Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

w którym miejscu pobierają dziecku krew?

Polecane posty

Gość gość

jutro idę z synkiem na badania,ma zleconą morfologie i mocz.tak się zastanawiam gdzie kłują takie dzieciątko bo chyba raczej nie z żyły?drugie pytanie to czy mały musi być na czczo?kurcze nie dopytałam pediatry,ale ona też nic nie wspomniała a wątpie żeby syn wytrzymał tyle bez mleka,ma pięć miesięcy

Gość gość
O kurcze zalezy w jakim laboratorium ale powinni z palca pobrać krew

Gość gość
U mnie normalnie z reki pobierali. Nie musial byc na czczo. Ale zwdzwon do przychodni to ci powiedza jak jest u ciebie.

Gość gość
Takiemu maluszkowi pobieraja krew z palca. Nie musi byc na czczo, ale najlepiej zrobic badanie wczesnie rano.

Gość gość
Nie na czczo. Moga pobierac z zyly lub palca. Z zyly bardziej wiarygodne,ja jako pobierajaca preferuje z zyly,palec to ostatecznosc. Zeby nie bylo,swojego synka od poczatku kluje z zyly(wlasciwie nie ja,moje kolezanki)

Gość gość
krew u dziecka pobierana jest z paluszka, natomiast mocz najczęściej z cewnika

Dziecko nie musi byc na czczo. A pobierają z żyły. Albo z przedramienia jak u dorosłego. U mojej córki pobierają zawsze z zewnętrznej strony dłoni bo najlepiej żyłę widać. Podobnio pobierają też z tyłu głowy.. Tzn nie wiem czy pobierają ale spotkalam sie z weflonem z tylu głowy.

Gość gość
Zazwyczaj dziabia w palca ale jak pobierano mojemu synkowi z zyly to godzine przed pobraniem mial naklejone specjalne plastry na raczkach ze znieczuleniem

Gość gość
Morfologia z palca? Troche malo miarodajne, a i ilosc krwi niewielka

Gość gość
Moj synek mial badanie krwi robione kilka krotnie jak byl niemowlakiem. Pierwsze w okolicach trzeciego czwartego miesiąca i zawsze z żyły byla pobierana krew.

Gość gość
mocz z cewnika??? są takie zbiorniczki,co się dziecku przykleja

Gość gość
tak wiem wiem, że są takie :) ale mojej córce jakoś pobierali z cewnika, córce koleżanki także.. to chyba zależy od okoliczności i lekarza, jak mu prościej.

Gość gość
z zyły?!!!to ja tam chyba zawału dostane.Poza tym mały jest strasznie *****iwy i chyba pasami go tam przywiążą żeby się nie ruszał...

Gość gość
Spokojne . Tez sie balam ale te kobiety byly takie wprawione ze nawet nie zauwazylam kiedy pobraly.

Gość gość
Niestety.., idz z mężem. Niech maz go trzyma. Ja nie jestem w stanie corki trzymac bo chce mi sie plakac razem z nią.

Gość gość
w przychodni :D

Gość gość
Pielegniarka powie ci jak masz trzymac i bedzie ok. Gorzej jest z takim 1.5 roczniakiem bo on ucieka. A niemowlak napewno bedzie plakal ale nie pojdzie nigdzie.

Gość gość
lepsze jest pobranie z żyły, wynik wtedy jest pewny. W przypadku pobranej włośniczkowej z palca może nie być wiarygodny

Gość gość
Mojej miesięcznej córci, nawet nie miała wtedy miesiąca pobierali z żyły ! :/ strasznie płakała..biedactwo..aka wielka igła do takiej malutkiej rączki..

Gość gość
Ja córeczkę musiałam trzymać siłą żeby nie ruszała brzuszkiem i drugą rączką, a dwie pielęgniarki trzymały jej drugą rączkę, z której była pobierana krew...do tej pory mam to przed oczami..pierwszy raz widziałam, żeby malutka miała łzy w oczach..drugi raz już nie miała

Gość gość
nie przesadzacie. Nic się dziecku nie stanie jeśli się je raz na jakiś czas ukłuje.

Gość gość
U mojego synka samą morfologię robili zawsze z paluszka. Niezaleznie od miejsca. Natomiast kiedy zlecono dodatkowo np. CRP lub cos innego - to z żyły. Z paluszka nie pobiorą tyle krwi żeby starczyło na większa ilośc badań.

Gość gość
Ja bym wolala raz ukluc z zyly i miec pewnosc ze wynik jest dobry niz potem latac powtarzac,bo z wlosniczkowej moga byc bledy,moga pojawic sie mikroskrzepiki,ktore zafalszowuja wynik. Przy wyciskaniu z palca miesza sie ona z plynem tkankowym i rozciencza. Wynik po prostu nie jest standaryzowany. To ze z palca kluja,to tylko i wylacznie dlatego,ze czesto personel nie potrafi pobrac takiemu maluszkowi z zyli i sam sie boi. Albo na prawde ta zylka jest niewyczuwalna i wtedy innej opcji nie ma. I to nie jest taki straszny bol. Dziecko placze bo jest unieruchomione,raczka wyprostowana na sile a w naturze jest przygieta. To rodzice panikuja niewiadomo czego. Czesc niemowlakow nawet nie poczuje uklucia zadnego i sie nie skrzywi. Te placzace od poczatku tez nie czuja i wsciekaja sie bo ktos im reke trzyma.

Gość gość
a laboratorium