Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskana mama26

wprowadzenie glutenu

Polecane posty

Gość zatroskana mama26

Drogie mamy kiedy wprowadziłyście gluten u swoich maluszków? Jaka to była kaszka i w jakiej porcji ? Najpierw kilka łyżeczek a później już więcej i jak często? Moja córcia skończyła 5 miesięcy jest na piersi cały czas, zastanawiam się kiedy mam wprowadzić gluten

Gość gość
W połowie 6 mc, najlepiej. Ja swojemu wprowadziłam kasze manne do deserku. Na początek pół łyżeczki ja mam tą 3 min co sie gotuje i dodac do deserku np jabłka :)

Gość gość
ja dawalam grysik holle - nie trzeba gotowac, a jest z rolnictwa eko. dodawalam do zupki. chyba [po skonczeniu 5 miesiecy, ale u mnie pediatra wszystko zalecal.

Gość gość
ja wprowadzałam za pomocą błyskawicznej kaszki mlecznej manny nestle. połowa 6 miesiąca, córka na mm. 1 łyżka - zalewałam wodą i dodawałam do jakiegoś "obiadku" typu dynia. potem jak zaczęła jeść kaszki, to 1 łyżka tej manny, i 2-3 mleczno-ryżowej. teraz został nam 3 etap, 2 łyżki manny, 2 ryżowej.

Gość gość
A ja dawałam jedno ciasteczko hipp, zmiekczalam w wodzie i dodawalam do deserki. Było mi łatwiej, bo najpierw próbowałam z manna, ale ten sposób jest prostszy. 1 ciasteczko hipp (moje pierwsze ciasteczko) zawiera właśnie 2-3 g glutenu.

Gość gość
a jak wprowadzić kolejnemu dziecku gdy ma się już dziecko które nie toleruje glutenu ? wcześniej czy później powinno się to robić ?

Gość gość
ma uczulenie na gluten?

Gość gość
alergię na pszenicę,żyto,jęczmień ale u mojego biorą też udział glutemorfiny niestety

Gość gość
jak się objawia alergia na gluten? bo ja się właśnie zastanawiam, czy moja nie ma...

Gość gość
w jakim wieku wprowadzałyście gluten?

Gość gość
ja mysle ze w 6 miesiacu to za szybko. po co pytam? z tym sie nie ma co palic, uwierz mi, poczekaj chociaz do skonczenia 7 miesiaca, takiemu malemu dziecku to naprawde jeszcze nie jest potrzebne.

Gość gość
ale jak się nie wprowadzi w 5 czy w 6 m-cu można dopiero po 10 m-cy poczytaj a nie wypisuj głupoty ! wtedy nie ma czy po 7 czy po 8 tylko sa wyraźne zalecenia

Gość gość
Teraz podobno są zalecenia by już w piątym miesiącu wprowadzać u dzieci kp.

Gość gość
hmm ja nie wiem,wydaje mi się że przy ryzyku później się powinno