Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wera86

moje prawie 3 letnie dziecko nie mówi

Polecane posty

Gość Wera86

Witam Zdecydowałam się założyć ten wątek, ponieważ mam problem z mową u mojego dziecka. Moja córka ma 2 latka i 8 miesięcy i nie mówi prawie nic, oprócz kilku słów, może zna 20 i tyle. Nie potrafi ułożyć żadnego zdania, nie chce powtarzać nawet najprostszych słów. Kiedy proszę ją żeby coś powiedziała zamyka buzię , denerwuje się i krzyczy "nie", jakby mówienie ją zawstydzało albo "bolało". Nie widzę u niej żadnych innych niepokojących zachowań, które by wskazywały że coś z nią "nie tak". Lubi towarzystwo ludzi, dzieci, i jest bardzo sprawna fizycznie. Martwi mnie tylko to, że ona nigdy nie zacznie mówić, bo żeby zacząć mówić trzeba chcieć, trzeba powtarzać, próbować, a tego u niej nie ma. We wrześniu idzie do przedszkola i boję się co to będzie, że się nie zaklimatyzuje, i że przez brak mowy nie będzie mogła dogadać się z rówieśnikami i paniami. 27 kwietnia jesteśmy zapisane na wizytę do neurologa dziecięcego i zobaczymy co powie. Ciągłe czekanie że się "rozkręci" mnie dobija, gdyż w ciągu 8 miesięcy jej postępy w mowie są tak minimalne, ze prawie żadne. Szlag mnie trafia jak jesteśmy na placu zabaw, a wszystkie dzieci mówią, nawet te co są młodsze o 9 miesięcy od mojej córki :( Słowa mojej córki : mama, tata, baba, nana, dede, dziadzia, dzidzia, pepa, aja, koń, jajo, pan, tik tak, nie, tak, nie ma, co to, tam, to, tą, tu, da, ja, tu-tu, am, cień ( póki co więcej nie pamiętam, czasem jeszcze coś jej sie wymknie, ale to sporadycznie i później już nie potrafi tego powtórzyć) Jeśli macie podobne problemy ze swoimi dziećmi to zachęcam do rozmowy i wymieniena się swoimi doświadczeniami.

Gość gość
wiesz co dokładnie to samo było z moim bratem, poszedł do przedszkola i po dwóch może trzech tygodniach tak jak by się odblokował i od razu zaczął sypać całymi zdaniami. a twoja córcia chodzi do przedszkola?

Gość gość
86 to twoj rok urodzenia? Jestem w tym.samym wieku i nawet by mi do glowy nie przyszlo zeby bachory rodzić? Wpadłas moze? Bo moze byc tak ze twoja cora.nie mowi bo pilas na początku ciąży nawet nie wiedząc o niej. Szkoda ze nie usunęłas za wczasu.

Gość gość
Idź z ni a do logopedy. Nie ma na co czekać. Przyczyn może być bardzo wiele. Szczęśliwie jeśli będzie to samoistny opóźniony rozwój mowy, ale może być znacznie gorzej.

Gość gość
Moja córka ma 3 lata i 2 miesiące i tez malo mówi. Byłam z nia 3 razy u logopedy i lekarz mówi ze jest ok.tylko potrzebuje wiecej czasu.

Gość gość
Wam, rodzicom, się wydaje, że Wasze dzieci ładnie mówią, bo je rozumiecie. Dla postronnych osób to bełkot.

Gość gość
ułomne to są wasze wypowiedzi.K***a ile wy macie lat :O

Gość gość
Spokojnie autorko ona nie ma jeszcze 3 lat . Musisz isc z nia do logopedy żeby zobaczył czy jest wszystko ok.

Gość gość
14.06. Oby Ci już nigdy do głowy rodzenie nie przyszło. Więcej głupich nam nie trzeba.

Gość gość
No coz jesli to nie prowokacja to masz córkę idiotke i.zwykłego głupka. Co to za teskst ze nie chce jej sie mowic albo wstydzi sie? Raczej glupiutka jest i tyle. Mam nadzieję ze chociaż ladna jest bo wtedy jakos sobie w zyciu poradzi, bo glupiej i brzydkiej to juz nic nie pomoze.

Gość gość
Mój syn też długo nie mówił, ale w przedszkolu się odblokował i w ciągu miesiąca mówił wszystko pełnymi zdaniami. Oczywiście byłam z nim wcześniej u logopedy..Też radziłabym się skonsultować tak dla świętego spokoju

Gość gość
gośc 14:20:00 [ A tobie dziecko nie nudzi sie pisane ciągle tych samych tekstow ??

Gość gość
Ludzie nienormalni jesteście albo zakochani w sowich "najmądrzejszych na świecie" dzieciach. Tak wasze trzylatki pewnie biegle trzema językami śmigają. Nie mam dzieci ale znajomi dookoła mają właśnie 2-3-4 latków. maluchy coś tam bąkają pod nosem a rodzice sikają po majtach. Np. jeden 3 latek mówi wuwu Piolek (wujek Piotrek) i jego mama rozpływa się w zachwytach jak pięknie mały mówi. Wasze dziec***ewnie też tak bełkoczą, a Wy myślicie, że wychowujecie geniuszy.

''Kiedy proszę ją żeby coś powiedziała zamyka buzię , denerwuje się i krzyczy "nie"'' Nie dziwie jej sie.

Gość gość
Co to są mrozaczki???

