Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość licze na powazne odp

dziewczyny czy ktorej rodzice przepisali mieszkanie

Polecane posty

Gość gość
Kolezanka w trakcie trwania malzenstwa dostala domek od rodzicow i...przy rozwodzie bylego musiala splacac. On byl dopisany do wlasnosci. Ale szczegolow nie znam.

Gość gość
Skoro autorka jest jedynaczką, to i tak odziedziczy mieszkanie po śmierci rodziców w całości, więc teraz nie jest konieczna darowizna notarialna ani testament. Po śmierci rodziców będzie musiala za to iść do notariusza zrobić akt poświadczenia dziedziczenia albo założyć sprawę spadkową w sądzie. A tak z innej beczki, moja babcia właśnie miała takie myślenie, że po co załatwiać przez sądy spadek po dziadku, przecież dom jej był również, bo buli małzeństwem. I tak był burdel w papierach, dopiero jak babcia zmarła, to moja mama załatwiała sprawy spadkowe po 3 zmarłych - tj. dziadku, babci i wujku, który te zmarł jeszcze przed babcią. Masakra.

Gość gość
Nie mieszajcie w glowie i nie piszcie glupot, blagam. Darowizna osobie x i spadek dla osoby x jest zawsze majatkiem osobistym osoby x, chocby miala jednoczesnie 5 mezow w czasie, kiedy darowizne lub spadek otrzyma. Od spadku i darowizny od rodzicow, uposazone w ten sposob dzieci nie placa podatku. Obowiazuja jedynie odpowiednie oplaty notarialne (darowizna) lub sadowe (spadek).

Gość gość
tak, my przepisywalismy u notariusza w Katowicach www.notariusz-stencel.pl/czynnosci-notarialne i mieszkanie od razu bylo juz mojej wlasnosci ;)