Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Darowizna domu

Polecane posty

Gość gość

Rok temu siostra podarowała mi dom, oczywiście wszystko u notariusza. W zamian za 15 tys. To niestety nie jest nigdzie udekumentowane... Martwi mnie jednak, że darowiznę można podważyć/cofnąć. Co mogę zrobić w tej sytuacji. Dodam że jego wartość po remoncie który zrobiłam wzrosła trzykrotnie. Czy mogę go od niej odkupić??

Gość gość
Nie możesz odkupić. Dom już nie jest jej.

Gość gość
podarowała czy kupiłaś ? bo nijak to nie wynika z twojego postu jeśli remontujesz dom to chyba oczywiste że faktury są na twoje nazwisko więc jeśli by cofnęłaby darowiznę to musiałaby oddać to co włożyłaś w remont swoją drogą trzeba było pomyśleć o tym przed remontem i zanim przyjęłaś darowiznę

Gość gość
Ale może cofnąć darowiznę jeśli np pogorszy się jej sytuacja materialna, lub kiedyś się pokłócimy. Wiadomo życie jest długie a ja nie chcę się martwić... Dom był poniemiecki nim w nim nie mieszkał od lat. Ruina praktycznie... Wymagał kapitalnego remontu... Jeśli kiedyś chciałaby go spowrotem muszę oddać w stanie w jakim się znajduje. Autorka

Gość gość
U notariusza został sporządzony akt darowizny. Ale obiecałam jej spłacić za to 15 tysięcy. Wiem człowiek zawsze mądry po fakcie

Gość gość
dziwaczny układ chyba znasz siostrę i wiesz czego się możesz po niej spodziewać zrobiłaś jak zrobiłaś głupio że przed tą darowizną nie uzyskałaś porady od prawnika może dałoby się to jakoś inaczej rozegrać by było bezpieczniej dla ciebie

Gość gość
Myślałam, że znam a teraz wychodzi szydło z worka. Mam nadzieje, że można jeszcze coś zrobić z tym autorka

Gość gość
Nie mozna cofnąć darowizny. Tylko w wyjątkowych, uzasadnionych przypadkach.

Gość gość
nie martw sie nie może cofnąć