Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Milena94

Jak zrobić Ciasto?

Polecane posty

Gość Milena94

Witam, mam pytanie, jak skutecznie zrobić ciasto na Święta? Jestem świeżoupieczoną mężatką i mieszkamy z mężem sami, ja nigdy nie robiłam ciast, zawsze to moja mama piekła, a mój Adrian jest tradycjonalistą i muszę mu zrobić ze 3 ciasta. Nie wiem jak się do tego zabrać, jak to się robi, w ogóle co mam piec? On lubi bardzo sernik. Nie mam pojęcia o pieczeniu, jeśli nie upiekę w domu to on się wścieknie... Pomocy!

Po pierwsze to nic nie musisz :) A po drugie szukasz przepis w necie i wszystko po kolei robisz jak pisze :) napisz jakie ciasta chcesz zrobić to zobaczymy czy jako początkująca masz duże szanse na powodzenie :) . Mogę doradzić jabłecznik na biszkopcie :) bardzo prosty i nic tam nie spaprzesz bo się nie da.

Albo robisz tak jak moja koleżanka :D kupujesz małą blaszkę, duży kawałek sernika w sklepie, roztapiasz czekoladę, smarujesz po wierzchu żeby nie wyglądał jak sklepowy :p albo gotową masą toffi zamiast czekolady :) i niech ktoś udowodni że to nie Ty piekłas :D

Gość Milena94
No właśnie myślałam, że coś z jabłkami jakaś szarlotka więc jabłecznik jak najbardziej. Najważniejszy jest sernik i do tego nie wiem co właśnie trzecie. No niestety muszę, Adrian wpadnie w furię jeśli nie będzie domowego ciasta...

Gość gość
Powiedzialabym ,zmien meza. Poszukaj przepisu na babke z majonezem lub babke z makiem ,sa ptoste i wyjda ,oczywiscie jezeli bedziesz wiedziala kiedy upieczone ,sprawdzasz wkluwajac drewniany patyczek np.do szszlykow ,jezeli ciasto juz do niego sie nie przykleja ,to jest dobre.

Gość Milena94
Jakie provo, że zmyślam? No niestety nie...A z tym sernikiem to dobry pomysł ale boję się, że on wróci wcześniej z roboty bo dzisiaj Wielki Piątek i nakryje mnie zanim zdążę wszystko zrobić :/ A jutro ma wolne...

Gość gość
co za tyran z tego Twojego męża, powinien Ci pomóc, a nie jeszcze gonić żebyś trzy ciasta upiekła na święta, a później on to pewnie do swojej rodziny zawiezie bo trzech ciast we dwoje nie przejecie.

Gość Milena94
Ja mam piec ciasta, on jutro zajmie się pieczeniem mięsa. W niedziele na śniadanie mają przyjechać do nas jego rodzice, także też muszą te ciasta być smaczne i nie spalone, oni lubią oceniać potrawy przy stole, a jeszcze jak mąż ze swoim ojcem sobie wypiją to już całkiem puszczają im hamulce...

Gość Milena94
Dobra idę do sklepu po ten sernik i polewę zrobię, żeby tylko mąż nie wrócił wtedy z budowy, bo w Wigilię jak zaczęłam robić barszcz instant to tak się wściekł, że zaczął przewracać meble, pobił naczynia i zerwał tapetę ze ściany... Pomóżcie jakie jeszcze zrobić ciasto, jakieś jabłkowe i jeszcze jakieś?

Gość gość
Poszukaj na youtube "Poradnik uśmiechu" i zobacz jak skutecznie jabłko.

Gość gość
prowo śmierdziało od początku, ale ostatnim wpisem pogrążyłaś/eś się kompletnie. Za to ostatnie daję -10/10

Gość gość
Czemu myślicie że to prowokacja? Mąż leczył się psychiatrycznie, zresztą nadal chodzi na terapię, teraz jest już i tak bardzo spokojny w porównaniu do tego co było kiedyś. No, zaraz będę polewać sernik czekoladą.

Gość Milena94
To wyżej to pisałam ja, Milena94 bo teraz piszę z laptopa z kuchni.

Gość Milena94
Mąż już wrócił z pracy, na szczęście zdążyłam chociaż był tak pijany, że nie zauważyłby nawet nic :) Ledwo wszedł na górę i odbijając się od ścian poszedł prosto do łóżka, śpi w ubraniu i butach jak przyszedł a ja mogę zająć się pieczeniem, znalazłam przepis na jebłecznik, szukam jeszcze jakiegoś szybkiego ciasta. Jakieś porady?

Gość gość
wrócił nachlany z budowy?

Gość gość
żal mi tej prowokacji

Gość gość
Omg jak można być z takim chamem?