Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mamt teraz taka biede ze nie mam nawet na buty

Polecane posty

Gość gość
uuuuuuuuuuuuu to sie pozmienialo - bardzo zle , bardzo . nie mam dokladnych info jak to teraz jest . tylko powodzenia zyczyc zostaje , lub wyjazdu do UK.

Gość gość12345098765432
2 / 2 cofneli umowę że jest niewazna, zawarta tylko w celu zdobycia uprawnień do świadczeń (macierzyńskie itd)

Gość gość12345098765432
nie mogę wysłać normalnie wypowiedzi ciągle jest uznawana za spam :/ x A skoro nie mam teraz kasy to tak naprawdę by oplacić z 3 miesiące Zusu musiałabym się zapożyczyć, z macierzyńskiego bym oddała, jednak jak mi tak samo cofną ? to już zostaję w dlugach, musiałabym tak to rozegrać by mieć pewnośc, że nie mają haczyka

Gość waniliowokokosowa
Gość12345...może masz kogoś znajomego, który prowadzi własną działalność, jakakolwiek? Można by z taką osobą porozmawiać i poprosić, żeby Cię zatrudnił, oczywiście musiałabyś mu zwrócić pierwszy ZUS ale później miałabyś pewne pieniądze. Dużo ludzi tak kombinuje. Mam koleżankę, która poszła do właściciela baru, którego kompletnie nie znała, powiedziała mu jaką ma sytuację i ten bez wahania się zgodził. Spróbuj:-)

Gość waniliowokokosowa
To widocznie ta koleżanka źle to rozegrała. Zus kontroluje osobę która się zatrudniła i od razu dostarczyła l4, jak i firmę. Trzeba po prost wcześniej wszystko uzgodnić, dokładnie co i jak, warunki na których "niby" się pracuje, nawet godzinę przeznaczoną na przerwę. Wtedy trudno im cokolwiek podważyć:-)

Gość gość12345098765432
waniliowokokosowa - z wielką chęcią. Jednak opisalam powyżej sytuację. Czasem robią k ontro lę czasem nie i jakbym tylko miesiąc popłacila to naj najbardziej było by to podejrzane. Mój mąz był chory niedawno mial powiklania i był 3 tygodnie na chorobowym i już został wezwany na kontrolę...

Gość gość12345098765432
a że ja w ten dzien wychodzilam ze szpitala z zagrozoną ciązą nie pojechał i od tego dnia nie wyplacili chorobowego. Masz może jakieś rady jak moglabym to rozegrać? Chyba naprawdę będę kombinować póki mam czas. u nas jest to dopiero 4 miesiąc. Wiem napewno że najpierw bym podpisała umowę próbną np. na 3 miesiące a potem np na pół roku bo bardzo podejrzane jest jak ciężaerna dostaje umowe od razu na rok.

Gość gość
gosciu 12345 juz pisalam ja tak zrobilam , moja kuzynka rok temu - niczego nie cofneli - pomysl nad tym bo to kaska dla dziecka , a zus placisz za miesiac , potem to maciezynskie i wychowawcze . oplaca ci sie i dziecku . takie panstwo ono nas oszukuje to my je .

Gość waniliowokokosowa
Oczywiście że są kontrole, dlatego trzeba się na nie przygotować. Naprawdę mam wiele znajomych, które w ten sposób kombinują. Niestety, takie mamy czasy ze nie ma innego wyjścia. Gość 12345 przemysl to:-)

Gość waniliowokokosowa
Dokładnie- zus tylko za miesiąc. Mam koleżankę, która teraz jest w 6 miesiącu ciąży i tak właśnie płaciła, więc to świeże informacje. Nie bój się, jeśli wszystko z pracodawcą ustalisz to będzie dobrze. A jak ktoś wyżej napisał- pieniądze dla dziecka będą bardzo potrzebne:-)

