Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gościóóófffka

PANICZNIE boję się dentysty.

Polecane posty

Gość Gościóóófffka

Ostatnio kiedyś tam były topiki o zębach.. ale co mi tam. Ostatni razu dentysty byłam 5 lat temu, bo z bólu chodziłam po ścianach. Tylko w takim wypadku jestem w stanie iść do dentysty. Za każdym razem mam wrażenie że zaraz zemdleję przed gabinetem. Nogi mam jak z waty i trzęsę się jakby mi zimno było. Wizytę u dentysty przeżywam nie tylko przed wizytą tylko już kilka dni wcześniej ( jeśli są takie okoliczności). Nie muszę pisać jak obecnie wyglądają moje zęby... Wstydzę się też przez to cholernie. Każdy mi głupio mówi, że po wizycie będę jak nowo narodzona i jeszcze będę się śmiać z tego że się bałam. Owszem to czuję po wyjściu z gabinetu, ale kolejna już wizyta znów napawa mnie ogromnym lękiem. Kurcze to jak zespół stresu pourazowego w moim wypadku. Dentystów w dziecięcych lat wspominam lekko mówiąc fatalnie. Jedna nawet rozwaliła mi dziąsło wiertłem, tak że zakładali mi szwy. Kto ma podobnie?

Gość Gościóóófffka
Dodam jeszcze, że kilka razy uciekłam spod gabinetu.

Gość gość
Ja mam. wstyd się przyznać, ale ostatni raz byłem u dentysty 12 lat temu. Na szczęście zęby sie trztmają, bo jak sam sobie ogląda to wszystkie są O.K, żaden się nie psuje, nic nie boli. Mam wszystkie 32 zęby własne.

Gość gość
Ja tez mialam traume z dziecinstwa ale spotkalam sie z moja dentystka i od tej pory wizyta to dla mnie relaks , chodze co pol roku na przeglad , kobieta jest tak mila ciepla ma podejscie do pacjenta zawsze usmiechnieta , stwarza atmosfere jakbysmy sie na kawe umowily a zeby tak przy okazji Znajdz takiego dentyste , swojego

Gość gość
ja też mam podobnie, aż głupio mówić ale nie leczyłam zębów od 15 lat. Wprawdzie na tamten moment miałam wszystko super, ale już dawno tak nie jest ;-( po pierwszej ciąży miałam już problemy z zębami, wybrałam się nawet do dentysty i ... uciekłam. Później wypadła plomba, coś bolało i przestało... W drugiej ciąży pół roku wymiotowałam i wtedy już z zębami zrobił się dramat. Mam dziury, zęby bolą... W ciąży byłam u dentystki, ale to już końcóweczka była, dała coś do płukania, coś założyła i kazała przyjść po połogu. Idę tak od 3 lat ;-( tak strasznie się boję ;-( ostatnio lekarka oglądała gardło i delikatnie zasugerowała, że mam problem z zębem... wiem, chciałabym to zmienić, ale strach jest tak ogromny, że słabo mi na samą myśl. Wstyd do tego dochodzi, bo na pewno zęby są w opłakanym stanie... jestem wykształconą, zadbaną dość kobietą, fajnie się ubieram, co ze mną jest nie tak że tak się boję dentysty? W szkole miałam dentystkę, pamiętam jak wchodziła na lekcje i wyczytywała... przeżywałam koszmar w gabinecie, byłam tam chyba 2-3 razy a później jak wyczytała moje nazwisko w klasie to zemdlałam, chociaż miał być tylko przegląd...od tego czasu już na samą myśl reaguję źle. Obiecuję sobie, że pójdę, ale kiedy?

Gość Gościóóófffka
Ja też sobie obiecuję, że pójdę,za każdym razem kiedy coś gdzieś w środku mi się kruszy i niszczeje. I tak odwlekam tydzień, miesiąc, rok itd... dopóki nie raz przez kilka dni wiję się z bólu i garściami zjadam paracetamol.

Gość Gościóóófffka
Aha jak byłam te 5 lat temu u dentysty to dentystka mnie mocno zawstydziła ocenianiem mojej osoby na podstawie mojego uzębienia. Kurcze nie mam szczęścia do żadnego dentysty....

Gość gość
Dziewczyny skorzystajcie z mojej rady , popsute zeby to szereg chorob calego organizmu . U was to juz nie strach to fobia , myslalyscie o robieniu zebow pod narkoza ?

Gość Gościóóófffka
Hmmm.... narkoza. Miałam jedną operację pod pełną narkozą (wyrostek), ale na sali operacyjnej jest wykwalifikowany personel. Anestezjolog itp... W mediach kilka lat temu było o 15-latce którą nie byli wstanie wybudzić z narkozy w gabinecie dentystycznym. Nie trudno się domyślić że dziewczyna zmarła.

Gość gość
W dobrych klinikach dentystycznych też jest oczywiście antestezjolog i cały niezbędny sprzęt jak na sali operacyjnej ale trochę to kosztuje

Gość gość
Slyszalam o tym ale musza byc gdzies profesjonalne kliniki z profesjonalnym personelem , z operacji plastycznej tez sie jedna szwedka nie obudzila . Wiem ze w niektorych gabinetach mozna dostac srodki uspokajajace , moj 6 latek tak zabek leczyl , dostal cos do wypicia a potem byl troche senny troche rozkojazony , po wszystkim nic nie pamietal . Dentystka powiedziala ze jakby mial jakies przeblyski i pytania to mam mu opowiadac w superlatywach aby nie mial na przyszlosc zlych wspomnien . Oczywiscie po wizycie mosial pod opieka pielegniarki ( ze mna oczywiscie) byc jeszcze godzine . Pokoj byl zrobiony dla dzieci ta godzine z nim przelezalam czytajac mu bajke . Musicie poszukac dobrej kliniki dentystycznej bo zeby sa dziewczyny wazne ! Mamy 2014 dzisiaj juz kowal kombinerkami nie wyrywa wiec nie ma sie czego bac

Gość gość
Sorki za bledy , pisze i wysylam szybciej niz mysle

Gość gość
Halllo i jak tam , dalej sie boicie?

Gość gość
bosze ile czasu czekałam na taki wątek myślałam że tylko ja tak mam, ja na serio wolę rodzić dzieci niż wybrać się do stomatologa