.

Gość gość
"Żyją w swoim świecie nie rozumiejąc podstawowych procesów politycznych, społecznych. "....... ________________________________________________________________ Ot, to nasi politycy! :-)