Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oszaleję przez te lo

Które liceum byście wybrali?

Polecane posty

Wybieram się po lo na medycynę a więc zdaję rozszerzoną maturę z biologii, chemii i matematyki. W szkole X jest profil biol-chem ale matematyka tylko podstawowa... (nie wiem czy dam radę na podstawowej matematyce wyuczyć się na rozszerzoną maturę). Szkoła jest jedną z najlepszych w województwie, w rankingu zawsze pierwsza, sporo laureatów itp. Wyniki matur to średnio 90% Szkoła Y rozszerzona klasa biol-chem-mat. Poziom trochę niższy na zmianę z trzecią szkołą jest na 2 albo 3 miejscu w rankingu. Wyniki matur to średnio 86%. Jak byście wybrali na moim miejscu? Do tej Y się dostanę do X też ale może w drugiej rekrutacji tylko ten brak rozszerzonej majcy... Myślicie że da radę się wyuczyć na rozszerzoną matmę? Czy program jest dużo "uboższy"? Z góry dzięki za pomoc :)

up

Gość gość
te całe renomowane licea w niczym nie ustęują pozostałym ogólniakom. W tych najlepszych zazwyczaj jest mnóstwo zbędnych rzeczy, a skoro chcesz na medycynę lepiej jest mieć więcej czasu na chemię i biologię - ewentualnie jeszcze matmę lub fizykę. +Mniej znane nie oznacza gorsze. W każdym liceum są mocni i słabi uczniowie. W tych "lepszych" opinie zawyżają zapewne olimpijczycy, którzy w większości przygotowują się sami, więc takie rankngi są bezsensowne. Idź do tego lo, do którego masz bliżej i tam gdzie są fajniejsi nauczyciele.

Mam porównywalnie blisko :) Jeśli chodzi o "elitarne" szkoły to mam już pewne doświadczenie :P Chodziłam do takiej podstawówki ale gim już "zwykłe" - różnicę widać. W moim gim byli wspaniali nauczyciele, ale kiepscy uczniowie psuli atmosferę i rozwalali lekcje :( Bardziej mi chodzi o to czy mając podstawową matmę zdam rozszerzoną maturę na te 90%+ ? Nie wiem jest różnica w programie (może uczą czegoś dodatkowego?) czy w wymaganiach... Poszłabym do lo "X" ale boję się że będę musiała zostać "sam na sam" z matematyką :P

Gość gość
nie patrz się na wyniki z matur, bo ludzie i tak chodzą na kursy i przygotowują się sami. ja chodzę do takiego liceum z początku rankingu i to jest straszna ściema. dobre wyniki są, bo ludzie ambitni. szkoła często wręcz przeszkadza, zamiast pomagać w nauce, bo zawala czas milionem niepotrzebnych przedmiotów

Gość gość
a tak poza tym z tą matmą to chyba przesada. padniesz z tyloma rozszerzeniami, chyba, że jesteś super zdolna i pracowita. na lekarski wystarczy na większości uczelni biologia i chemia

niestety ale na UJ potrzebna jest też matma :( Chcę iść do dobrego bo nikt wtedy nie rozwala lekcji, nie opóźnia materiału, nie przeszkadza się uczyć itp. Poza tym wierzę że nauczyciele też są "lepsi". W moim gim widać drastyczną różnicę między wymagającymi a niewymagającymi nauczycielami. Im wyższy poziom tym łatwiej się uczyć. Nie rozważam innych lo bo skoro jestem w stanie dostać się do najlepszego to po co się pchać do "rejonówy" i znosić wyskoki tych którzy przez 3 lata nie robili nic? Takie osoby potrafią każdą lekcję zepsuć :( Pewnie jesteście ode mnie trochę starsi ale w porównaniu z dzieciakami które kończyły gim 5-10 lat temu to teraz jest duuużo gorzej :( widać to po tym na co sobie można było wcześniej pozwolić a na co teraz... Nie chcę się przez kolejne 3 lata oglądać na resztę klasy, wolałabym móc się zapytać o coś na kartkówie "mądrzejszych" a nie ciągle liczyć na siebie :P

aha i co do tych 3 rozszerzeń Mogłabym matmę odpuścić tylko czy dam radę z podstawową matmą w lo napisać rozszerzoną maturę? bo na UJ jak masz tylko podstawową to wynik dzielą przez 2 😠

Gość gość
sztywniuteńka jesteś :D

Gość HHAH deadly death sBIG 666
W Polsce już same sędziny durne zostały i głupi lekarze!

Potrzebuję żeby ktoś napisał coś mądrego bo ja głupieję :(

Gość gość
a dlaczego idziesz na medycynę?

bo to moja pasja :) Bardziej ichtiologia (taka medycyna tylko dla ryb :P ) ale mam za słabe nerwy na chore zwierzaczki :D

Gość gość
ichtiologia z medycyną nie ma nic wspólnego, to zoologia, idź na rybactwo, bo lekarzem będziesz kiepskim. no ale hajs musi się zgadzać :D

Poszłabym na ichtiologię tylko nie chcę potem pracować przy stawach hodowlanych itp. Bo ja jestem od domowych rybek :D A medycyna to tak ogólnie moja pasja, no lubię takie rzeczy :) Na ichtiologii będę się nudzić bo lubię tylko domowe rybki (a raczej tylko na nich się jako tako znam).

