Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy warto prowadzić ciążę w ramach prywatnej opieki medycznej z pracy

Polecane posty

Gość gość

hej dziewczyny, jestem w ciąży, testy pozytywne, beta pięknie rośnie. Niestety muszę poszukać ginekologa, gdyż mój poprzedni odszedł klika m-cy temu na emeryturę. Mam możliwość wykupienia w pracy pakietu medycznego. W ramach abonamentu za 70 zł/m-c mam zagwarantowane również prowadzenie ciąży + pakiet badań. Abonament nie obejmuje usg genetycznego i 3D. Co myślicie, opłaca się to? Za bardzo nie wiem na jakie koszty nastawiać się prowadząc ciązę prywatnie, a tu muszę podpisać umowę na 12 m-cy. Jedna lekarka, która tam pracuje podobno bardzo dobra. Pomożecie dokonać wyboru???

Gość gość
odpowie ktoś ? :)

Gość gość
Ja prowadze ciaze cala w medicover,place 120 mc mam w tym wszystkie badania krwi,usg,wizyty u Endokrynologa i ginekologa.w ten sposób sporo zaoszczędzilam,i za to moglam dzidziusiowi kupić lepsze rzeczy usg prywatnie Np 150 zl endokrynolog prywatnie 200 badania krwi jakieś 50 zl wiec te 120 to nic w porównaniu z tym co moglabym wydac

Gość gość
ja dokładnie tak samo, w abonamencie dodatkowo lekarze innych specjalizacji, np. hematolog, który na pewno będzie w moim przypadku konieczny. Ten pakiet to konkretnie w lux medzie. Koszty niskie, biorąc pod uwagę zakres usług.

Ja prowadze z luxmedzie, nawet sie nie zastanawialam czy prowadzic gdzie indziej powiem szczerze, bo wszystko jest na miejscu. Te dodatkowe usg po 20 i 30 tc moj lekarz z abonamentu i tak poleca kontrolnie robic u kogos innego.

Gość gość
a w której placówce lux medu prowadzisz? Jakie miasto? u mnie w pracy własnie luz med jest i mam możliwość korzystania właśnie z tej przychodni. Jestem z Wrocławia.

Gość gość
A ja nie polecam, bo to nigdy nie będzie tak, jak typowo prywatnie u dobrego lekarza z dobrym USG...

Gość gość
myślisz? Ja się własnie też nas tym zastanawiałam, ale niby luxmed to prywatna przychodnia z bardzo dobrym sprzętem. Zastanawiam się tylko czy pacjentki "abonamentowe" są traktowane inaczej niż, te kóry płacą za każdą wyzytę osobno.

Gość gość
nie to akurat nie ma różnicy, czy płacisz zza każdą wizytę osobno, czy masz abonament...mi chodzi raczej o podejście, bo wiem jak się traktuje w prywatnych przychodniach...mam porównanie ginów z prywatnej przychodni i z typowo prywatnymi wizytami, właściwie nie da się tego porównać...a tych sieciowkach przychodniach, to rzadko są dobrzy lekarze...

Gość a mi szkoda
mi się wydaje, że się opłaca; chodzę do lekarza prywatnie i niestety, najdrożej kosztują mnie badania (nawet te podstawowe); usg 3d to tak naprawdę nie jest potrzebne; to tylko tak dla własnej przyjemności robiliśmy, żeby popatrzeć na dziecko :) a wcale do niczego nie jest potrzebne, tzn. nie ma lepszej wartości diagnostycznej niż to zwyczajne (mój mąż robił specjalizację z aparatury medycznej, więc trochę się zna;) ) poza tym - jeżeli chodzi o usg, to, jeśli wszystko wygląda dobrze, nic się złego nie dzieje - to aż tak Bóg wie jak wypasionego sprzętu i specjalistów nie trzeba; z kolei, jak coś się dzieje - no to wtedy się pewnie zawsze dopłaca; jeśli masz taką możliwość, ginekolog, do którego pójdziesz, jest w miarę fajny - to faktycznie jest to dość tania opcja i warto :)

Gość gość
najlepsi lekarze pracują w klinikach/szpitalach i prywatnie a nie w luxmedach czy enelmedach. Ja chodziłam do pani profesor na NFZ i byłam IDEALNIE zadowolona.

Gość gość
ok, dzięki za info, wezmę to na pewno pod uwagę :)

Gość gość
zgadzam się że dobrym lekarzom nie opłaca się w sieciówkach pracować, bo tam mało płacą...

Gość gość
jak masz wybór i nie ma dla ciebie znaczenia kasa, to zawsze lepiej mieć dobrego lekarza, nieważne czy ciąża powikłana czy, bo źle się może zaczać dziać nawet tuż przed porodem i co będziesz wtedy szukać dobrego specjalisty...

Gość gość
no właśnie pani doktor, która tam pracuje ma bardzo dobre opinie, teraz zaczęłam się wahać. Nie chodzi o to, że liczę każdą złotówkę, bo jak będzie trzeba to kasa się zawsze znajdzie i nie będzie problemu, ale opcja 70 zł/m-c jest kusząca .

Gość gość
wiem ze jest kusząca taka opcja, ale nie wiem, czy da ci to komfort psychiczny...czy ta lekarka będzie dostępna 24 h, w sensie czy dobiera tel. czy pracuje w szpitalu? to bardzo ważne info...

