Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jutro matura z angielskiego, a ja nic nie umiem. Nie idę...i tak nic nie napisze

Polecane posty

Gość mirex94
i know -,- ok, i go sleep ;D bye

Gość gość
...is that all?

Gość gość
a co do poprzedniego przykładu - powinno być "I am going" bo robisz to w tej chwili, i raczej mówimy po angielsku "go to bed" niż " "go to sleep".

Gość gość
well...? Anyone?

Gość mirex94
no to jest wlasnie moj angielski bo dogadac bym sie dogadal ale wlasnie takie p*****ly robie glupie bledy a wiec... IDE SPAC ;p

Gość gość
g'night :)

Gość gość
Is there anynone who wants to talk with me? :D

Gość pffff
A jakby ktoś miał jakieś pytania związane z angielskim, to postaram się pomóc, w sumie możemy tu zrobić wątek treningu przedmaturalego, co wy na to? :D

Gość pffff
Możemy se na przykład powtórzyć czasy, albo te pierdoły na ustną i tak dalej :D

Gość pffff
Jak ktoś ma jakieś pytania albo potrzebuje pomocy w tym zakresie, to będę tu zerkać :>

Gość gość
up up :D

Poziom jezyka angielskiego doradcow - mocno sredni, w dodatku bzdurne rady. W jezyku potocznym mozna powiedziec 'I go to bed' majac na mysli ide teraz.

Gość gość
Ale na maturze poprawności językowej się mocno czepiają, bo to właśnie gramatyka jest wałkowana przez większość liceum ;)

Powiem szczerze ze nie wiem jak mozna nie umiec ang, bo gramatyka jest prosta. No ale ja jestem native. jak jakis noob chce moge tlumaczyc.

Gość gość
Idz glupia!;-) nic nie tracisz! Ja nie poszlam i zaluje po dzis dzien!;-(

Gość gość
Powiedziałabym, że w szkole się gramatyki, poprawności bardziej czepiają niż jak np, w Anglii :D Tam ludzie używają często 4 czasów na krzyż i zadowoleni. Ale matura podstawowa to poziom B1 i nikt tam nie wymaga, żeby mówić jak native. I jednak jak zauważyłam polakom problem sprawiają te czasy, które nie mają polskich odpowiedników i są dla nas poniekąd abstrakcyjne - na przykład present perfect.

Gość gość
Let's shoot the breeze! :D

Gość gość
To w takim razie udziel się jakoś w wątku, bo póki co tylko krytykujesz, a nic od siebie nie dajesz :P Ja nigdy nie słyszałam żeby jakiś native używał np future perfect ani nie spotkałam się z tym czasem w żadnej anglojęzycznej książce, a program szkolny obejmuje jego naukę :D Chodziło mi o to, że w szkole większą uwagę się zwraca na poprawność niż w normalnej rozmowie z obcokrajowcem, któremu drobne błędy raczej nie przeszkadzają, przynajmniej takie są moje spostrzeżenia.

Napisalam chyba wyzej, ze jak ktos ma pytania to pomoge? Skad mam wiedziec co wy chcecie sie uczyc? Future perfect jest uzywany. Po co sie licytowac o czestotliwosc uzywania? JEST uzywany i kropka. Sa sytuacje ktore tego wymagaja.

Gość gość
Owszem, jakby wcale nie był używany to by nie istniał. Jednak zdarza się to rzadko i moim zdaniem nie ma sensu w liceum tracić czasu na naukę tak okazjonalnie używanych struktur, lepiej poświęcić go na coś bardziej praktycznego. Potem licealista kończy obryty regułkami, odmianami, a jak przyjdzie co do czego to nie potrafi się dogadać z obcokrajowcem! Gdzie tu sens?

Ciekawe czy z anglikiem bys sie tak klocila kto wie lepiej :o ja jestem polka ale wychowana w Anglii od wczesnego dziecinstwa wiec jestem native speaker :o

Gość gość
A czy ja się kłócę? Z niejednym nativem angielskiego też miałam okazję już rozmawiać. Po prostu uważam że program szkolny jest skonstruowany trochę bez sensu.

Powiem tak ogolnie jestem lingwista-pasjonatem ponad pol zycia i uwazam, ze jak uczyc sie jezyka to sie uczyc, wszystko sie przyda, a nie to co akurat potrzebne na mature z ang :o . Znac zasady gramatyki jest dobrze, bo potem rozumiesz co mowia, a jezykow uczymy sie glownie przez sluchanie i czytanie. Oprocz pl i ang mowie jeszcze biegle po hiszp i ros, a takze srednio-zaaw po chinsku na razie. wiem jak sie uczyc jezykow.

Gość gość
To wszystko imponujące ;) Tylko że ten wątek poświęcony jest właśnie konkretnie maturze.

Gość Wigga Z
...no i chyba wątek zdechł

Gość gość
jak można nie napisać na 30% ludzie...

Gość pffff
oj, można, znałam kilku takich, co nie napisali i do mnie chodzili potem na korki żeby się do poprawek przygotować ;)

Gość gość
Mnie też dziwi, że w dzisiejszych czasach można tak słabo znać angielski i nie mówie o nauce w szkole. Choćby oglądając filmy, serfujac po sieci, słuchając muzyki człowiek z musu, chcąc nie chcąc liźnie tego języka...