Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Leczenie kanałowe zębów w ciąży bezpłatne?

Polecane posty

Gość gość

W necie znalazłam informacje o tym, że leczenie kanałowe wszystkich zębów w ciąży jest refundowane przez nfz - wszystkie informacje jednak są z 2012 roku. Czy ktoś się orientuje, czy to prawda? jestem w 4 miesiącu ciąży i niestety przyatakował mnie ząb.

Gość gość
żeby lekarz mógł rozpocząć leczenie kanałowe, musi mieć rtg zęba- którego w ciąży nie możesz wykonać. Najczęściej jest tak, że jeżeli podjęłaś już leczenie zęba wcześniej, wykonałaś rtg i nagle zaszłaś w ciążę, to wtedy informujesz lekarza i on faktycznie może to podpiąć pod nfz, ale w Twoim wypadku chyba tak łatwo nie będzie. Mi nikt w ciąży nie chciał zęba usunąć, który był w stanie krytycznym i miałam całą opuchniętą twarz... bo się zwyczajnie bali. Odesłali mnie na pogotowie dentystyczne do szpitala uniwersyteckiego i pod okiem 3 specjalistów usuwali mi zęba.. więc to wszytko nie jest takie łatwe w ciąży

Gość gość
no ale mi lekarz powiedział po obejrzeniu zęba, że leczenie kanałowe dla mnie jest najbezpieczniejsze ,więc chyba wie co mówi, bo mówił,że można go jeszcze próować truć ale to będzie duża ingerencja w organizm i nie poleca w ciąży. Sam tego kanałowego nie zrobi bo się nie zajmuje kanałowym,ale jestem zapisana do lekarki, która to robi. wiem,że trzeba wykonać rtg ale o tym też czytałam,że jest dozwolone jeśli jest konieczne. myślę,że to bezpieczniejsze niż nieprzespane z bólu noce.