Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moi rodzice nie akceptują prawosławnego chłopaka.

Polecane posty

Gość gość

Od niedawna jestem z chłopakiem, który jest prawosławny. Wszystko było w porządku dopóki nie dowiedzieli się, że nie jest katolikiem. Oczywiście od razu zakaz spotykania się, "po co to ciągnąć?", oni nie chcą mieć prawosławnych wnucząt itp. Twierdzą, że prawosławni mają swoje "odkręty", ale najlepsze jest to, że oceniają nawet go nie znając. Któregoś dnia zaprosił mnie do siebie, poznałam jego rodziców, którzy są bardzo mili i nic do mnie nie mają. Rozmawiałam z moimi starszymi o tym, tato najpierw stwierdził, że powinnam się sama przekonać jacy to prawosławni są naprawdę, "tylko żeby potem nie było płaczu", a mama cały czas się plącze pod nogami. Poprosiłam ją o uszanowanie naszego związku to łaskawie pozwoliła mi się z nim spotykać na "neutralnym gruncie" (czyli ani u mnie, ani u niego). Co robić? :/

Gość gość
Powiedz im ,że to wnuczek Rasputina...

Gość gość
takie śmieszne, że aż wcale.

Gość gość
I dobrze robią. Chcesz żeby zrobił ci krwawy majdan na chacie? :D BTW Ruscy są beznadziejni i brzydcy poza tym.

Gość gość
Akurat na jego wygląd nie narzekam. Problem leży w nastawieniu rodziców, a nie w chłopaku.

Gość gość
a to tylko "Ruscy" sa prawoslawni? :/

Gość gość
Masz bardzo zacofanych rodziców.

Gość gość
Jak ich do niego przekonać? Bo jest naprawdę w porządku.

Gość gość
Ale to Polak, czy Rusin? Bo może mają problemy z zaakceptowaniem kogoś z obcej narodowości? Jak Rusin, to sama bym schrupała... :D

Gość gość
jak go widzisz jako swego meza to wez slub w Kosciele Katol. ewentualnie w np Kosciele Ewangelickim itp znam prawosławnych co biora tak sluby małzenstwa mieszane i dzieci tak chrzcza by mialy gdzie siemodlic jak w Europe pojda bo cerkiew ma ograniczony zasieg ze tak powiem

Gość gość
no maja swoje odkrety prawie kazda religia ma :) maja wiecej swiat niz katolicy

Gość gość
Jestem prawosławna, nie jestem dzika, brudna, zacofana, itp.Nie jestem ruska. Moja Ojczyzna to Polska. Język polski znany jest mi od urodzenia, takoż literatura piękna, muzyka. Maturę z języka polskiego zdałam jako jedyna w klasie, na czwórkę, a to było 30 lat temu. Nie jadę robić majdanu, to nasz premier tam popędził mieszać.

Gość gość
Dodam jeszcze,że goszczę u siebie często katolików, i żaden nie narzekał jak do tej pory. :-)

Gość gość
Dodam jeszcze(ostatni raz),że szykuje mi się katolicki zięć:-), którego lubię.

Gość gość
Prawosławni i katolicy to bracia duchowi :P bądźmy ponad podziałami :P

Gość gość
prawoslawie to lepsza religia niz ta wasza. Tam sie nie wciskaja w aborcje,eutanazje itp.daja wolny wybor czlowiekowi. To tylko miedzy innymi. A Ty powiedz rodzicom,ze niewazna jest religia i wierzenia czego i tak nie zrozumieja bo sa glupi jak paputek ale sprobuj

Gość gość
prawoslawie jest wyznaniem a nie religia prawoslawie i katolicyzm to jedna religia, ale rozne wyznania

Gość gość
racja, prawoslawie to wyznanie ale religią jest chrzescijanstwo i oba wyznania do niego naleza

Gość gość
Jest Polakiem ;) A co do rodziców to usłyszałam nawet tekst "a pamiętasz jak Ruscy zabili twojego pradziadka?!". Brak mi to nich cierpliwości, nie mają racji, a dalej się czepiają. Im głównie chodzi o to, że wszyscy nasi znajomi którzy są prawosławni po jakimś czasie zaczynają się dziwnie zachowywać i nie dociera do nich kiedy mówię, że nie trzeba być prawosławnym żeby mieć nasrane we łbie. :/

Gość gość
i to,ze prawoslawni zabili Ci dziadka 100 lat temu ma byc powodem tego,ze nie masz byc z prawoslawnym dzis? A co na to mozesz,jaki wplyw mialas? Buraczki tak wlasnie postrzegaja, nie wiem czy to przez brak inteligencji, wyksztalcenia czy po prostu a na taka wyglada,ciemnota dziedziczna,bo tak bylo i juz:-D Odizoluj sie od chorych rodzicow, tylko szkody narobia

Gość gość
Nie chodzi o to jaki wpływ ja na to miałam tylko, że to był prawosławny i niby oni wszyscy są tacy sami. Odizolować się jeszcze nie mogę, ponieważ jestem niepełnoletnia (mam 17 lat) więc nie zostaje mi nic innego jak dalej walczyć o swoje. Mam cichą nadzieję, że za jakiś czas przyzwyczają się do faktu iż jesteśmy razem i dobrze się dogadujemy. Tylko te ich argumenty mnie śmieszyły, a w pewnym momencie kiedy próbowali mi zrobić sieczke z mózgu zaczełam mieć wątpliwości, czy aby na pewno dobrze robię. Nie wiem co robić i już nie mam pomysłu jak się przed nimi bronić, a nie odpuszczę. Tato powiedział, że przekonam się sama jaki jest, a mama cały czas tłucze temat i "jej się to nie podoba"...

Gość gość
po prostu to olej, nie wdawaj się w dyskusje i tyle, wiesz swoje, ich nie przekonasz wiec po co sie szarpać, wstyd by mi było za nich

Gość gość
Uwierz, że mi jest za nich wstyd i chyba wolę nie wiedzieć jakie zdanie na ich temat ma mój chłopak.

Gość gość
A jakie nacji / Rumun Ruski Białorus Ukrainiec ? Polaków prawosławnych ze świcą szukać .

Gość gość
:)pzrestań bo będziesz musiał wyjsć do łazieneczki.🖐️

Gość gość
I masz rację, nie będę się wdawała w dyskusje, chociaż nie potrafię siedzieć cicho kiedy jeżdżą po moim chłopaku jak im się podoba. :/

Gość gość
Szczerze? Nie mam pojęcia.

Gość gość
ewangelicy i protestanci to tez chrzescijanie to ludzie dziela nie Bóg jesli ci on pisany to rob jak uwazasz a nie jak rodzice uwazaja kiedys zostaniesz sama bez rodzicow taka kolej zycie jesli to tylko kolega to wyluzuj ale tez rob jak uwazasz

Gość qwertynkaqwe
mam 33 lata moja mama katoliczka tata byl prawoslawny, zostal poprostu w Kosciele ... babcia taty do mamy nawet w dniu smierci dobrego slowa nie powiedziala nic ani dzien dobry bo ona prawoslawna a jej wnuk katoliczke se przygr***** wiec jak widzisz rozni sa ludzie durni bo to ludzie dziela

Gość gość
Przecież to prawie to samo co katolicyzm, a może i lepsze. Miałam kiedys koleżankę wprawy. Normalnie, Polka , starsznie sie bała przyznać co wyznaje. Mnie tam rybka. Byle nie muslimy.