Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tollka

Kiedy kwas?

Polecane posty

Gość Tollka

Bardzo chciałabym zajść w ciążę, czy myślicie że jeśli już się staramy z mężem to jest odpowiednia pora żeby zacząć brać kwas foliowy?

Gość gość
jeżeli już się zdecydowaliście na planowanie rodziny- to zalecam brać kwas foliowy od teraz. Im dłużej tym lepiej. Ja brałam kwas foliowy na 3 miesiące przed ciążą i do ukończenia 1 trymestru, potem witaminy, gdzie też był kwas foliowy, a moje dzieciątko urodziło się z rozszczepem kręgosłupa :( Na całe nasze szczęście, rozszczep jest niewielki i nie zagraża życiu i zdrowiu dziecka- lekarze mówią, że to tylko dzięki temu, że brałam kwas, gdybym go nie brała przed ciążą, moje dziecko byłoby dzisiaj niepełnosprawne. A przy następnej ciąży muszę brać kwas na rok przed zajściem w ciążę i to w 4 krotnie większej dawce niż zalecane jest kobiecie w ciąży.

Gość gość
oczywiście znam też kobiety, które nie brały w ogóle, a mają w pełni zdrowe dziecko. No ale nigdy nie wiadomo jak będzie w waszym przypadku. Ja przed ciążą miałam robione wszystkie badania- badania krwi, badania genetyczne na zgodność genetyczną z mężem, no wszystkie możliwe, aby mieć pewność. Dodam, że mam 24lata.

Gość Tollka
Współczuję, całe szczęście, że żyje i nie ma zagrożenia. Jaką dawkę brałaś tego kwasu?

Gość mila od tak
Kwas foliowy się bierze minimum 3 miesiące przed zaczęciem starań dawka 0,4mg ja zażywam folik ( ok 20zł 90 tabletek). Kwas foliowy jest potrzebny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka.

Gość Mirabellak
Zgadza się, zalecana dawka to 0,4 mg i właśnie taką zawiera folik. Nie jest to suplement więc zaufanie mam większe i przyjmuję spokojnie.