Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy badacie regularnie piersi i robicie cytologię

Polecane posty

Gość gość

Bo ja chodzę regularnie na usg piersi, ale i tak mam stracha, bo moja mama umarła na raka piersi i ja mam cały czas to w głowie i nie mogę przestać o tym myślec.

Gość gość
idz do psychologa i mu o tym powiedz

Gość gość
ja robie, mama miala raka macicy, na szczescie wyszla z tego

Gość gość
mam isc do psychologa? Po co? Nikt nie zrozumie mojego strachu, poza tymi, którzy przeżyli śmierć bliskiej osoby na raka. Ja nie chcę tak umrzeć, to straszna śmierć.

Od 18 roku życia badam się regularnie - piersi , cytologia , morfologia itd. I nie rozumiem dlaczego tyle kobiet i mężczyzn tego nie robi.Część twierdzi " Nic mnie nie boli " , "Nic mi nie grozi" , " Wstydzę się " ... Cytologię robię raz w roku i ZAWSZE była idealna. Wczoraj odebrałam wynik i SZOK bo mam III grupę , całe szczęście że muszę wybrać tylko pigułki i potem powtórzyć po terapii badanie.

Gość gość
ja rozumiem, moja mama na szczescie wyszla z tego raka ale tez sie boje, mam dwoje malych dzieci, zrowno babcia ze strony taty jak i mama chorowaly, na szczescie obie wyszly

Gość gość
ja robiłam cytologie regularnie co 1-1,5 roku i dobrze bo wykryli mi nowotwór we wczesnym stadium - 0,5 h zabiegu konizacji i po stresie. Od 3 lat cytologia prawidłowa. Ale gdybym robiła tak jak refunduje nfz - czyli co 3 lata to pewnie nie wykryliby mi tak szybko i nie wiadomo jak by się skończyło. Robie też regularnie samobadanie piersi. Mam bardzo duzy biust. Lekarz mi kiedyś mówił ze zmiany w takich piersiach narastają powoli wiec lekarzowi trudniej coś "wyłapać" a jeśli aj się będę regularnie badac to szybciej wyczuje zmiany.

Gość gość
Trzeba sie pilnowac,bo dobre zdrowie i zadbane kobiety sa perelkami.Jestem zdrowa,ale pilnuje wizyt i badan,bo mam juz 50+i nie wiadomo kiedy i co moze sie okazac.Jak zachwiala mi sie statystyka narzadow, to nie czekalam na nastepstwa tylko poddalam sie operacji usuniecia i mam teraz spokojne i komfortowe zycie.Dodam jeszcze,ze wazne sa wizyty u dentysty-tego tez pilnuje!

Gość gość
ja sie boje, mam usg we wtorek, nie robilam juz 3 lata a wiem, ze mam torbiele.

Gość gość
moja koleżanka robi cytologię co pół roku i dzięki temu wcześie raka wykryła

Gość gość
a rak piersi Twojej mamy był genetyczny? jeśli tak to zrób badania, będziesz wiedziala czy masz wadliwy gen

Gość gość
w Instytucie Onkologicznym zrobia Ci badania Brc A1I BrcA2 gratis