Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wera86

moje prawie 3 letnie dziecko nie mówi

Polecane posty

Gość gość
u nas było tak, synek w sierpniu skończył 3 lata mówił wtedy parę słów, było to przykre jak inne dzieci mówiły nawet córka mojej siostry młodsza o rok duzo więcej mówiła i jest to problem bo ciężko się odnależć takiemu dziecku wśród dzieci które mowią...we wrzesniu poszedł do przedszkola panie nie wiedziały w tym problemu ze nie mowi ale ja swoje wiedzialam że jest inaczej. Poszłam z nim do psychologa, do logopedy ale oni kazali czekac bo twierdzili ze tak czasami bywa. Tylko tak łatwo się mowi czekać ale na no?rodzice zawsze sie martwią...i nasz synek zaczął mowić najpierw po kilka słów a teraz wierszyki mówi. Ale warto się upewnić ze wszystko jest dobrze dla swojego spokoju.

Gość gość
Miałam z synkiem to samo. Jak miał 2,5 roku zaczęliśmy zajęcia u logopedy. Minął rok, jest ogromny postęp. Buduje zdania,czasami mówi ładnie,czasami spełni,ale jest mu juz łatwiej porozumieć się w przedszkolu.dobry logopedy jest konieczny w takiej sytuacji. To,że dziecko nie mówi nie oznacza,że jest gorsze i będzie słabiej uczyć,ale warto mu pomóc,aby miało łatwiej w przedszkolu.

Gość gość
Autorko, mowa u dzieci czesto rozwija sie skokowo, od kilku slow do calej gamy nowych wyrazow w przeciagu kilku miesiecy, warto jednak zebys przeszla sie do spaecjalisty bo jak napisalas przez ok rok postep byl bardzo maly, moze tez postaraj sie ''udawac'' ze nie rozumiessz jej gestow, wtedy moze mala sie troche zmusi do mowienia, chyba nie warto ja bezposrednio namawiac do powtarzania bo jak sama piszesz ona sie wtedy denerwuje, wiec lepiej, zeby sie juz w ogole nie zamknela w sobie, czytaj z nia duzo, np. te same wierszyki, mow do niej jak najwiecej i nie pokazuj, ze jestes zdenerwowana jak mala czegos nie moze powiedziec

Gość Lenorr
Moja młodsza siostra (obecnie 6-letnia) też słabo mówiła, a nawet bardzo, to był bardziej bełkot niż słowa- jednym słowem późno zaczęła mówić. Może ma to w genach? Też możliwe. Aczkolwiek na tamten czas mieszkaliśmy za granicą, więc może dwujęzyczność się do tego przyczyniała. Nie każde dziecko musi być rozgadane. Ja na ten przykład mam moją siostrę (6l) i moją córkę (niecałe 2l). W życiu moja siostra nie nawijała tyle co moja córka, u której każdy nowy dzień to nowe słowa. Powoli, może w przedszkolu się odblokuje? :) Nie mniej jednak, można to skonsultować z lekarzem, dlaczego nie. Każde dziecko to indywidualna jednostka, i warto o tym pamiętać :-)

Gość gość
Zdecydowałam sie też na logopedę, jutro umówię się na wizyte, a w poniedziałek wizyta u neurologa, mam nadzieję że cos "ruszy"

Gość gość
Moje dziecko zaczęło ładnie i dużo mówić dopiero jak miało 3 lata i dwa miesiące. Nie przejmuj się :-) Dziecko ma prawo do czterech lat mówić niewiele :-)

Gość gość
a mieszkasz w Polsce, czy za granicą? bo jak za granicą to normalne. Dwujęzyczność zazwyczaj tak wpływa na dzieci. A jak w Polsce to też się nie martw jakoś bardzo, jedne dzieci zaczynają mówić później inne wcześniej, chłopcy mówią zazwyczaj później. Nie słuchaj tych podłych ludzi, którzy się tutaj wypowiadają, wielu z nich pewnie też zaczęło późno mówić tylko nawet o tym nie wiedzą :D

mieszkamy w Polsce, wiem , że chłopcy niby mówią później, ale ja mam córę, i wątpię żeby zaczęła mowić nawet jak skończy 3 lata, nic innego mi nie zostało jak tylko cierpliwie czekać i oby wizyty u logopedy pomogły

Twoje nerwy tu nic nie pomoga, zmuszanie ,szantaże, rozkazywanie tym bardziej nie. Nie wściekaj się na dziecię , bo ty w ten sposób ja karcisz własnymi nerwami , to jest bezcelowe i szkodliwe Mój syn z natury od kiedy pamiętam był bardzo mało mowny, dużo główkował, duzo analizował w swoim łebku,, dużo tłumi w sobie emocji, zanim cos powie zawsze jest to przemyślane, wykalkulowane. Ma już 17 lat i nic się nie zmieniło w tym temacie. Jest opanowany i nie klepie jak katarynka jak jego siostra bliźniaczka. Owszem to ma swoje minusy, ale tez plusy

Gość gość
Idź do neurologa.Dziewczynki mają w mózgu 3 ośrodki mowy, chłopcy 1 więc zdarza się , że zaczynają mówić później.Niemówiąca 3 letnia dziewczynka to nie jest normalne.I to słownictwo - to nie są w większości słowa tylko gaworzenie 1,5 rocznego dziecka. Nie chcę cię matwić - ale twoje dziecko może nie słyszeć, mieć mutyzm, albo upośledzenie umysłowe.Wszystko na to ostatnie wskazuje.Twoje dziecko jest 1, 5 opóźnione w normalnym rozwoju - 3 letnie dziewczynki mówią już pełnymi zdaniami.

może to być mutyzm, jeżeli tak to trzeba obowiązkowo pójść do specjalistycznej poradni leczenia mutyzmu, mogę polecić "Mówię" w Warszawie, pierwsza taka poradnia w Polsce, oprócz samego leczenia zajmują się też szkoleniem pedagogów

właśnie ta poradnia już wiele lat istnieje i leczy taki dzieci, ma sporo dobrych opinii za swoją pracę) jest on przy ul. Bonifraterskiej 15 lok. 12 ;)

Gość gość
to nie prawda, że chłopcy mówią później! jeżeli już to tylko średnio o 1 miesiąc od dziewczynek! miesiąc a nie rok :O mam dziecko 19m nawija słowo za słowem, chyba by mnie szlag trafił jakbym miała 3 latka i nie mogła się z nim dogadać. A na pewno bym nie czekała z logopedą tak jak niektóre tu :O