Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co ile powinno jeść 4,5 miesięczne dziecko?

Polecane posty

Gość Mama 2 córek12345
Tak, ja też podaje gluten od prawie miesiąca...i podaje tą samą kaszkę manną z Nestle...Choć mimo, że podaje cały czas się zastanawiam czy dobrze robię:P

Gość gość
Oj zaczynam się martwić że synek tej głowy nie unosi

Gość Mama 2 córek12345
Jak już podaje ten gluten to będę kontynuować, zwłaszcza, ze moje córce bardzo ona smakuje:) I tak, karmię piersią:)

Gość gość
Mama 2 a kiedy planujesz rozszerzać dietę?

Gość znów autorka
może i racja z tym glutenem, mieszkam w uk i na temat glutenu nic mi nie mówili. W maju będe w polsce więc ciekawe co powie mi pediatra.

Gość gość
właśnie u nas to się smieniło jak rodziłąm synka 3 lata temu to gliten był w 7 msc a teraz w 5 ze względu na zmiejszenie ryzyka tą celiakia

Gość Mama 2 córek12345
My w sumie pomału już rozszerzamy z tego względu, że zasugerowano mi wpierw dodawanie manny do zupki jarzynowej, i tak robiłam, dopiero później kupiłam tą kaszkę z Nestle...Moja je już ziemniaka, marchew i dynie, i w tym momencie z tych warzyw gotuję już zupki...Mała ****ardzo chętnie...choć początki były takie, że została opluta marchewką:P Ale teraz ładnie je, sama buzię otwiera:) Kaszek innych na razie nie zamierzam wprowadzać, póki karmię piersią, po niedzieli zacznę wprowadzać jabłko...

Gość gość
Moja corka urodzil sie 11 grudnia.Karmie ja co 2 lub czasem co 3 godziny.Idzie spac kolo 20 a potem o 24 karmienie a potem o 3 i 5 i 7.Dawalam jej kleik ryzowy na noc przez 2 dni to potem przez 2 dni nie mogla zrobic kupki wiec nie daje juz.Jak lezy na pleckach to nie podnosi jeszcze ale jak jest w pozycji pollezacej to probuje siadac na.Siluje sie ze soba.Na brzuszku dlugo nie polezy.Nie lubi.A ile waza wasze dzieci?Moja 3 tyg temu wazyla 6,720kg.Przy wprowadzaniu stalych posilkow to mam taki informator.Ze np.Ugotowac marchewke i zmiksowac i wymieszac z mlekiem swoim lub sztucznym i tak przez tydzien, potem jabluszko,ziemniaka i obserwowac.Po 3 lyzeczki dawac.

Gość znów autorka
tak ja też czytałam żeby mieszać trochę ze swoim mlekiem. Gotujecie same? bo ja mam taki zamiar, choć moja mama uważa że to głupota... Chciałam zacząć własnie od marchewki ziemniaka... jeśli córka urodziła się 14 grudnia to kiedy mogę zacząć rozszerzanie? moja urodziła się 2 tyg przed terminem z wagą 2800. Jest bardzo silna, podnosi się już za paluszki, uwielbia leżeć na brzuchu. Teraz nie wiem dokładnie ile waży ale pewnie ponad 6 kg, karmie tylko piersia

Gość Mama 2 córek12345
Moja jak miała 4 m-ce i 6 dni ważyła 6650g, a waga urodzeniowa 3320g, jutro kończy 5 m-cy i nie wiem ile obecnie waży. Ja nie dodawałam swojego mleka do warzyw, ale ta, dawałam najpierw po 2-3 łyżeczki.

Gość gość
synek za 2 dni 5 msc waży 7200 też mam zamiar sama gotowac i nie uważam to za głupi pomysł.

Gość Mama 2 córek12345
Ja gotuję sama, choć pewnie czasem wspomogę się słoiczkiem, natomiast owoce/deserki będę dawać ze słoiczka:) Jeśli chodzi o to kiedy zacząć wprowadzać posiłki stałe to zależy, bo niby cały czas mówią, żeby wprowadzać jak się karmi piersią dopiero po 6 miesiącach...ale co wtedy z glutenem? Ja zaczęłam wprowadzać po skończonym 4 m-cu, ale tak mi intuicja podpowiedziała bo z pierwszą córką miałam problem, jak ze względów zdrowotnych musiałam przestać karmić piersią a ona nie chciała pić z butelki...drugi raz nie chciałabym tego przerabiać...

Gość gość
ja tez mieszkam w UK.Tu mi mowiono zebym zaczela wprowadzac jak skonczy 6 miesiecy a karmie piersia.Te dzieci ktore sa karmione mlekiem modyfikowanym to od 5 wprowadzac.Ja mam zamiar sama gotowac.Ugotowac wiecej i pozamrazac w malutkie pojemniczki.Popodpisywac i z glowy.Odradzano mi podawac ze sloiczka.Chyba ze sie nie jest w domu i nie ma mozliwosci ugotowac to tak.wlasciwie to sa tam same konserwanty.

Gość znów autorka
tak, mi też tak powiedzieli że po 6 miesiącu (mam nawet kilka ulotek na ten temat), i generalnie o glutenie nic nie mówili, tak że sama już nie wiem co zrobić.

Gość znów autorka
i też mam zamiar mrozić. Mam dostęp do dobrego ekologicznego mięsa w pl i mam zamiar podzielić na małe porcję,zamrozić i przywieźć sobie tutaj ( zawsze przywozimy mięsko z pl). Później tylko wyciągnę i będe gotować :)

Gość gość
ja mam wlasnie zamiar leciec do Polski pod koniec maja i tam zaczne jej wprowadzac jedzenie.Akurat skonczy 6 miesiecy.Sa kaszki Nestle po 4 miesiacu kaszka manna.Ale jkos mam obawy czy jej dac.Dawalam jej z Nestle kaszke ryzowo jablkowa to brzuszek ja bolal po tym.

Gość gość
to my lecimy już za tydzień, skonsultuje z pediatrą co on myśli na temat rozszerzania diety i tego glutenu. Co do kaszek smakowych to dla mnie to sama chemia

Gość gość
dzisiaj rozmawiałam z pediatrą, kaszki można dawać, marcheweczkę, jabłuszko ale zupek na razie nie dawać :)

Gość gość
a ile ma dziecko?

Gość gość
nie całe 5 miesięcy