Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała98754321

zaburzenie miesiączkowania, nadmierne owłosienie

Polecane posty

Gość mała98754321

czesc dziewczyny, pisze ponieważ mam problem i chciałm sie zapytać czy któraś z was miala podobnie. Wystąpiły u mnie zaburzenie miesiaczkowania, jednego mies okres słaby, kolejnego sie spoznił 2 tyg, okres wywoływany luteina, w koleinym tez spoznienie. Ciąża wykluczona, lekarz przepisał mi tabletki lesminelle na uregulowanie cyklu. Biore je juz 5 dni nic niby nie boli ale nie wiem czy jest tak faktycznie czy to tylko moja wyobraznia ale wydaje mi sie ze mam wiecej zbednego owłosienie (policzki, broda). Wczesniej tez je mialam, ogolnie duze mam owłosienie i to w miejscach typowo meskich do tego dokucza mi tradzik. Ginokolog nie zlecił mi badań, tabletki dobrał 'na oko'> Ja obawiam sie jednak ze po odstawiniu leków tradzik bedzie wiekszy a i owłosienie moze sie zwiększyć. Jak wogóle to leczyć??? myśle ze musze isc do enokrynologa ale z jakimis badaniami po placac za wizyte by uslyszec spotkamy sie jak bede badania, jest zbyt kosztowna sprawa. Czy lekarz rodzinny mogłby mi zlecic jakies badania??? prosze o odp

Gość gość
Cześć, ile masz lat i czy wcześniej miałaś takie problemy? Dla mnie niestety to wygląda na zaburzenia hormonalne. Cierpię na takie zaburzenia (policystyczne jajniki) i dopiero niedawno trafiłam na dobrego lekarza, polecam i ginekologa i endokrynologa odwiedzić. Tabletki na włoski nie pomogą, w to nie wierz. Na trądzik - mogą, ale nie muszą, nie każde zresztą (mi no Teenia pogarszała stan). Tabletki bywają jednak wskazane w leczeniu. Co do badań, to większość hormonów jest płatna, robi się w je w różnych dniach cyklu - więc bez wizyty u lekarza się nie obejdzie. Nie zwlekaj z wizytą, bo "dorobisz" się powikłań, jak ja :(

Gość mała987654321
mam 25 lat, problem w owłosieniem pojawił sie u mnie juz dosc dawno, kilka lat temu tylko wczesniej jakos mniej zwracałam na to uwage. zaburzenia miesiaczkowania, tak powazne pojawiły sie dopiero ostatnio. Zarówno w marcu jak i kwietniu mialam ush dopochwowe, podobno z jajnikami wszystko ok, nie mam guzów, torbieli, pecherzyków. Takze niby tam wszystko dobrze. męczy mnie bardzo ta cała sytacja, trace na wadze a i tak jestem dość szczypła. A czy możliwy jest ten zespoł policentrycznych jajników mimo iz usg jest prawidłowe?? no ginekologa chodze prywanie, badał mnie dosc dlugo wiec wydaje ze gdyby było cos nie tak to by to zauwazył, osttanio stwierdził jednak ze endometrium moze troszke za małe jak na zblizajacy sie okres... mam jeszcze watpliwosc odnosnie tych badan w okreslonym dniu cyklu, jako ze ja nie mam teraz okresu tylko krwawienie z odstawienia jak było np luteinie wiec jak ja mama zrobic te badania...

Gość gość
Powodow moze bardzo duzo, trudno zgadywac. Niekoniecznie policystyczne jajniki, takze nadnercza lub przysadka. Radzilabym skonsultowac z innym ginekologiem (z doswiadczenia wiem ze to czasem dziala). I e endokrynologa takze odwiedzic. Dobry lekarz zleci badania i powie kiedy i jak zrobic.