Gość gość
nie musi być wcale źle i w prywatnej przychodni, ale jak mam porównanie do prywatnych wizyt, to widzę dużą różnicę i nie ma mowy o żadnej prywatnej przychodni, choćbym tak miała wszystko za darmo.

Gość Afrodytkaaaaaaa
no chyba nie myślisz że lekarka będzie odbierać telefony 24 na dobę? ona też ma życie, nie wymagajcie cudów

Gość gość
są lekarze którzy odbierają...

Gość gość
poza tym lekarz w prywatniej przychodni najczęściej nie udostępnia do siebie telefonu...

Gość Afrodytkaaaaaaa
nie udostępnia żeby nie dzwonili po nocach :)

Gość a mi szkoda
słuchajcie, naprawdę, wbrew pozorom - ciąża to nie jest choroba... i często jest tak, że się idzie na te kolejne wizyty i tylko się słyszy, że wszystko ok... nie ma co się nakręcać, że Bóg wie jakiego specjalistę od razu potrzeba... babki w innych krajach (UK, Holandia, Dania - tam mam koleżanki) przez całą ciążę ledwo co lekarza zobaczą, głównie kontaktują się z położnymi - i rodzą, i mają się dobrze... u nas to jest przegięcie z tym "prowadzeniem ciąży", niepotrzebnie się na naszych obawach żeruje i łoi kasiorę... może przejdź się najpierw prywatnie na wizytę do tej lekarki, jak Ci będzie pasowała, do tego - ma dobre opinie - to ja bym brała ten pakiet jak w dym;)

Gość gość
niby się zgadzam, ze ciąże nie choroba...tylko wiesz nigdy nic nie wiadomo, jak ktoś miał bezproblemowe ciąże to łatwo tak powiedzieć...ja mam porównanie jak moje koleżanki zostały potraktowane w takiej sytuacji jaką ja mialam i nie ma porównania...nikt mi nie każe wydawać kasy niemałej na prywatne wizyty, ale czułam się na prawdę zaopiekowana, a to nie ma ceny...

Gość Afrodytkaaaaaaa
jeśli to ma Ci zapewnić spokój, to masz rację, to bezcenne. Ja się bardzo bezpiecznie czułam w rękach dobrego specjalisty na NFZ, bo wiedziałam że jest przede wszystkim kompetentny, a nie tylko miły.

Gość gość
no jest ta różnica że w UK w szpitalu jest inne podejście, raczej jest równe traktowanie...w Polsce jak prowadzisz ciążę prywatnie i lekarz tez pracuje w szpitalu, to jest zupełnie inna bajka, opieka ;)

Duzo zalezy od samego lekarza. Ja trafilam, zupelnie z przypadku, kilka lat temu, do lekarza, ktory u nas w luxmedzie przyjmuje, oprocz tego pracuje normalnie na nfz 1 dzien w tygodniu W przychodni oraz jako ginekolog onkolog w szpitalu. Jest absolutnym lekarzem z powolania, z wieloletnim doswiadczeniem jako konsultant poloznictwa na uk. W tej samej przychodni luxmed pracuje tez lekarz, ktory odbiera porody w prywatnej klinice polozniczej u mnie w miescie, wiec nie ma reguly, ze dobrzy lekarze przyjmuja tylko prywatnie.

Gość a mi szkoda
"w Polsce jak prowadzisz ciążę prywatnie i lekarz tez pracuje w szpitalu, to jest zupełnie inna bajka, opieka" kurczę, no i to mi się nie podoba, i nie chcę za bardzo ręki przykładać do takiego systemu :( dlatego - owszem, chodzę do lekarza prywatnie - ale to dlatego, że nie miałam swojego stałego fajnego na NFZ, a musiałam szybko znaleźć, bo jak się zorientowałam, że jestem w ciąży, to musiałam wyjechać i chciałam mieć wizytę przed wyjazdem; ale akurat szpitala, gdzie on pracuje - nie lubię :) więc będę rodzić w innym :) na tej "opiece" wynikającej z tego, że lekarz, u którego się prowadziło ciążę pracuje w danym szpitalu też można nieźle się przejechać :( prawdopodobieństwo tego, że akurat będzie miał dyżur - wcale takie duże nie jest :( no i, niestety, jak się ma jakieś problemy - to nawet najlepszy specjalista niekoniecznie bardziej pomoże niż po prostu specjalista; dziewczyny, my często płacimy te wszystkie pieniądze bardziej jako taką ofiarę, zaklinanie losu :( mi się wydaje, że tak naprawdę ważne jest tylko to, żeby ze swoim lekarzem dobrze się dogadywać, dobrze czuć pod jego opieką; a resztą - czy to profesor, czy tylko lek.med. - na serio nie ma co sobie głowy zawracać ;)

Gość gość
Nawet bym sie nie zastanawiala. Sama z takiego pakietu korzystam. Bez tego poszlabym z torbami

Gość gość
Nie wiem nad czym ty się zastanawiasz. 70 zł miesięcznie za wszystko - badań będziesz miała od metra w ciąży, wizyt też. Co to jest USG genetyczne? 3D jest zupełnie zbędne w zdrowej ciąży, to fanaberie. Warto dokupić sobie pakiet rodzinny - wtedy i maluch będzie miał prywatną opiekę.