Gość gość
a moze, zle słyszy

Gość gość
"Bachor autorki nawet belkotac nie potrafi. Niech lepiej przyjmie do wiadomości ze ma w domu malego głupka" eee alfa omego idz już pisanki malować:)

Gość gość
nie przejmuj się aż tak. Wiem łatwo powiedzieć trudno wykonać. Miałam ten sam problem ze swoją starsza córką , identyczne sytuacje. Rówieśnicy nadawali jak katarynki a moja córka kilka słów. Jak się ją namawiało, zachęcało a juz jak powiedziało słowa " powiedz" to jakby ją zamurowywało, nic nie chciała powiedzieć, udawała ,że to nie do niej skierowane sa słowa. Zaciskała buzię i ani mru mru. Najbardziej dobijało to mojego męża , bo wiele akurat było dzieciaków w jej wieku u naszych znajomych. Po ukończeniu dwóch lat a nawet zbliżając się do trzech zaczęła coraz więcej mówić , nawet nie zauważyliśmy jak się rozkręciła i zaczęła nadrabiać aż za bardzo:) także nie przejmuj się ,ten wiek nie jest niczym nadzwyczajnym . Cierpliwości.

Gość gość
Autorko wyslij core do przedszkola, tam jej inne dzieci tak leb przetrzepia ze od razu mowe odzyska glab jeden :-)

Gość gość
Widzę,że niektórym etap rozwoju mózgu,zatrzymał się już bardzo dawno.Autorko,logopeda,psycholog,neurolog.Powodzenia i Wesołych Świąt ;)

Gość gość
moje dziecko ma 3 latka i właśnie jesteśmy po wizycie u logopedy. pediatra długo odwlekała to i zwodziła mnie, a okazało się, ze dziecko ma zbyt krótkie wędzidełko podjęzykowe i nie będzie mówiło jeśli się go nie przetnie i nei zacznie ćwiczeń. jestem wnerwiona bo pzrez 3 lata pediatra nie raczyła zauwazyc ze coś jest nie tak.

Gość gość
A pasa w waszym domu nie ma? To najlepiej rozwiązuje język

Gość gość
Autorko to jak ty mogłas tak zaniedbac swoja dziwe ze ma 3 lata i ani be ani me.

Gość gość
Znalezione na stronie jednej z poradni: Niezwłocznie udaj się do logopedy gdy Twoje Dziecko: w wieku 6 miesięcy nie gaworzy (nie powtarza sylab np. ma-ma-ma, ba-ba-ba,) po ukończeniu 1 roku życia nie wypowiada sylab oraz pojedynczych słów podejrzewasz, że nie rozumie wydawanych przez Ciebie poleceń w wieku 2 lat nie mówi prostych słów np. mama, baba, tata, dada, między 2 a 3 rokiem życia nie wypowiada prostych zdań w wieku 3 lat nie wymawia którejkolwiek z samogłosek ustnych: a, o, u, e, i, y w wieku 4 lat nie potrafi opowiedzieć historyjki obrazkowej, wypowiada jedynie proste słowa lub równoważniki zdań, zniekształca wyrazy,nie wypowiada głosek: k, g, l, ś, ź, ć, dź , s, z, c, dz, gdy zamiast głoski f, w – wymawia p, b, h, zamienia g na k, oraz zamiast r wymawia j w wieku 5 lat nie wymawia głosek: sz, ż, cz, dż, między 5 a 6 rokiem życia nie wypowiada następujących głosek: l, s, z, c, dz, ś, ź, ć, dź, k, g, r, ą, ę oraz gdy przestawia sylaby w obrębie wyrazu, lub skraca wyrazy oraz gdy Twoja pociecha nawykowo oddycha buzią podczas mówienia wsuwa język między przednie zęby gdy masz wątpliwość czy dziecko słyszy

Gość gość
Przez trzy lata zwlekalas z wizyta u logopedy bo pediatra nic nie mówił, no niestety naucz sie że pediatrzzy to w większości konowaly i trzeba długo szukać żeby znaleźć dobrego a ty opieralas sie na opinii jednego ,to głównie rodzic jest od tego żeby pilnować i wychwytywac nieprawidlowosci

Gość gość
Ja bym takiego głąba do psychiatry wziela a nie do logopedy. Pewnie jak coś mówisz to rozdziawia tylko gebe i zero reakcji. Moja kuzynka ma takiego przyglupa jak ty, nie moge ze smiec****ak on cos tam belkocze a kazdy go zlewa bo i tak nikt nic nie rozumie.

Gość gość
mój kuzyn nie mówil dlugo a jak zaczol to gadal pelnymi zdaniami

Gość gość
co to sa mrozaczki? - chodzi o invitro?

Gość gość
Niektóre dzieci tak mają, a potem zaczynają zupełnie normalnie mówić. Choćby właśnie w przedszkolu. Natomiast warto udać się do logopedy. Sprawdzić, czy narządy mowy są sprawne pod względem fizjologicznym itp. Warto też zainteresować się czy dziecko ma dobry słuch. Jeśli wszystko jest OK, to tylko czekać i stymulować, ale niezbyt nachalnie.

Dziękuję za wpisy osobom które mnie rozumieją i mają coś do powiedzenia w tym temacie, nie rozumiem tylko po co osoby, które nie maja tego problemu, udzielają sie i jeszcze krytykują. Idziemy pierw do neurologa i zobaczymy co dalej