Gość gość
dlaczego obwiniacie kraj o swoja sytuacje, a nie was samych?? Nie znam ludzi, ktorzy by zarabiali mniej niz 3000zl, tylko ci ludzie od dziecka uczyli sie dobrze, podostawali sie na dobre studia (nie to co teraz, matura podstawowa zdana na 30% i student pelna geba), dziewczyny nie zachodzily w ciaze w wieku 20 lat, tylko zaliczaly praktyki, staze i teraz na wszystko spokojnie starcza. Ale oczywiscie najlepiej obwiniac o wszystko Polksce, Tuska i PO:O

Gość waniliowokokosowa
Przegapiłam jeden post...kurczę to niedobrze, że mąż się nie zgłosił, wiem że byliście w trudnej sytuacji, ale takim urzędom musi się wszystko zgadzać co Do dnia, takie z nich chaspie, nie popuszczą za nic:-(

Gość gość12345098765432
ja też się dobrze uczyłam, np. matura z matematyki na 90%, mam inzyniera i studia zaoczne w trakcie i co z tego? różnie w życiu bywa. Akurat w ten dzień miałam badania czy serce bije itd a potem wychodzilam no dla nas logicznym było że mnie wtedy nie zostawi na szczęście w dzien jego kontroli i chorobowe już mu się praktycznie kończyło więc otrzymal prawie całe. x Czyli ta znajoma przeszła na l4 już w czasie ciąży tak od razu po miesiącu? wiem że przez pierwszy miesiąc na zwolnieniu jest sie nadal u pracodawcy a potem dopiero zus

Gość rocznik 1981
gość dlaczego obwiniacie kraj o swoja sytuacje, a nie was samych?? Nie znam ludzi, ktorzy by zarabiali mniej niz 3000zl, tylko ci ludzie od dziecka uczyli sie dobrze, podostawali sie na dobre studia (nie to co teraz, matura podstawowa zdana na 30% i student pelna geba), dziewczyny nie zachodzily w ciaze w wieku 20 lat, tylko zaliczaly praktyki, staze i teraz na wszystko spokojnie starcza. Ale oczywiscie najlepiej obwiniac o wszystko Polksce, Tuska i POpechowiec.gif xx Od podstawówki do liceum świadectwa z czerwonym paskiem, studia ukończone ze średnią 4.5, studia podyplomowe, 8 lat stażu zawodowego i - od roku bez pracy, żyję z dorywczych prac na czarno. 5 lat temu myślałam jak Ty, teraz mi przeszło.

Gość gość12345098765432
waniliowa masz maila, gg cokolwiek? mogłabym z Tobą na ten temat pogadac?

Gość gość12345098765432
i co? będąc w 6 miesiącu dostala umowe np. na pół roku / rok przecież to od razu podejrzane tym bardziej, że po miesiącu na L4...

Gość gość12345098765432
up up

Gość gość
Ty narzekasz? Ja za 1300 musiałam fax rady z dwójka dzieci plus rachunki a tu wy dwoje 2000 razem, heh

Gość gość12345098765432
w sumie jak my mieliśmy we dwoje 2300 przed ciążą to też nie narzekalam, a raczej jeszcze szło odłożyć :) rozumiem jednak że facet który zarabia 600... cóż niezbyt się stara.

Gość gość
a ja nie wyobrażam sobie jak żyć za takie pieniądze... waniliowa..napisałaś, że macie około 3tyś i 900zł kredytu jeszcze... za 2 tyś opłacacie rachunki i żyjecie? ja na same opłaty wydaję ponad 1500zł /rachunki, opłaty za zajęcia dodatkowe, obiady w szkole itp./ jedzenie kosztuje nas około 2tyś miesięcznie... ubrania, buty itp, to też spory koszt a gdzie rozrywki jakieś, basen, kino czy nawet książka/płyta... mi też nie zbywa, ale zarabiamy więcej i podziwiam ludzi, którzy umieją przeżyć za takie pieniądze skąd jesteście dziewczyny? może jakieś butki itp. albo coś maluszki się znajdzie czy u mnie czy u kogoś z forum?