Gość gość
gosc 18:41 - swiete slowa!! sama chodzilam do najlepszego liceum w miescie, jedno z najlepszych w wojewodztwie i w kraju (pierwsza 40-stka) i co? myslisz, ze poziom byl wyzszy? tak, byl wyzszy, ale w ponizaniu nas, w wmawianiu nam, ze jestesmy smieciami, nic nie umiemy a o maturze to powinnismy zapomniec :o xx podsumowanie - 3 lata straconych nerwow, strachu (tak, strachu), 3 lata wyjete z zyciorysu, tak wspominam szkole srednia. co prawda nie planowalam tego, ale tak wyszlo, ze nie kontynuowalam nauki po szkole. teraz nie zaluje i ciesze sie, ze szasy szkoly mam za soba. RENOMOWANE liceum zniszczylo mi troche psyche, zablokowalo mnie na wszelkie mozliwe sposoby. dopiero teraz robie to co chce i lubie, realizuje sie tak, jak czuje ze chce i powinnam i nikt niczego mi nie narzuca. jestem wdzieczna sobie i losowi :D xx jesli bardzo zalezy Ci na tym kierunku medycznym to wybierz szkole i klase z glowa, bo bedziesz plakac nad rozlanym mlekiem. Powodzenia! :)

Gość gość
i wybierz liceum Y, bo sama widzisz, ze wiecej + niz - a prawda jest taka, jak juz ktos wspomnial - rankingi to tylko rankingi, tym bardziej zawyzaja je wlasnie olimpijczycy, ktorzy SAMI musza ogarnac zdecydowana wiekszosc materialu na olimpiade. szkola ogolnie im w tym pomaga, jednak wierz mi, ze nie zawsze. :)

Wiem to wiem :) tyle że w lo X cisną tylko z rozszerzonych czyli biol i chem (a tego nigdy dosyć dla mnie :) ) Znam mniej więcej opinie o tych szkołach z pierwszej ręki, obili mi się o uszy nauczyciele z tych lo i uważam, że nauczyciela trzymają fason, potrafią odpuścić z "nieistotnych" przedmiotów i świetnie uczą .Waham się tylko czy dam radę z tą matmą w X... Zdawał ktoś z was rozszerzoną?

Gość gość
zazdroszcze osobom, ktore przed pojsciem do lo wiedza ju co chca robic w zyciu. Ja po maturze chodzilam miedzy uczelniami i zastanawialam sie gdzie zlozyc papiery ;)

to może będziesz mogła chodzić na lekcje z jakąś klasą, która ma rozszerzoną matmę (coś w stylu wolnego słuchacza), jeśli n-l się zgodzi, a pewnie tak, jak się zdeklarujesz. w lepszych lo jest po prostu LEPSZE towarzystwo, więc to jest jakaś przewaga nad słabszymi szkołami

właśnie o to mi chodzi... kolejne 3 lata z bandą dzikusów którzy nie dość że sami nic nie wiedzą to innym przeszkadzają :( I to uczucie zdania na siebie i internet w komórce w czasie sprawdzianów. Nigdy więcej

Gość gość
czasem to "lepsze towarzystwo" jest tylko z pozoru lepsze...

Gość gość
właśnie. moja klasa składała się z samych takich yntelygentnych. wszyscy wszystko wiedzieli najlepiej, niczego nie można było wspólnie zrobić, każdy wiedział najlepiej i miał się za nie wiadomo kogo, klasa zupełnie niezgrana, wszyscy tylko po sobie cisnęli. a umówić się z kimś po szkole? no jak to? przecież nie ma czasu, no, ewentualnie możemy zrobić jakąś pracę dodatkową (chociaż to i tak każdy wolał robić sam, bo niby krócej się schodzi). no ale może Tobie odpowiada takie towarzystwo

w słabszych jest więcej ludzi z patologii i to jest fakt. klubowe, imprezowe towarzystwo... ja bym nie wytrzymała ja wybrałam 2. lo w województwie, choć miałam maksymalną ilośc punktów, więc mogłam iść do tego niby najlepszego. poziom wyrównany, może u nas więcej bzdur wymagali, tam bardziej pod maturę, ale nie żałuję, kierowałam się głównie profilem i towarzystwem

Gość gość
23:19:50 pisałam właśnie o ludziach ze szkoły renomowanej. cieszę się, że już nie muszę z nimi przebywać. i to nie jest tak, że są tylko szkoły z mega porządnymi ludźmi i rejonówki z patologią, jak tu rozróżniacie.

Gość lanser
jeśłi jesteś z miasta o którym myślę idź do V. wcale towarzystwo nie będzie lepsze co najwyżej bardziej zarozumiałe i nieporadne życiowo. nie wiem co jets lepszego w człowiek który całe dnie się uczy, wcale nie oznacza że jest inteligentny czy można z nim porozmawiać o czymś innym niż lekcje.

jak w jakiejś szkole są progi ponad 150, to towarzystwo raczej konkretne, choć w każdej trafią się słabsze pod różnym względem jednostki

tzn. porównując licea renomowane z tymi, gdzie masz progi ok. 100, ale jak różnice są małe, to towarzystwo wcale nie jest lepsze, w tym najlepszym będzie więcej nudnych sztywniaków

Gość gość
no właśnie ci nudni sztywniacy są beznadziejni! i w takich szkołach zazwyczaj panuje słaba atmosfera. jak bym miała znowu iść do liceum (nie daj Boże :D ) to wybrałabym jakieś średnie. takie gdzie nie ma debili. ale ludzie nie są oderwani od rzeczywistości i skupieni na własnej z******tości.