Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Segregowanie papierów

Polecane posty

Gość gość

Zastanawia mnie w jaki sposob segregujecie domowe dokumenty. Ja mam narazie wszystko w jednym segregatorze poodzielane od siebie rózne kategorie, np gwarancje, umowy itp. ale konczu sie segregator, dac nastepny na nastepne lata czy lepiej osobny segregator na kazda kategorie, chcialabym zeby potrm było łatwo znalezc cokolwiek :D

Gość gość
ja mam segregatory tematyczne. 1 to wszystkie oplaty

Gość gość
Tak chyba bedzie najlepiej, ale to znowu duzo segregatorów, chociaz przynajmniej bedzie porządek :D

Gość gość
1 bto same oplaty za mieszkanie( prad, gaz,woda,czynsz, tv, telefon). inne rzeczy czyli kredyty mam w teczce,.

Gość gość
Serio trzymasz oplaty ??

Ja nie segreguję, wszystkie papiery lądują w jednej szufladzie. Co jakiś czas obiecują sobie, że wreszcie zrobię z tym porządek. Ale aż tak dużo tego nie ma, bo wszystkie opłaty robimy przelewami.

Gość gość
pewnie ze trzymam. czynsz i do miesiac podpinam rachunek. to samo za gaz ,prad,wode.

Gość gość
W sumie ja tez robię przelewy moze dlatego mi to do glowy nie przyszlo :D Faktury tez przychodza elektronicznie :D

Gość gość
faktury za gaz i prad elektronicznie. inne normalnie.

Gość mimollija
scarlettt mam tak samo, już cała szafkę, tzn. opłaty robi mąż albo księgowa (mam nadzieję), ja płace tylko (z takich opłat) za telewizję cyfrowa, ale przez neta), wyciągi "trzyma mi " mama (do niej przychodzą na mój stary adres, a nie mieszkam tam 5 lat :P ), ale mam mnóstwo swoich wynikow badań, umowy na telefon, telewizję, dokumenty od samochodów, ubezpieczenia, itp...

Gość gość
A ja zasegregowałam od początku od razu po slubie i tak zostalo :D Najpierw rzucam na jedna kupke a jak jest juz troche to rozkladam na miejsca ;D

Gość gość
mimollija ja mam tak samo, najwiecej to umowy, gwarancje, ubezpieczenia, dokumenty z pracy, umowy o prace itp itd :) dodatkowo od kazdego auta jakies papierki i się zbiera

Gość mimollija
16:08 Zazdroszczę, ja jak siedziałam na macierzyńskim to chciałam to poukładać, ale oczywiście mi się nie chciało, w pracy mam tip top, a w domu :(

Gość gość
jak cos przychodzi to wrzucam do jednej teczki pt biezace sprawy ktora lezy na wierzchu, raz w tygodniu to przegladam i robie co trzeba. Jak juz cos zalatwie czy zaplace i moge dokument zarchiwizowac to przekladam do tematycznego segregatora - mam ich kilka, w jednym sa np wyciagi z banku, w innym podatki, w jeszcze innym dokumenty zwiazane w praca, w innym gwarancje itd. Kazdy folder jest opisany na grzbiecie a w srodku ma kolorowe przekladki. Jak widze ze w jednej kategorii mam duzo miejsca a w innej malo to przekladam i lacze podobne kategorie zeby nie miec tych segregatorow za duzo, ale staram sie zeby kategorie byly podobne. Wprowadzilam ten system po tym jak raz musialam zaplacic kare za spoznienie sie z platnoscia, bo wrzucilam dokument gdzies na sterte papierow i na smierc zapomnialam o nim.

Gość gość
u mnie segregatory w zakresie domowej organizacji są tematycznie, cala półka, fakt, ale odkad zrobiłam porzadek to nie ma problemu. sporo tez makulatury znalazłam, typu przedawnione dokumenty róznej maści itp. to tu oddałam - http://www.pgrproeko.pl bezproblemowo takie rzeczy odbierają.