Gość gość12345098765432
to akurat wiadome, że w naszej sytuacji narazie nie ma mowy o basenie, nowej książce czy wyjeździe do Paryża :P myśle, że to przejściowa sytuacja, za 2 lata ja pójdę normalnie do pracy, mam nadzieje, że mąż będzie mial już podwyżkę do tego czasu i odejdzie mi 400zł za szkołę. (za to dojdzie pewnie kredyt na swoje m :D ) x ja jestem z północnego zachodu. zachodniopomorskie / lubuskie/ zachodnia część wielkopolskiego

Gość gość
ja tez nie rozumiem ja z mężem na 2 osoby mielismy 2000 zl ale mieszkamy na stancji - 1000zł opłat , kredyt 550 zł czyli zostaje 450 plus 60 zł -telefony , nie licze benzyny na dojazd do pracy , i dawaliismy rady , zawsze staralismy sie by ten grosz gdzies uskrobac ja na ulotki poszlam czy cos , ale , teraz jak juz nauczylismy sie kombinować powodzi nam sie znacznie lepiej.

Gość gość
ja ja bylam sama i utrzymywalam sie za 1000zł miesiecznie. z czego ok.500zł na oplaty. i zostawalo mi 500zł. mialam na jedzenie , na ciuchy i komsetyki. ale to bylo jakies 7 lat temu. a teraz nie ma sznas zeby za taka kwote sie utrzymac.

Gość gość
Od podstawówki do liceum świadectwa z czerwonym paskiem, studia ukończone ze średnią 4.5, studia podyplomowe, 8 lat stażu zawodowego i - od roku bez pracy, żyję z dorywczych prac na czarno. 5 lat temu myślałam jak Ty, teraz mi przeszło. - ja tez nie wiem czemu tak ludzie zawodzą, że źle, że bieda :D mnie sie żyje coraz lepiej z roku na rok :D pasków co prawda nie miałam, średniej wysokiej tez nie, bo mi się nie chciało uczyć niepotzrebnych do niczego pierdół :D ale ja biedy nie czuje :P od pazdziernika zakladam firme z kolezankami i moja sytuacja bedzie jeszcze lepsza niz jest teraz :D :D ale ja nie tzrymam się jak rzep psiego ogona gołodupca leniwego, ktory nie potrafi na rodzine zarobi (ba! nawet na siebie nie potrafi :O) ani nie rozmnazam sie majac 1200 zl pensji :D :D trzeba używać mózgu to biedy nie bedziecie miec

Gość gość
nie gadajcie głupot że to nie wina państwa! bo tak jest! dlaczego teraz kazdy kombinuje ? lewe zwolnienia itd ? zeby z pracy nie zwolnili! bo baaaardzooo rzadko zdaża sie ze prywaciarz da Ci normalną umowę z prawdziwą kwotą jaką dany pracownik zarabia - do tego 1200 zł najnizszej krajowej jest na porządku dziennym 60 zł rodzinnego ? żarty jakieś co za to kupisz ? emerytura za przepracowane połowe życia 700 zł , nie każdy ma warunki by móc się kształcic, nikt nie wybiera rodziny w jakiej sie urodzi ! Tacy wlasnie sa polacy -Ci "bogatsi" masz mało kasy - jesteś nikim , bez wykształcenia , bez jakichkolwiek podstaw ku lepszemu życiu , płakać mi sie chce jak słysze takie wypowiedzi! kompletny debilizm !! Prawda jest taka ze biednemu zawsze wiatr w oczy!

