Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

AP Edukacja szkła coś wiecie?

Polecane posty

Gość gość

Potrzebuje opini na temat tych szkół. Chce zrobić tam technika ale nie chodzi mi o papierek, tylko o zdobycie praktycznych umiejętności, żeby było dużo zajęć praktycznych. Czytałam dużo sprzecznych opinii na forach, jedne wychwalały jak jakieś reklamy, a inne to nagonka wyglądająca na konkurencje i jestem zdezorientowana. Jak nie ta szkoła, to jaka? Na kolejne studia mnie nie stać, zresztą szkoda czasu, chcę pracować już i zdobywać doświadczenie.

Gość gość
*szkoła oczywiście, a nie szkła :D

Gość przyszly om
Sama myślałam,żeby iść na technika administracji, ale chyba szkoda tych dwóch lat.Wszędzie teraz szukają z wyższym. Na jakiego idziesz technika i kiedy zaczyna się semestr? Chyba ,że idziesz na medyczny kierunek to pewnie jest łatwiej znależć prace.

Gość gość
No admina rzeczywiście Ci nie polecam, bo jest po studiach mnóstwo osób bez pracy w tej dziedzinie, no chyba że masz już znajomości i potrzebujesz tylko wykształcenia jakiegoś. Ogólnie w moim odczuciu takie szkoły czasem mogą dać więcej wiedzy praktycznej niż studia, na których wbija się bez sensu do głów zbędne bzdury z podręczników, co kompletnie nie ma czasem z zawodem nic wspólnego. To wiem akurat z własnego doświadczenia. Ja chcę zrobić technika optyka, mam już wyższe, ale w zupelnie innym, beznadziejnym kierunku, dlatego chcę zmienić zawód. Ten optyk bardzo mnie zainteresował, tylko właśnie, czy nie będzie stratą czasu ta szkoła? Kurcze, czytałam że potrafią nawet po 3 semestrach zamknąć grupę, bo ludzie się wykruszą i oni mają to gdzieś. Pewnie kwestia szczęścia i dużo zależy od kadry. Mogę iść już teraz, bo od kwietnia ruszył semestr i był dopiero jeden zjazd. Chcę po prostu nauczyć się dobierać szkła i oprawki, wykonywać te okulary i jak najwięcej zdobyć wiedzy. W sumie zamierzam sporo poczytać o tym, zrobić praktyki lub staż i serio wydaje mi się to lepszym pomysłem niż kolejne studia. Zwłaszcza, że ze ścisłych asem nie jestem i nie poradziłabym sobie z fizyką. Na zaoczne kasy brak, a na dzienne troche za późno.

Gość gość
up up pilnie pisac, kto był i wie coś.

Gość przyszly om
Też myślałam o techniku optyki, ale bardzo drogi jest ten kierunek ponad 300 zł miesięcznie. Ja wybrałam w końcu opiekuna medycznego, właściwie bardziej pod kątem wyjazdu do Niemiec. Jednak i tak mam sporo wątpliwości. Jakie jest czesne w ap ?

Gość gość
Dla mnie akurat kasa nie gra roli, ważne tylko, żebym wiedziała za co płace, bo w błoto pieniędzy rzucać nie lubię.

Gość przyszly om
Scott czasami człowiek nie mam wyboru, a tam zawsze można sobie dorobić. W ap też jest czesne pod 300 na optyku?

Gość gość
Opiekun medyczny też jest ciekawy, jednak nie na moje nerwy ta praca, podziwiam że zdecydowałaś się. A jakie masz wątpliwości? Ja się boję, że zamkną nagle grupę albo że kompletnie nie nauczą mnie niczego. Ja robiłam już szkoły zaoczne i jestem zorientowana na samokształcenie, ale potrzebuje dobrego nakierowania no i to jest zawód wymagający praktyki, musi byc dobra pracownia.

Gość gość
Nie wiem jeszcze ile czesne, bo na stronie nie ma dokladnych info, zresztą zawsze ściemniają z tym, jak sie idzie, to nagle więcej się okazuje. Jutro dopytam jeszcze telefonicznie, bo ogólnie to tak wyszło na szybko, że już teraz nauka, myślałam że od września, dlatego tak się waham czy iść, czy to dobry wybór, bo juz kiedyś wybrałam źle..

Gość gość
Scot p********ie o Szopenie, podaj konkrety.

