Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego zaqwszze wychodzi mi zakalec w ciescie miksowanym

Polecane posty

Gość gość

no dlaczego.?

Gość gość
Tez miksuje i nie mam tego problemu...

Gość gość
dzis robilam z rabarbarem i jest zakalec.

Gość gość
Owoce byly zbyt wilgotne. Lub pieczesz w zbyt wysokiej temperaturze. Ja zawsze piekę okolo 45 minut w 180 stopnich. Przy owocach lepiej chwile dluzej.

Gość gość
za krótko pieczesz, musisz dokładnie sprawdzić patyczkiem, czy wszędzie jest dopieczone jeśli robisz ciasto z owocami to zawsze najbezpieczniejszy jest mus owocowy

Gość gość
nawet jak robie babke tez wychodzi zakalec. jedynie ciasto na kruchym ciescie mi wychodza.

Gość gość
spoko - mi 6 lat zajęło, by wyszło mi "babkowe", a i tak nie zawsze :D biszkopta nie potrafię do dziś :D

Gość gość
mam ten sam problem i ostatnio gdzies przeczytałam ze ważne jest by wszystkie składniki miały podobna temperaturę ,a u mnie zawsze jajka prosto z lodówki ,ale jeszcze nie próbowałam tego sposobu

Gość gość
macie kiepskie piekarniki zatem

Gość gość
napewno musi byc dobrze wymieszane. nie moze byc ani 1 grudki.

Gość gość
ja też mam zawsze jajka z lodówki i wychodzi mi wszystko, macie kiepskie piekarniki, albo za krótko pieczecie

Gość gość
jak piekłam babkę drożdżową panettone, to jedyne co się zgadzało to zapach :D można nią było szyby wybijać :D

Gość gość
ja mam gazowy- porazka.

Gość wifigdańsk
mi tez nieraz wychodzi zakalec. i to nie przez piekarnik lub krótki czas pieczenia. bno piekarnik mam elektryczny z dokladnym nastawieniem temeratury,a ciasto nieraz jak pieklam to było w srodku surowe a skorka przypieczona az czarna. wiec nie wolno chyba dłuzej piec jak jest wierzch juz spalony., mysle ze to kwestia zle dobranych proporcji. oczywiscie niezawsze tak jest,nieraz się udaje:)

Gość gość
Za wysoka temperatura i za krotki czas pieczenia. Na wierzchu i od spodu macie upieczone a srodek surowy. Tak jak z miesem. Jak temperatura jest za wysoka to z wierzchu sie spali a do srodka nie dotrze cieplo i jest surowe. Jak macie piekarniki gazowe to proponuje wyregulowanie piekarnika przez fachowca. Bo z czasem sie piekarniki gazowe rozregulowuja.