Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do księgowej. Składki ZUS

Polecane posty

Gość gość

Jak uniknąć ZUS prowadząc własną działalność. Szukam sposobu jak ominąć ZUS, nie chce już przenosić składek za granicę, gdyż zostałam już raz oszukana przez jedną z takich firm. Chodzi o zatrudnienie na umowę o pracę plus własna działalność. Z tego co wiem do niedawna aby z tytułu działalności być zwolnionym z opłacania składek na ubezpieczenie emerytalne należało na etacie zarabiać minimalną krajową. Wtedy można płacić samo zdrowotne x tytułu działalności. Otóż znalazłam aktualnie dwie strony, na których pisze „Od niedawna istnieje również inna możliwość. Należy zatrudnić się na 1/4 etatu, a następnie założyć działalność gospodarczą. Składka ubezpieczeniowa, płacona przez pracodawcę będzie minimalna, zaś samemu będziemy tylko opłacać ubezpieczenie zdrowotne”. ” zatrudnij się np. na 1/4 etatu. Twój pracodawca płaci za Ciebie ZUS w wysokości około 100zł. Następnie załóż swoją działalność gospodarczą. Płacisz wtedy tylko ubezpieczenie zdrowotne ok. 170zł.” Czy to prawda ?? Rzekomo to „nowość ” viewpage.php?page_id=13 http://wlasna-dzialalnosc-gospodarcza.pl/ czy-mozna-nie-placic-skladek-zus Jak to jest . Czy faktycznie jeśli z ułamka etatu mam poniżej minimalnej krajowej to można by się było dogadać z pracodawcą żeby mu oddawać parę groszy tej składki emerytalnej i płacić nadal tylko zdrowotne z tytułu działalności ?? BARDZO PROSZĘ JEŚLI JEST TU JAKAŚ PANI KSIĘGOWA O ODPOWIEDŹ... 1000 zł miesięcznie w błoto nie pozwala mi normalnie żyć :-(