Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość feeldoggie

problem z zabkiem.

Polecane posty

Gość feeldoggie

czesc wszystkim! mam maly problem z zebem, i nie wiem co zrobic.. mam nadzieje ze jakos doradzicie. mam 16 lat. jakos w lipcu albo sierpniu zauwazylam ze zaczyna mi sie wyzynac zab nad gorna piatka i czworka. moj dentysta u ktorego wowczas ske leczylam zupelnie to zignorowal mowiac ze to nic takiego. zab wyzynal sie caly czas, ale dopiero od marca zaczal o sobie przypominac. bol jest okropny, na szczescie od kilku dni ustapil. dzis bylem u tego starego dentysty, ktore zreszta spierniczyl mi dolna szostke, i wypisal skierowanie do chirurga stomatologicznego. okazalo sie ze moja gorna prawa trojka to jeszcze mleczak, a to co rosnie to stala trojka. na skierowaniu napisal ze trzeba usunac gorna prawa piatke zeby ta stala trojka sie tam ulokowala. tyle ze zupelnie nie wyobrazam sobie posiadanie tak daleko kla. moi rodzice rowniez sa przy tej opcji aby usunac piatke. trojka mleczna skonczy sie za kilka lat i trzeba bedzie wstawic korone, ale o to martwic sie nie bede. nie wiem co teraz zrobic, usunac piatke czy ten co sie wyzyna? myslalam ze lepiej usunac ten co rosnie, bo piatka jest w dobrym stanie.. gdyby wyroslby mi tam kiel, musialabym nosic aparat staly. tyle ze to nie wchodzi w gre, bo na zadne leczenie ortodontyczne moich rodzicow nie stac. ktos moze poradzi? blagam... jutro ide do chirurga... okropnie sie boje.. blagam!!

Gość gość
lepiej usunac zbędny ząb, siekacze musza byc z przodu, nie moga zastąpić przedtrzonowca, trójka jest do oddzielania pokarmu, piatka ma za zadanie pokarm rozdrobnic, wiec trójka na miejscu piatki nie spełni swojego zadania, poza tym bedzie zle działąc na przeciwzgryz, masz juz 16 lat nie musisz słuchac rodziców którzy nie maja racji, trzeba usunąć ząb który wyrósł w złym miejscu

Gość gość
usunięcie tej 5 moze totalnie rozwalic Ci prawidłowośc zgryzu, trzeba usunąc ta zbędna 3, nie musisz jutro isc do chirurga, idz do innego lekarza

Gość feeldoggie
tez tak mysle ze lepiej usunac te cholerna trojke, tyle ze, jak moj ojciec mowil, to niby jakas sprawa szpitalna bo trzeba by bylo rozcinac troche dziaslo. mi to wisi tak naprawde co beda robic, ale zalezy mi zeby usuneli trojke. tylko.. skoro tak to czemu dentysta zalecil usuniecie piatki? co jesli chirurg tez bedzie chcial usunac piatke? juz naprawde nie wiem co zrobic. niby mam juz te kilkanascie lat, ale jak cos zrobie po swojemu, bede miec pieklo w domu. moi starzy sa... no, lepiej nie komentowac.

Gość gość
spokojnie taki zabieg mozna wykonac w gabinecie, jestem asystentka stomatologiczna i gorsze zabiegi chirurgiczne przeprowadza sie w gabinecie, ale domyslam sie ze chodzisz na kase chorych wiec wybiora rozwiazanie najprostsze dla nich i maja gdzies co bedzie z Twoim zgryzem. Porozmawiaj z rodzicami, to nie jest pilna sprawa, popros zeby Cie zabrali do jakiegos dobrego prywatnego dentysty, przeciez Twoje dobro powinno byc dla nich najwazniejsze a usuniecie tej 5 to kompletna bzdura, siekacz nie zastapi przedtrzonowca

Gość feeldoggie
wizyta u prywatnego dentysty rowniez nie wchodzi w gre, bo niestety wizyty sa drogie.. a moich rodzicow naprawde na to nie stac. wiec juz nie wiem co mam robic. rodzicow przekonac sie juz nie da, bo postanowione i koniec. a ja chyba wiem nieco lepiej jakbym sie czula z tym zebem.. pojde jutro do tego chirurga.. ale zawsze chyba moge odmowic jakiegokolwiek leczenia, prawda? jesli beda chcieli usunac piatke, to moge sie nie zgodzic?

Gość asystentka stomatologicznaaaaa
popros rodziców zeby przez kilka miesiecy odkładali Ci na prywatnego dentyste. Masz juz 16 lat i według prawa masz juz prawo decydowac o swoim zdrowiu, wiec spokojnie mozesz odmówic jutrzejszego zabiegu

Gość feeldoggie
tyle ze ja nie moge dluzej zwlekac z tym. nie moge brac wiecej proszkow przeciwbolowych bo w koncu zle sie to skonczy. a ojciec wzial juz na jutro urlop...

Gość asystentka stomatologicznaaaaa
TO NIECH cI USUNA TA 3

Gość feeldoggie
moze ktos jeszcze doradzi? okropnie sis boje.. :c

Gość feeldoggie
mam nadzieje ze przekonam jakos chirurga.. a jak nie to sie nie zgodze na usuniecie piatki.

Gość gość
O boże, po prostu nie idź na wizytę, jeśli maja cie zmusić do czegoś z czym nier czujesz się komfortowo. I nie gadaj, ze Was nie stać na prywatną. To niech rodziców będzie stać, niech odloza. Co za brak odpowiedialnosci. Ma sie dziecko, to trzeba sie liczyc z tym ze beda wydatkinna jego zdrowie. Zęby ma się jedne i drugie ci nie wyrosną. A jak c***aństwowy dentysta cos spieprzy, to potem naprawianie skutków będzie znacznie droższe. To co, na zasięgnięcie prywatnej opinii ich nie stać, a na zafundowanie ci być może implantu za parę lat to ich stać? Juz nie mówiąc o ubytkach na zdrowiu. Niech twoi rodzice zaczną myśleć.

Gość gość
na zafundowanie implantu to ja juz sama bede musiala sie tym zajac jak pojde juz do pracy. takie zycie. rodzicow ske niestety nie wybiera. mowie im to co mysle a oni ze zle gadam, ze jestem mloda i glupia. smutne to troche. jak nie pojde jutro na wizyte to bedzie wielki foch i mozliwe ze dostane szlaban. boze jak ja zyje.. nie wiem co robic.

Gość feeldoggie
upup

Gość feeldoggie
upup