Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

"gazowana" woda miejska

Polecane posty

Gość gość

Mój problem jest następujący. Otóż od czasu włączenia miejskiej instalacji wodnej na terenie ogródków działkowych moja woda w kranie jest jakby biała i posiada mnóstwo bąbelków. Strasznie się pieni, a w klozecie po kilku dniach powstał brzydki szaro-brązowy osad. Czy taka woda jest bezpieczna do spożywania? Co może być przyczyną takiego wyglądy wody?

Gość gość
Musiałbyś trochę poczekać, jeśli sytuacja będzie się powtarzać to oddaj próbkę wody do zbadania. Ja nie robiłem wody z wodociagu tylko mam zbiornik na wodę pitną http://www.zbiorniki.szczecin.pl/ i to mi rozwiązuje wszystkie problemy.

Gość gość
"białość" wody zaraz po napuszczeniu do naczynia nie ma związku z osadem :).Osad powodują związki wapnia i magnezu a pienienie to efekt obecności w wodzie gazu ( powietrza, tlenu), nalej wodę do szklanki, poczekaj 2-3 minuty a po białości sladu nie będzie. Nie wiem jaki jest stan wody w twoim kranie, ja np pijam wode z kranu i nie kupuję wody bo gorsza jest w sprzedaży. A obecność wapnia i magnezu w wodzie jest jak najbardziej pożądana :)

Gość groolll
Jak tylko to zawiera. U mnie jest podobnie i filtruję wodę dodatkowo w domu, taką do spożycia, mam dzbanek Dafi z filtrem, jak przejdzie przez filtr to jest czysta.

Gość gość
tez myślę,że lepiej oddać wodę do badania specjalistom. Być może będzie tez konieczne zaopatrzenie się w filtry do wody takie jak ma sklep.osmoza.pl u nas w domu i na działce juz dawno są założone.

Gość gość
tez myślę,że lepiej oddać wodę do badania specjalistom. Być może będzie tez konieczne zaopatrzenie się w filtry do wody takie jak ma www.sklep.osmoza.pl u nas w domu i na działce juz dawno są założone.

Gość gość
Tej wody nie trzeba badać,po prostu firmy wodociągowe napowietrzają specjalnie wodę,potem jak przychodzi rachunek to część rachunku jest za wodę a część za powietrze,.

Gość gość
o proszę, to nawet nie wiedziałam o tym! ;/ u nas tak nie ma (jeszcze?) a czy może wiesz, w jakim to celu? czy tylko dla podniesienia rachunku w imię bredni o lepszej jakości czy faktycznie coś to daje ?

Gość gość
Daje tyle, że ludzie płacą za powietrze które jest za darmo.

Gość gość
czyli tak, jak myślałam, ehh.. czego to nie zrobią dla kasy i robienia ludzi w balona :P

Gość gość
Najśmieszniejsi są mieszkańcy łodzi którzy kupują wodę źródlana w butelkach. Oni mają wodę w kranach taką jak rozlewana jest o nazwie Primavera