Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

summer1995

Matura ustna

Polecane posty

co odpowiedzieć na ustnej maturze z j. polskiego na pytanie dlaczego wybrałeś ten temat ? a moj temat to : " zaprezentuj różne ujęcia motywu biesiady w literaturze wybranych epok "

Gość gość
Powiedz, że dostrzegłaś w tym temacie potencjał, bo biesiada była ważną częścią obyczajowości.

Gość gość
powiedz prawdę. Interesuje Cię spojrzenie na biesiadę w różnych epokach? Biesiada kojarzy Ci się z zabawą jest to taki wygodny temat. Podczas biesiady ciekawe są zachowania ludzi w różnych epokach. Literatura różnych epok....Szukasz własnego indywidualnego podejścia do biesiady.

Na pewno nie odpowiesz "bo wydawał mi się łatwy do napisania, a chciałam szybko przygotować prezentację";) Tu zaczyna się ściemnianie. Możesz powiedzieć, że według Ciebie motyw biesiady jest znamienny dla charakterystyki ludzi żyjących w poszczególnych epokach. To, w jaki sposób się bawili, jak spędzali czas, jakie rozrywki umilały im posiłek (itd.) pomaga lepiej poznać ich zwyczaje, przyjrzeć się temu jak żyli..A przede wszystkim spojrzeć na człowieka z danej epoki odartego z płaszczyku idealizmu- widzimy go takim, jakim był. Ale warto pamiętać, że biesiady to nie tylko picie i jedzenie. To muzyka, tańce, opowieści. To zaznaczenie hierarchii społecznej (najważniejsi goście siedzieli blisko gospodarza), a także kształtowania się zasad savoir vivr'u. Nie jestem obezana w temacie, ale mam nadzieję, że trochę pomogłam:)

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie! Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281