Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chyba sie pochlastam

Jak mam zrobic na własne mieszkanie?

Polecane posty

Mam wielkiego doła, 28 lat i brak perspektyw na własne mieszkanie. Zarabiam 1800zł, szukam lepiej płatnej pracy, od pół roku ale wielkie nic albo wręcz za taki sam zarobek. Wynajmują pokój za 600zł miesięcznie plus media. Nie mogę sobie nic odłożyć, bo wiadomo, jedzenie, paliwo i wychodzi na styk. Marzę o własnym mieszkaniu nawet najmniejszej kawalerce. Nie chce wyjeżdżać za granicę, chciałabym budować swoją przyszłość tutaj. Jak taka osoba jak ja, nie mając mieszkania po babci czy dziadku z tak marną pensją może się go dorobić?

Gość gość
rząd zostawił rynek deweloperom i masz coś się dzieje, pamiętajcie o tym jak będą wam mówić o dobrodziejstwie całkowicie prywatnej służby zdrowia.

Gość gość
faceta nie masz?

Gość krezelka
A zastanawiałaś się może nad dodatkowym zajęciem? Wiele osób ma stałą pracę ale dorabia sobie dodatkowo. Pracujesz 160 godzin w miesiącu? TO masz bardzo dużo czasu na coś innego ;) Moja znajoma jest na przykład przedszkolanką. A wieczorami i weekendami robi sztuczne rzęsy. Zna wiele kobiet z przedszkola - często mamy są jej klientkami. Może również pomyśl nad czymś w tym rodzaju?

Gość gość
o przedszkolanka to sie nie narobi i nie urobi ....tam pracują malutko

Gość krezelka
Ona pracuje w prywatnym i raczej ma normalny etat.

Gość ex_debill_zaryczy_soon
może giełda? może jakiś własny biznes po godzinach, ja wyjechałam jednak;)

Myślała nad czymś dodatkowym, mam nawet pomysł na swój biznes ale na jego rozkręcenie potrzeba pieniążków których ja nie mam. Na razie po godzinach to jestem wolontariuszem. Nie wiem byłam już rok za granicą, nic wielkiego nie zdziałałam, a jak tobie idzie?

Gość szołapfan
ja mam pomysł na biznes, będąc studentem w wawie uwielbiałem jeść w barach wietnamskich i tureckich, po powrocie do miasta rodzinnego na ścianę wschodnię, bardzo mi tego brakuje. Zarzuć sieci na jakiegoś wietnamca albo turka i otwórzcie jadłodajnie. Na całej Polsce B ze świecą szukać czegoś gdzie można zjeść: warmińsko-mazurskie, podlaskie, lubelskie, północne mazowsze to bieda z nędzą jeśli chodzi o bary.

Gość gość
Ja też jestem bez perspektyw na coś swojego, powiedzcie mi skąd młodzi ludzie 22-25 lat maja pieniądze na własne mieszkania czy domy skoro u nas płacą jest średnio 2500 z tym ze jest duże bezrobocie i większość pracuje za najnizsza krajowa lub do 2000. I jak za to odłożyć na mieszkanie a nawet na cokolwiek? Jak trzeba rodzinę utrzymać. Widać żeby się dorobić trzeba Lidy kręcić albo kraść, bo jak się nie ma rodziców co wszystko dadzą i startuje się od zera to co wtedy?

Gość gość
to nie jest kraj dla młodych ludzi :( deweloperzy specjalnie takie ceny trzymają, co to za problem ziemię z państwowych zasobów wydzielić i budować na niej domki fińskie/kanadyjskie, które są z lekkich materiałów i można je postawić w 2 tygodnie. Koszt takiego domku 30 tys. wynajem 700zł i git. Naród męczą i skazują na tułaczkę i mieszkanie z rodzicami. Mieszkanie to podstawowa potrzeba, pracę każdy jakąś znajdzie, jedzenie kupi, internet se opłaci, samochód też nie problem nawet za 3 tys. kupić, tylko te ceny mieszkań jak z kosmosu - jakby sztucznie zawyżone i te mieszkania i te kredyty, jakby to jakaś zmowa była banków i budowlańców. Można postawić dla każdego domek w dziesiejszych czasach i za 10-20tys. na własność. A kosztują klitki w 20 pietrowcach po 10 tyś ale za metr kwadratowy!

Gość gość
Za 600 wynajmujesz pokój? ( - media to ile taniej wychodzi?) Za drugie tyle masz całą kawalerkę. Nie ma nic tańszego? No cóż ja mam odłożone sporo ale coś za coś, musiałam pracować za granicą. Nie chciałam tam budować przyszłości, cały czas wiązałam ją z Polską ale..żeby coś mieć trzeba się poświęcić. Niestety. Jak się nie ma zawodu co daję prace za chociaż 5 tysięcy to, jak inaczej bez zadłużania się? Co do własnego biznesu, są środki unijne, niekoniecznie tylko dla bezrobotnych :P

Gość gość
cóż, jak ktoś jest niedorajdą, to nie ma perspektyw. ja zarabiam 3-4x tyle i za dwa tygodnie podpisuję umowę na swoje mieszkanie :-)

Gość gość
Ja bym ci jednak radził próbować za granicą.