Gość gość
W Polsce pracy nie ma chociaż sie zesracie to i tak bez wtyków g***o zarobicie - Ja jestem po studiach obronilam prace - w urzedzie powiedziano mi ze mam zbyt wysokie wykształcenie na obecne oferty - typu komunalnik - Polska rzeczywistość

Gość waniliowokokosowa
Gość12345 tak ta znajoma już w ciąży pobierała pieniądze, tzn "chorobowe", bo tak jest ze pierwsze płaci pracodawca i opłaca ubezpieczenie a kolejne już zus- dlatego tak kontrolują. Ktoś pytał jak sobie radzimy. Wiesz c.o...sama się zastanawiam jak to jest, bo naprawdę nie narzekam, może to kwestia tego ze mąż na wypłatę 10 dnia miesiąca a ja ostatniego? Może przez to że się nie zazębiają jest łatwiej, bo nie dochodzi do tego że pieniądze się kończą? Nie wiem, ale wydaje mi się ze tak jest. Ubrania kupuje w sieciówkach typu Top Secret, Reserved, korzystam z wszelkich kart stałego klienta itp a to wbrew pozorom pozwala naprawdę zaoszczędzić, często kupuje w lumpeksach gdzie bardzo często trafiam na nowe rzeczy jeszcze z metkami. Rozrywka? Chodzę na siłownię- karnet kosztuje 70 zł, basen? Nie umiem pływać więc nie korzystam, mąż chodzi z dziećmi 2 razy w miesiącu- dzieci mają darmowy wstęp, dzięki szkole. Obiady szkolne- sekretarka w szkole podpowiedziała we wrześniu ze jest opcja opłacania ich przez Mops. Poszłam, zapytałam, podałam sytuację, przedstawiłam sytuację z kredytem- przyznali dotacje, opłacają dzieciom. Dostaliśmy też zwrot za podręczniki szkolne. Fakt- szkoła jest naprawdę przyjazna dzieciom i rodzicom, a to wiele ułatwia. Syn chodzi na zajęcia z piłki nożnej, a córka na zajęcia taneczne- darmowe, organizowane przez szkołę. Raz w miesiącu wychodzę z mężem albo koleżankami na tzw spotkanie z podróżnikiem- koszt 10 zł. Czasem gdy rachunki lekko nas przerastają, dzwonię np do gazownictwa i proszę by rozłożyli na 2 raty. Nigdy nie odmówili- wręcz pytali mnie w jakim terminie będę w stanie uregulować pełną płatność. Ja naprawdę nie mogę narzekać, nauczyłam się gospodarować pieniędzmi tak, by wystarczyło na wszystko. A wierzcie mi- też musiałam się tego nauczyć, kiedy w jednym czasie mąż stracił pracę i znalazł taką z połowę mniejszym wynagrodzeniem, a ja musiałam przejść na pół etatu. Nagle z dochodów 7000 zrobiło się 3000...ale dajemy radę:-)

Gość gość
bo baaaardzooo rzadko zdaża sie ze prywaciarz da Ci normalną umowę z prawdziwą kwotą jaką dany pracownik zarabia - do tego 1200 zł najnizszej krajowej jest na porządku dziennym 60 zł rodzinnego ? żarty jakieś co za to kupisz ? - to moze pokaz jak sie prowadzi charytatywnie firme? ja bardzo hcetnie popatrze :D zatrudnij 10 mlodych kobiet, ktore po miesiac pojda na zwolnienie lekarskie lezec do gory dupa w domu (bo im sie nalezy wypoczynek :D :D k****a a mi sie nie nalezy? :O :O ale jakos zapiertalam :O) i na ich miejsce przyjmij kolejne :D zobaczymy czy jezeli bedziesz musiala z wlasnej kasy placic za czyjes nieróbstwo to czy bedziesz nadal taka charytatywna :O kazdy by chcial po 10tys na miesiac zarabiac i grzac d**e na posadce do emerytury, a ryzyka bankructwa ani pracy po kilakanascie godzin na dobe podjac nie chce nikt :O :O

Gość gość
w urzedzie powiedziano mi ze mam zbyt wysokie wykształcenie na obecne oferty - typu komunalnik - Polska rzeczywistość- ty to chyba mózgu nie masz skoro poszłas do UP pracy szukac :D :D tam sie idzie tylko po ubezpieczenia a szuka sie na wlasna reke a nie :D

Gość gość
dlatego ja zatrudniam tylko na umowe zlecenie :D :D