Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość exegi

Przypis praca licencjacka. Co z tymi przypisami?

Polecane posty

Gość exegi

Witam. Mam problem z przypisami, a mianowicie chodzi o to, gdzie robić przypisy. Korzystając z książki/komentarza za każdym razem robiłam przypis, ale nie przepisywałam nic dosłownie, było to parafrazowanie, korzystanie z jakiegoś fragmentu, chodzi o to, że np. z 1 strony wzięłam informację z początku i np jej środka. Nic od siebie nie dopisywałam, a po prostu pisałam na podstawie treści tam zawartej. Czy w takim przypadku, tez musi być przypis? Mam ich bardzo dużo, spora część pracy jest poparta przypisami...

Gość gość
Robisz tak: - jeżeli przeczytałaś gdzieś w książce jakąś ogólną ciekawą myśl, która Cię zainspirowała (a ta treść nie była bezpośrednio przypisana do jednej osoby) i piszesz po swojemu to nie musisz robić przypisu. - gdy zainspirowała Cię myśl, bardzo charakterystyczna dla konkretnej osoby (wszyscy wiedzą, że owa definicja, słowa zostały wypowiedziane, przez tą konkretną osobę) to wtedy nawet jak piszesz coś po swojemu to musisz dać przypis. - natomiast gdzie przepisujesz słowo w słowo, to dajesz cytat i bezpośrednio po cytacie przypis.

Gość gość
np. ( Łobocki 1982, s. 15-20)

Gość gość
wiadomo, że praca licencjacka to jeden wielki przypis

Gość gość
nooo , a ja nie umiem problemów szczegółowych zbudowac ... pomożecie?

Gość gość
przecież nikt nie wymaga od ciebie, żebyś na licencjacie budowała swoje teorie

Gość gość
właśńie wymaga się , do tematu musze zbudować 5 problemó szczegółowych, na podstawie których pisze rozdział badawczy pracy

Gość gość
U mnir bylo tak ze gdy przepisywalam cos slowo w slowo to oznaczaczalam to w cudzyslowie i pisalam w przypisie normalnie auora, ksiazke, rok, wydawnictwo,, strone. Gdy ta mysl zostala opisana moimi wladnymi slowami pisalam przed kazdym przypisem por. I dalej juz normalnie autora ale nie wiem czy to ogolne wytyczne czy tylko na mojej uczelni tak wymagali.

Gość exegi
Piszę pracę z prawa karnego, więc jeśli korzystam z informacji na podstawie czyjegoś komentarza/książki i są to ogólnie znane zasady panujące i zawarte w innych publikacjach to nie muszę robić przypisu tak? I jeszcze pytanie, czy zrobienie przypisu będzie błędem? Czy mogę go zrobić, ale nie muszę....? Dziękuję za odzew :)

Gość exegi
W internecie w 1 miejscu jest napisane ze parafrazowanie i korzystanie z jakiegoś konkretnego komentarza/ książki musi być poparte przypisem a winnych nie.. Juz sama nie wiem...

Gość gość
zawsze go musisz zrobić, no ale jak chcesz, najwyżej nie przejdziesz przez antyplagiat

Gość gość
Są też przypisy typu por. (Porownaj) i zob. (Zobacz), jeśli parafrazujesz cudzą myśl dobrze jest się nimi posłużyć dla bezpieczeństwa.

Gość exegi
No ja właśnie w każdym miejscu robiłam jak korzystałam z czyjegoś dzieła.. Wiadomo praca licencjacka jak już ktoś zauważył to jeden wielki przypis... Promotor mi natomiast napisał, że mam "duże fragmenty przepisywane wraz z przypisami"... Więc nie wiem jak z tego wybrnąć...

Gość exegi
No ja właśnie w każdym miejscu robiłam przypisy jak korzystałam z czyjegoś dzieła.. Wiadomo praca licencjacka jak już ktoś zauważył to jeden wielki przypis... Promotor mi natomiast napisał, że mam "duże fragmenty przepisywane wraz z przypisami"... Więc nie wiem jak z tego wybrnąć...

Gość gość
Oferuje pomoc w pisaniu licencjackich, magisterskich i zaliczeniowych. Przy pisaniu prac korzystam z różnorodnych źródeł, tj. pozycje literackie, czasopisma, roczniki statystyczne itp. Opieram się na źródłach powierzonych lub własnych. Cenę oraz termin ustalam z każdym indywidualnie w zależności od złożoności tematu, długości pracy oraz czasu potrzebnego na jej napisanie. Wszystkie prace powstają na indywidualne życzenie klienta od początku do końca. Zapewniam wysoką jakość, rzetelność, terminowość, anonimowość. Każda praca sprawdza jest w cenie systemem plagiatowym. NAPISZ; pelcwiktoria@onet.pl

Gość gość
Nie tylko poprawiam błędy ortograficzne, interpunkcyjne, gramatyczne, składniowe, stylistyczne, lecz również podkreślam powtórzenia, podpowiadam, czym je zastąpić redaguje tekst i pomagam przy konstrukcji pracy. Ubieram Twoje myśli w słowa, które odpowiadają stylowi prac. Zapewniam poprawność, rzetelność, terminowość oraz niską cenę. Nie zwlekaj sprawdź swoją pracę przed oddaniem!!! Kontakt; poprawa-plagiatu@wp.pl

Gość gość
Nie tylko poprawiam błędy ortograficzne, interpunkcyjne, gramatyczne, składniowe, stylistyczne, lecz również podkreślam powtórzenia, podpowiadam, czym je zastąpić redaguje tekst i pomagam przy konstrukcji pracy. Ubieram Twoje myśli w słowa, które odpowiadają stylowi prac. Zapewniam poprawność, rzetelność, terminowość oraz niską cenę. Nie zwlekaj sprawdź swoją pracę przed oddaniem!!! Kontakt; poprawa-plagiatu@wp.pl