Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czemu ludzie idą studiować na prywatną uczelnię zamiast na uniwersytet?

Polecane posty

Gość gość

Na uniwersytecie też są zaoczne i te same kierunki, a ja jakoś nie miałabym zaufania do prywatnych :/

Gość gość
Składanie papierów na prywatną uczelnie postrzegam jako zabezpieczenie dla tych, których wyniki maturalne nie były najlepsze a mają jakieś wymarzone kierunki. Ci ludzie nie chcą zostać z niczym, gdyby w inne miejsca ich nie przyjeli. A kto podejmuje naukę na prywatnych uczelniach? Wydaje mi się, że ci, którzy liczą że za kasę będą mieć luzy

Gość gość
Pytam, bo ja też mam beznadziejne wyniki, ale za miesiąc będę pisać maturę jeszcze raz by uzyskać lepsze wyniki i dostać się na uniwersytet. Jednak z tego co widzę po profilach moich znajomych na fejsie to w rubryce "uczelnia" mają prywatne.

Gość gość
Jest wiele powodów: - cena, jeśli bierzemy pod uwagę studia zaoczne niekiedy uczelnie prywatne oferują lepszą cenę, - istnienie kierunku, który nas interesuje, a w uczelni publicznej w naszym mieście (a miasto też jest ważne) tego kierunku/specjalizacji może zwyczajnie nie być, - współpraca uczelni z konkretnymi firmami, które uważamy za dobry punkt w naszym cv, - bardziej odpowiada nam oferta lektoratów, zajęć dodatkowych itd. - przede wszystkim znacznie mniej bajzlu organizacyjnego niż na uczelni publicznej (ale to różnie bywa), - lepsze dostosowanie planu zajęć do ucznia (nie jest rzadkością na uczelni publicznej prowadzenie zajęć dla studentów zaocznych w piątek wczesnym popołudniem albo możliwość konsultacji z profesorem tylko w tygodniu).

Gość gość
Albo zrobili tak, jak w wyżej wymienionych powodach albo uważają że prywatne uczelnie to większy prestiż, luksus dla bogatych

Gość gość
poszłam na prywatną mając takie pojęcie o tym jak większość z was, poszłam z wielkimi oporami, myśląc,że to szkoła lansu baunsu i nieuków, nic bardziej mylnego. fakt, ludzie są z tzw dobrych domów, bogatych rodzin, ale wszyscy są przyjaźnie nastawieni, nie ma tipsiar i solarek, są eleganccy ludzie, można nawiązać cenne kontakty oraz przyjaźnie na lata, nie ma wyścigu szczurów, wszyscy sobie pomagają, bo i tak każdy znajdzie pracę, nie ma zawiści jak na państwowych, teraz nie żałuję wyboru:)