Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czemu sprzedawcy nie proszą o dowód osobisty w sklepie?

Polecane posty

Gość gość

Czemu każde dziecko może tak naprawdę kupic alkohol? Wiem to sama po sobie. Teraz jestem pełnoletnia ale wiem, że wyglądam strasznie dziecinnie (co wcale nie równa się ładnie) i prawie nigdy nie jestem poproszona o dowód. To samo było za czasów kiedy miałam 15,16 lat. NIe pamiętam żeby kiedykolwiek poprosili mnie o dowód, nieważne czy kupowałam trzy butelki wódki na imprezę czy piwo.

Gość gość
mieszkam w UK. Mam 35 lat a 2 tyg. temu w Tesco poproszono mnie o okazanie dokumentu potwierdzajacego moj wiek. Glupota nie zna granic- bylam po pracy, zmeczona innymi zakupami- chcialam kupic 2 butelki wina na Wielkanocny obiad. Nie nosze dokumentow przy sobie a facet byl nieugiety. Moze w innych okolicznosciach potraktowalabym to jako zart lub komplement ale w tamtym dniu bylam cholernie wsciekla. Zaznaczam ze wygladam na swoj wiek... coz... czasem nadgorliwasc jest gorsza od faszyzmu:)

Gość gość
Scott może masz rację:) Ale uważam, że mimo wszystko mając te 16 lat i nie będą pomalowana nie wyglądałam na pełnoletnią. Jednak nie pamiętam żeby kiedykolwiek poprosili mnie o dowód. Zastanawiam się czemu sprzedacy nie boją się tak ryzykowac sprzedając 16latce wódkę? Przecież podobno grożą duże kary.

Gość gość
widocznie nie wyglądasz tak młodo jak ci sie wydaje, albo w twoim regionie nie ma nawyku sprawdzania wieku kupujących (tak często jest w małych miasteczkach, o wioskach nie wspominając). Ja mam lat 27, wcale młodo nie wyglądam, a zdarzy się że jakaś sprzedawczyni niepewnie zapyta o dowód i przeprasza bo nie umiała ocenić wieku:P

Gość gość
Ogólnie to nie proszą, ale nie polecam Tesco. Mnie prosili często jak miałem 27 lat. W żadnym innym sklepie od skończenia 18-tki nie musiałem pokazywać, a w Tesco dośc często.

Gość gość
Widocznie sprzedawcy nie szanują swojej pracy i liczą się z tym , że mogą z niej wylecieć przy pierwszej kontroli. Ja sprzedaję elektroniczne papierosy i zawsze pytam o dowód. Jest to wymagane i ja stosuje się do tego nakazu poniewaz nie chciałabym przez swoją głupotę stracic pracy.