Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Trudna MATURA z matematyki !!!

Polecane posty

Gość gość

Ludzie dlaczego musieliśmy trafic na tak trudną mature z matematyki . Jestem dobra z matematyki , nigdy nie miałam problemów . Jak otworzyłam arkusz to nie wiedziałam czy to jeszcze matematyka czy już fizyka . Nie wytrzymalam do konca bo zwyczajnie sie rozbeczałam. Dlaczego w tym roku była całkowicie inna niż w pozostałych latach ??

Gość gość
Nie wiem, ja maturę z matematyki poprawiałam aż 3 razy. W końcu zdałam.

Gość gość
bez przesady zeby beczec ale w porownaniu z tym co bylo w zeszlym roku to jakas kpina. w zeszlym roku to byl poziom gimnazjum a dzisiaj to pierwszy raz na oczy widzialam niektore pytania

Gość gość
Może właśnie dlatego ze w zeszłym roku był poziom gimnazjalny to teraz dowalili takie coś.

Gość gość
Też pierwszy raz widziałam niektóre zadania . Nie wiem o co chodzi . Wygląda na to , że mamy różnice programowe . Rozwiązując z poprzednich lat nie popelnialam błędów . Ta dzisiejsza mnie wyłożyła .

Gość gość
Ja nie zdałam. świat mi się zawalił na głowe, wiem ze poprawki tez nie zdam bo są zawsze trudniejsze niz zwykle matury. Życ mi sie nie chce...tak marzyłam o studiach a to nie pierwsze moje podejscie, podchodzilam tez 2 lata temu i nie zdalam

Gość gość
Buahahaha, mam to szczęście że zdawałem 3 lata temu - 78% :)

Gość gość
Ty żartujesz? Jak to było trudne to poziom w liceach sięgnął dna..

Gość gość
Podziekujcie waszym tepym nauczycielom - kazdy z nich wie, a przynajmniej powinien wiedziec jaki material nalezy zrealizowac, zadania o jakim stopniu trudnosci i jakiego typu naleza do normalnego przygotowania maturalnego. Jezeli uczac sie normalnie i systematycznie widzicie dopiero na maturze jakis typ zadania, to znaczy ze wasz nauczyciel matematyki skasowal swoja pensje, ale nie wykonal swojej w ten sposob oplaconej pracy. Proponuje wziac notatki z roku szkolnego z przygotowania do matury i skarzyc sie w inspektoracie oswiaty, a najlepiej nawiazac kontakt z dziennikarzami. To ze matura jest trudna jest w porzadku - nie kazdy glab musi zdac mature. Kazdy jednak powinien miec szanse przygotowania sie i zetkniecia sie juz wczesniej z wymaganym poziomem trudnosci. Prawda nauczyciele ??

14.58 Tylko sie nie załamuj. Poprawki nie koniecznie bywają trudniejsze. Skoro jesteś pewna ze nie zdałaś to juz teraz zacznij sie uczyć do tej poprawki.

Gość gość
dajcie spokój, nie była trudna. zadania zamknięte były dosłownie banalne, zrobiłam wszystkie, mimo że nie jestem orłem z matmy.

Gość gość
No i dobrze tłuki jedne, matura ma być trudna bo nie każdy tępy bachor ma ją mieć! matura znów ma coś znaczyć!

Ja miałam w szkole sredniej nauczycielkę od matematyki z która nie przerobiliśmy całego materiału. Jej pół lekcji schodzilo na to aby sprawdzić czy każdy ma pracę domowa. Następne pół poswiecala na najtrudniejsze zadania z książki, z którymi czasem osoby które były dobre z matmy miały problemy, a co mówiąc o tych osobach które kompletnie matmy nie umialy? No nic nie wynosiły z lekcji. Porazka.

Gość gość
wcale nie byla latwa. ja szlam nastawiona na 60-70% a teraz sie bede cieszyc jak zalicze

Gość gość
jesteście przygłupami, ja to rozwiązałam w dwadzieścia minut na 98%,a matematyki od 5 lat na oczy nie widziałam

Gość gość
Nauczyciel ktory nie przerobil porzadnie calego materialu powinien zostac dyscyplinarnie ukarany. To po prostu kradziez - bierze pieniadze za niewykonana prace. Czy rzemieslnik albo inny pracownik (oprocz urzednikow) moze sobie na cos takiego pozwolic ?? Lekarz ktory skasuje z NFZ pieniadze za niewykonane badanie musi tlumaczyc sie przed sadem (gdy zostanie zlapany). Ludzie - kontrolujcie i wymagajcie - to sa przeciez wasze pieniadze (sciaganie wszyslkimi podatkami).

Gość gość
Odkąd wróciłam do domu cały czas płacze. Moja mama się przepracowywała, po 13 godzin w pracy żeby mi dawać na korepetycje a ja nie zdałam...korepetytorkę miałam dobrą i zaangażowaną ale dziś po prostu nawaliłam

Gość gość
Trudna matura, nie rozmieszaj mnie. Ciekawe ja obecna intelYgentna mlodziez zdalaby stara mature...