Gość gość
W Niemczech za dwa miesiące można zarobić jakieś 12 tysięcy złotych

Gość gość
Jeżeli zarabiasz 3-4x tyle, to w niektórych środowiskach też byłbyś/byłabyś uważana za niedojdę.

Gość gość
problemy mieszkaniowe to XXIw. w kraju unii europejskiej, to wstyd, wstyd taki jakbyśmy z gruźlicą, czy niedożywieniem dzieci, czy innym normalnym zapotrzebowaniem nie potrafili poradzić. I to nie ludzie są tacy źli tylko zarząd tym bajzlem jest nie teges. żeby ludzi na mieszkanie nie było stać - na jakiekolwiek mieszkanie - dlaczego w ameryce ludzie mogą mieszkać w domach lekkich i prostych bez płotów, a u nas wszystko musi mieć metrowej grubości ściany?

Gość bubusiek
Moja siostra jest pielęgniarka, aby mieć w ogóle zdolność kredytową po 12 godzinach w szpitalu leci jeszcze dorabiać w prywatnej przychodni. Waży 40pare kilo przy wzroście 165. Takie czasy. Ja na razie koczuję u rodziców, ale też zaraz będę musiała wyfrunąć. Bidna wygląda jak zombie ale mnie też takie coś czeka. Chociaż ma już kase odłożoną i moze chociaż wziąć ten z****** kredyt i jakos to będzie. Najgorsze to odłożyć te 20tysięcy na początek.

Gość gość
moze dlatego ze w usa jest inny klimat?

Gość gość
jaki inny klimat? może na florydzie. Klimat nie ma tu nic do rzeczy, przecież te domki lekkie z drewniano-gipsowych komponentów nazywają się domki fińskie, w kanadzie też buduje się lekkie domki, tylko u nas fortece.

Gość gość
Autorko jak się nie ma mieszkania po cioci/babci albo rodzice nie pomogą, to ciężko. Wszystkie osoby, które znam miały mieszkania po kimś z rodziny. Znam też wiele osób, które mimo 30tki wciąż mieszkają z rodzicami, bez perspektyw, nie stać ich na mieszkanie a wynajem się nie opłaca. Niestety takie życie, co zrobić. W Polsce tylko ku..wa i złodziej mają dobrze.

Gość gość
wybuduj mi domek kanadyjski za 30tys. chyba nie znasz cen :) spadlas z ksiezyca? gdzie masz takie domy za 30tys?? chyba zapomnialas dodac jedno zero.

Gość gość
moze dlatego ze tam ludzi stac zeby za 30lat jak sie rozwali taki domek wybudowac sobie nowy a u nas stawiaja domy na 100lat i wiecej zeby dzieci kiedys mialy gdzie mieszkac. rozumiesz juz?

Gość gość
ilekolwiek on kosztuje, jest wielokrotnie tańszy niż wolnostojący dom murowany. A za 30 tys. można byłoby jednopokojowy-dwupokojowy wybudować spojnie.

Gość gość
no super jeden pokoj dla rodziny z dziecmi :D zreszta sam dach to juz spory wydatek niezaleznie czy tam bedzie 2 czy 4 pokoje.

Gość gość
moze popatrz na stronki z projektami takich domow-jak znajdziesz za 30tys to daj namiary :) wybuduje tez sobie taki. chyba ze stan surowy otwarty ale to i tak nie za taka cene.

Gość gość
rozumiem, ale to logika z lukami, bo ja mam 32-lata i chcę swego domku, takiego prostego z prefabrykatów drewniano-gipsowych - jeden duży pokój i łazienka i może być on na osiedlu podobnych domków. Czy muszę za dach nad głową płacić 300 tyś zł i spłacać kredyt do końca życia zawodowego?

Gość gość
Też uważam, że powinni budować jakieś tanie domki, tak jest chyba w Chinach. I dawać te domki ludziom za darmo albo za jakieś grosze, niech sobie mieszkają, płacą te rachunki, zakładają rodziny. No co by im się stało? Wiele mieszkań stoi pustych, czemu nie dadzą ich biednym ludziom? Z kolei mundurowym dadzą mieszkania z 95% rabatem, pisza o tym na hotmoney. Podobno kiedyś jak była para chłopak i dziewczyna i brali ślub to dostawali mieszkanie, czemu teraz tak nie ma? Ludzie się pobierali żeby dostać mieszkanie i było fajnie, a teraz nie biorą slubu bo nie mają gdzie mieszkać.

Gość gość
w niektórych środowiskach może i tak, ale ogólnie rzecz biorąc w Polsce takie pieniądze to ponad 2,5 średniej krajowej, więc bardzo dobrze zarabiam, a nie przepracowuję się zbytnio, co też jest istotne i mam czas na życie osobiste. powiedzmy sobie szczerze - osoby, które zarabiają 1800 zł to totalne niemoty