Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czystość serca jest drogą do szczęścia :)

Polecane posty

Gość gość

Tak uważam,i zauważam obserwując świat że jest to prawda. A jak Wy sądzicie? W dzisiejszym świecie jest to sprawa zapomniana,wyśmiewana, uważana za archaizm. Wielka szkoda .

Gość gość
O tak :) Czystość serca to podstawa szczęścia i miłości. Jezus nam daje tą miłość i szczęście. Czyli pokój serca i szczęscie duszy

Gość gość
Zgadzam się

Gość gość
Czystość serca to świętość :) Świętość to normalność :)

Gość gość
Czystością myśli :)

Miło jest mieć czyste sumie, ale zdecydowanie wygodniej jest go nie mieć wcale ;)

No ale co to jest czystość myśli? Ja w tym wątki widzę tylko frazesy

Gość gość
Bóg nie morduje :) Bóg miłuje :)

Gość gość
Czyste serce jest wypełnione B/ o/giem,dobrem,miłością . "Błogosławieni czystego serca,albowiem oni B/o/ga oglądać będą''.

Gość gość
czystość myśli to czystość serca i czystość serca to czystość myśli :) to w konsekwencji czystość uczynków :)

Gość gość
to również w konsekwencji czystość ciała :) i czystość mowy :)

Gość gość
gdyby Bóg miłował mordować to Biblia była by księgą morderstw a nie księgą miłości :)

Gość gość
Czystość serca oznacza że nie jest się niewolnikiem grz/ech/u, czyli nie jest śie trwale w jakimś złu ,nie ma się upodobania w grz/e/chu .Każdy człowiek grz/e/szy ale chodzi o to aby się jak najszybciej podnosić z upadku i nie trwać w nim.Czystość serca to również i czystośc przedmałżenska oraz małżenska (czyli w dziedzinie seksualnej),ale nie tylko-bo np ktoś kto permanentnie obgaduje sąsiada także byłby osoba o nieczystym sercu. Chodzi o to że się nie jest przywiązanym do grz/e/chu.

" Czyste serce jest wypełnione B/ o/giem,dobrem,miłością . "Błogosławieni czystego serca,albowiem oni B/o/ga oglądać będą''." A więc sugerujesz że ludzie niereligijni nie mogą być szczęśliwi?

Gość gość
gdyby Bóg miłował mordować to w Biblii Nawoływałby - mordujecie się a nie miłujcie się :)

"Czystość serca oznacza że nie jest się niewolnikiem grz/ech/u, czyli nie jest śie trwale w jakimś złu ,nie ma się upodobania w grz/e/chu ." A czy nie oznacza przypadkiem byciem niewolnikiem religijnych zasad? Dla was wszystko co wykracza poza przykazania jest jakąś niewolą i brakiem szczęścia, ale gdy sami żyjecie wg ustalonych zasad chociaż ich nie potraficie wytłumaczyć ad rem to już jest wolność?

Gość gość
sugeruje, że ludzie niereligijni mogą być szczęśliwi ale tylko na ziemi :) po śmierci - w życiu wiecznym są szczęśliwi wyłącznie religijni :)

Gość gość
Co to jest czystość myśli? Np to że nie myślisz o nikim zle, że w myślach nie grz/e/szysz, np nie planuje komuś czegoś zajumac, ani nie marzysz o tym,nie zazdrośćisz nikomu niczego, nie życzysz nikomu zle,nie pielęgnujesz pożądliwych myśli erotycznych względem kogoś,nie masz tzw''nieczystych myśli''czyli wyobrażen seksualnych prowadzących np do masturbacji,itd itd.Wszelkie zło jakie możemy popełnić w myslach-to nieczyste myśli.

Masturbacja jest w pełni naturalna a jej piętnowanie może mieć szkodliwy wpływ na psychikę dojrzewającego człowieka. Zazdrość natomiast może być bodźcem motywacyjnym.

Gość gość
stary testament to stare przymierze :) nowy testament to nowe przymierze gdzie główną myślą przewodnią jest zbawienie poprzez miłość :)

Gość gość
A czy nie oznacza przypadkiem byciem niewolnikiem religijnych zasad? ] Nie absolutnie.Ja mówię o życiu w bliskości B/o/ga w przyjazni z Nim,ciesząc sie Jego miłością i opieką.Prędzej można zostac niewolnikiem własnych pożądliwości, to prawdziwe zniewolenie.To o czym mówię to własnie wolnośc.Czyste serce,to serce wolne .

"Nie absolutnie.Ja mówię o życiu w bliskości B/o/ga w przyjazni z Nim,ciesząc sie Jego miłością i opieką.Prędzej można zostac niewolnikiem własnych pożądliwości, to prawdziwe zniewolenie.To o czym mówię to własnie wolnośc.Czyste serce,to serce wolne ." A co jeżeli mam brudne serce i dobrze mi z tym? Wg twoje teorii to niemożliwe.

Gość gość
Masturbacja jest w pełni naturalna a jej piętnowanie może mieć szkodliwy wpływ na psychikę dojrzewającego człowieka. ] hahahaa ,taaa ... Tak Ci wmówiono.

Proponuję porozmawiać z seksuologiem, potwierdzi moje słowa.

Gość gość
Dareios może Ci być z tym dobrze.Ja nie twierdzę inaczej.A czy śwince nie jest dobrze jak sie utapla w błotku? Mojej córeczce jest dobrze jak idzie spać nie umywszy zębów :) Tyle że zęby się jej popsują i będzie wtedy problem ale dziś o tym nie mysli. Co innego szczęście a co innego że komuś jest dobrze.

Gość gość
albo jest się niewolnikiem przyjemnego grzechu a potem wiecznego cierpienia :) albo wybiera się religijne zasady - w Biblii pisze - "moje brzemienie jest lekkie" - które dają wolność wraz z odpowiedzialnością nie bez niej jak w grzechu - co w konsekwencji daje życie wieczne :)

Gość gość
Proponuję porozmawiać z seksuologiem, potwierdzi moje słowa ] Ależ oczywiście ;) W seksuologii wkrótce normą będzie także pedofilia i seks z zwierzętami,spoko.Wybacz ale dla mnie kto inny jest autorytetem, nie seksuolodzy.