Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Modliszka22

Wadliwy gen BRCA1 rak piersi

Polecane posty

Zastanawiam się, czy jeśli moja mama miała wadliwy ten gen i umarła n raka piersi, to czyja też mogę mieć wadliwy ten gen i na 100% również zachoruję? Badam się regularnie ze strachu przed rakiem, ale i tak to siedzi ciągle w mojej głowie...

Gość SantaMonica
Jest taka szansa, że mama go miała i że go odziedziczyłaś. By to potwierdzić musiałabyś zrobić badania genetyczne. Niestety odpłatnie, chociaż może warto by zapytać lekarza rodzinnego o skierowanie na badania genetyczne w poradni onkologicznej. Słyszałam, że jeśli był przypadek nowotworu w bliskiej rodzinie to można poprosić o skierowanie na badanie genetyczne. Jest jeszcze opcja badania brasterem w domu, żebyś miała pewność co miesiąc, że wszystko jest ok. Nawet jeśli braster Ci wykryję zmianę to masz pewność, że wykryto ją maksymalnie wcześniej i wtedy masz największe szanse na wyleczenie. Przepraszam, ze tak chaotycznie ale mam nadzieję, że pomogłam :) PS: wiem, że watek był napisane już jakiś czas temu ale sądzę, że temat jest bardzo aktualny i warto go podnieść.