Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Trzymanie główki u niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Cześć mamy ! :) chodzi o to, że moja półtorej miesięczna córcia czasami trzyma sama główkę prosto trzymana na rękach w pionie, potrafi tak trzymać kilka minut, a nawet odgina główkę do tyłu..czy mam jej na to pozwalać ? Czy jest jeszcze za mała? Boje się żeby sobie krzywdy nie zrobiła..

Gość gość
mój synek w tym wieku też trzymał sam główkę

Gość gość
Jak chcesz nieszczęścia to jej na to pozwalaj. Ja zawsze asekurowałam dziecko a w typowym pionie nie trzymałam takiego malucha.Zawsze tak opierałam o swoją klatkę z ręką na karczku. Ale Ty rób jak uważasz? Ty jesteś matką i odpowiadasz za swoje dziecko....

Gość gość
Jeju, ale mi by do głowy nie przyszło żeby jej nie asekurować..oczywiste jest to, że podtrzymuje jej główkę, a reszta ciała jest oparta o mnie..chodzi mi o to czy od takiego trzymania samej główki w tym wieku nic jej nie będzie

Gość gość
moj syn tak ma ale to przez wzmozone napiecie miesniowe

Gość gość
W takim razie,jeśli nie za często to chyba nic jej nie będzie. Kładź ją na brzuszek i niech się siłuje,na zdrowie! :)

Gość gość
No właśnie wchodzi o to, że ona na brzuszku nie chce leżeć..jak tylko ją w ten sposób położe od razu zaczyna płakać dlatego kładę ją na ramieniu i wtedy sobie ćwiczy podnoszenie główki

Gość gość
A dziecku które ma skończone 3 miesiące można na to pozwalać? Mój synek, od początku mocno trzyma głowę, tak jak córcia autorki. Można go trzymać w pionie, jak się go posadzi to też bez problemu ale jak próbuję go podnieść z pozycji leżącej to jeszcze mu główka leci do tyłu. Czy mam cierpliwie czekać aż pewnego dnia sam głowę utrzyma czy mam się zacząć tym niepokoić? Proszę o odpowiedzi bardziej doświadczonych mam, to moje pierwsze dziecko i wiadomo, że nie chce jego krzywdy i chce monitorować żeby dobrze się rozwijało a nie mam za bardzo kogo zapytać.

Gość gość
Drogi gościu tutaj autorka..moja znajoma na córkę w wieku 3 miesięcy i ona też trzyma głowe i lekarz im powiedział, że główki nie muszą jej trzymać, żeby się uczyła już..tylko żeby pilnować kręgosłupa i nie sadzać

Gość gość
up

Gość gość
nie,moja odkąd skończyła 2 tygodnie podnosi główkę,dzisiaj mając 4 tygodnie pewnie trzyma główkę,nie jest za wcześnie jeśli dziecko robi to samodzielnie bez wszelkiej pomocy ;)