Gość przyszly om
Akurat lubię pomagać ludziom i dobrze się czuje wśród starszych. Tylko nie chce stracić tego roku,żeby póżniej nie okazało się,że wcale nie chce pracować w tym zawodzie,że będę żałowała,że nie poszłam chociażby na optyka i zostałby mi tylko rok do dyplomu. Dla mnie dyplom om to taki zapas, jeśli nie mam pracy do mogę się gdzieś zaczepić, łatwiej jest szukać z czymś konkretnym. I nie idę do ogólnopolskiej policealnej tylko do kierunkowej medycznej szkoły. Ale jak zamknął grupę to chyba możesz gdzie indziej się przepisać na semestr.

Gość przyszly om
Moja koleżanka chodziła do ap na fotografie i sobie bardzo chwaliła , skończyła bez poślizgu. Tylko jednak pracy w zawodzie nie znalazła.

Gość gość
O AP mogę się wypowiedzieć bo uczęszczałam. I powiem tak, jest to dobra szkoła jeśli komuś zależy na papierku bo grono nauczycielskie idzie ucznią na rękę. Jeśli nie rozwiążą grupy (co niestety faktycznie czasem się zdarza ale raczej po 2-3 semestrach starają się to dociągnąć do końca) to wszystko idzie szybko i łatwo. Ale nie ma się co oszukiwać, zdobędziesz co najwyżej wiedzę (baaardzo) podstawową. Tak że tym którym zależy na zdobyciu jak największej wiedzy raczej odradzam. Co do czesnych to nie są zbyt wysokie ale fakt faktem potrafią je z biegiem czasu podnosić (choć nie znacznie). Rzecz jasna jest to wszystko moja własna opinia i było tak jak opisałam w AP w Katowicach.

Gość gość
Dziękuję za opinie. A jaki kierunek robiłaś?

Gość gość
Też tak właśnie się zastanawiam, bo dlaczego niby od kwietnia zaczął się semestr? Podobno były dopiero jedne zajęcia organizacyjne, jeśli nie ściemniają z tym. I co, potrwa do czerwca, 2 miesiące? No super faktycznie dla kogoś kto chce tylko papierek, ale też trzeba się liczyć z tym, że egzamin jest zewnętrzny i się go po prostu nie zda. Kurde ciężka dla mnie sprawa, bo serio się zaiteresowałam tym kierunkiem, sporo już poczytałam sobie, bardzo mnie to ciekawi i chciałabym się tym zajmować a to już serio sukces w moim przypadku, bo nigdy nie wiedziałam czego chcę. Myślalam o pójściu na studia, ale matma, fiza i chemia by mnie po prostu zniszczyły, zresztą mam już 26 lat. Za jakiś rok się pewnie zacznie zabawa w pieluchy a nie studia :) Do tego praca, dojazdy na studia to nie do pogodzenia w mojej sytuacji choćby finansowej.

Gość przyszly om
Właśnie a dlaczego nie studia, chociażby 1 stopnia to tylko rok więcej, oprócz kłopotów z ścisłymi?

Gość gość
Wiek a właściwie ten czas, który juz powinien być poświęcony na pracę, jedne studia już kończyłam, teraz zaczynać od nowa wszystko.. Hmm no ale nie wiem już sama. Też koszta, bo musiałabym na zaoczne iść ze względu na to, że muszę pracować. Dochodzą koszty dojazdow, nasz uniwerek prowadzi ten kierunek w sąsiednim miescie oddalonym o 40 km :/ Dochodzą koszty dojazdów, noclegów itd. No i nie jestem już taka najmłodsza, 26 lat mam, czas zaplanować rodzinę, a weź to wszystko pogodź. Ale ogólnie wiem, że jakbym poszła na studiach na zajęcia z matmy, to tylko raz i bym zwiewała gdzie pieprz rośnie :( Kompletnie nie wiem co zrobic.. Potrzebny mi fach w ręku, konkretny zawód, akurat ten bardzo mi podpasował, jak żaden inny. Nie wiem chyba nie będę szła od tego semestru, żeby to tak nie było pochopnie, tym bardziej że kwiecień mamy, dziwne to jest..

Gość gość
najgorsze jest to, że nie ma mi kto doradzić, nikt z moich znajomych nie kończył tej szkoły

Gość gość
upnę jeszcze może ktoś coś

Gość gość
Podpinam się pod temat, zastanawiam się nad pójściem do ap na technika rachunkowości. Czy w ap przygotują solidnie do egzaminu państwowego, jest wysoki poziom nauczania?

Gość AnkaKce
Jeżeli zależy Ci na praktycznych umiejętnościach, polecam NOVA centrum edukacyjne, stawiają bardziej na praktykę niż na wydawanie papierków :)

A ktoś jest może z zaocznego kierunku technik optyk, z oddziału w Warszawie?

Gość janinkaM
Nie szkła tylko szkoła to raz, a po drugie to radze poczytac np. gowork.pl/opinie_czytaj,407475 jest tam sporo informacji o nich.