Gość gość
skoro nie jesteś na tyle zdolna, żeby nie zaliczyć tej matury na 30% to widocznie w ogóle nie powinnaś mieć matury

Gość gość
JESZCZE RAZ POWTARZAM MATURA W TYM ROKU BYLA TRUDNIEJSZA OD POPRZEDNICH i nie wywyzszajcie sie tak ze jestescie tacy madrzy a mlodziez dzisiaj taka glupia, poza tym nie kazdy jest mistrzem we wszystkim. ja sama raczej zdalam ale matura nie byla latwa

Gość gość
Przestańcie pieprzyc z tą starą maturą . Sama jestem starym rocznikiem przed 80' i wiem jak było . Odpowiedzi latały po sali i sami nauczyciele puszczali odpowiedzi . Opłacona osoba ktora miała dostarczyć odpowiedzi o czym wszyscy wiedzieli . O ! Taka to była stara matura . Młodzieży nie słuchajcie tego jaka to ciężka i trudna była kiedyś matura . Znajoma na historie poszła bez żadnej wiedzy i zdała nie znając dat .

Zerknęłam w arkusz tegorocznych maturzystów i faktycznie,był on trudny. Nie minęło aż tak wiele czasu, odkąd ja zdawałam, ale wszystko czego się uczyłam, zapomniałam jak tylko ogłosili wyniki. Większość rzeczy nie przydała mi się w życiu codziennym. Zgadzam się, że kandydat na studia powinien znać podstawy, ale moim zdaniem niektóre rzeczy do podstaw już nie należą i służą jedynie zapchaniem głowy i utrudnieniem życia. Poza tym, znam przypadki że ktoś bardzo dobry np z chemii czy talentem do języków obcych nie zdał matury własnie przez matematykę, i inteligentne osoby, które miały szansę dużo osiągnąć w 'swoich' dziedzinach zatrzymały się na tym etapie, który dla nich był nie do pokonania.

Gość gość
no wlasnie. dziekuje

Gość gość
A ja mialam to szczescie, ze 17 lat temu zdawałam tylko polski i historie Popatrzyłam z ciekawości na ta matematykę i nie wiem o co tam chodzi Ps. Tak na marginesie przeciez to sie w życiu normalnemu człowiekowi nie przydaje

Gość PanPorucznik
i słusznie, a co, chciałabyś aby na maturze było dodawanie ułamków?? zdawałem maturę 12 lat temu - jakbyś zobaczyła tamte zadania, to dopiero byś zapłakała ;) poza tym zdaje się, że teraz do zdania wystarczy 30% (sic!) punktów, więc trzeba być idiotą żeby choć tyle nie zdobyć :o

Gość PanPorucznik
>>Tak na marginesie przeciez to sie w życiu normalnemu człowiekowi nie przydaje podobnie jak znajomość daty w bitwie pod grunwaldem🖐️

Nie wiem jaka była ta stara matura, którą tak straszycie, ale zauważcie ,że jeszcze kilka lat temu matematyka nie była obowiązkowa i niewielu absolwentów liceum było sprawdzanych z wiedzy matematycznej. Wielu z nich pokończyło studia, pracuje, są dobrzy w tym co robią. Są wśród takich osób lekarze, prawnicy,urzędnicy. Nie przesadzajcie,sugerując,że wynik z matematycznej matury jest miarą człowieka i tego, czy jest głupi, czy nie. ja uczciwie się przyznaję, nie przekroczyłabym pewnie 40 % gdybym dziś zdawała.

Gość gość
kur/wa wy debile je/bane na 30% zadan w stylu 2+2=4 napisac nie potrafia nie dosc ze poziom banalny to jeszcze ku/rwa zalosny prog 30% gdzie byle debil slaby z danego przedmiotu po kilku latach malo pamietajac tyle naskresla wstydzcie sie glaby jestescie debilami i nic tego nie zmieni chocbyscie nie wiem co pisali to nie zdac tego mogl tylko prawdziwy polmozg i debil ktory sie do niczego nie nadaje

Gość PanPorucznik
>>i niewielu absolwentów liceum było sprawdzanych z wiedzy matematycznej. i dzięki temu dzisiaj bezrobocie wśród osób młodych wynosi prawie 50% :) Zrozumcie, humanistyczne śmiecie, wiedza matematyczna potwierdzona maturą na dobrym poziomie świadczy nie o umiejętności dodawania, ale o umiejętności logicznego myślenia, a także umiejętności analizy. Ilu mamy bezrobotnych inżynierów? a ilu bezrobotnych humanistów? :D to nie przypadek🖐️

A nich sobie smażą frytki ci humaniści, jeśli taka ich wola. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłyby egzaminy przeprowadzane przez uczelnie, z takiej wiedzy jaką wymagają na danych kierunkach. Wczoraj ścisłe umysły narzekały, że przez polski ich ogólne wyniki wypadają gorzej. Dziś humaniści płaczą przez matematykę.