Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dwie lewe rece do gotowania

próbuje zrobić rosół i mi nie wychodzi

Polecane posty

Gość gość
autorko, może po prostu za krótko gotowałaś albo na zbyt dużym gazie

Gość gość
a ja robię rosół na piersiach z kurczaka - wychodzi dobry. Nie cierpię skrzydełek, udek i innych części kurczaka :P

Gość gość
robisz rosol na piersiach? A skad bierzesz tluszcz w tych piersiach, zeby ci ten rosol wyszedl?

Gość gość
Na piersiach z kuraka ? to nie jest rosół tylko "rosuł " :(

Gość gość
my robimy tak: gotujemy kurczaka, zbieramy szumowiny, wrzucamy warzywa: por, marchewka, PRZYPALONA cebula, lubczyk (nie zawsze), pietruszka, seler. Gotuje ok 2h, czasem nawet i 4h wszystko od początku. Warzywa wyjmuje PO ugotowaniu rosołu, a wrzucam je OD RAZU. Jedyna przyprawa to ziarenka smaku, pieprz.

Gość gość
teraz doczytałam, mój syn je tj napisałam z ziarenkami smaku, wcześniej dodawałam je na samym końcu, przedtem odlewałam. Nie ma co próbować wcześniej. Najpyszniejszy mi wychodzi jak na małym ogniu gotuje 3-4h

Gość kucharzzzzzzzzzzzz
Najblizszy prawdzie przepis podala Martyna1982gggg. Najbliższy bo tam jest jeden blad ale nie kary godny. Ci co daja kostki i vegete niech siecjebna w leb.

Gość gość
w każdym kawałku mięsa jest odrobina tłuszczu. A rosół nie musi być mega tłusty, poza tym co ja potem z tym mięsem (udkami, skrzydełkami itp. ) zrobię? Mój mąż też nie je tych części. Musiałabym chyba dać kotu

Gość gość
Mieso na rosół musi być różne tzn. kawałek wołowiny i kawałek kury. Wkładam je do zimnej wody razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Po godzinie gotowania na wolnym ogniu dodaje włoszczyznę/ bez kapusty/ i gotuję aż warzywa będą miękkie, które zużyję do sałatki jarzynowej. Na końcu dodaje przyprawę do zup / magi/i gotowe.Na talerzu posypać zieloną pietruszkaą i lubczykiem jak kto lubi./Cebulę opiekam nad gazem/

Gość gość
tez uwazam, ze przepis martyny jest najlepszy - choc nie zgodze sie, zeby nie dodawac wolowiny - wolowina daje rosolowi lekko slodki posmak i jest super.

Gość gość
ja gotuje na korpusie od kurczaka

Gość gość
dobre,kostka rosolowa dla lepszego smaku:))):D to ma byc zupa o smaku kostki rosolowej czy rosol?

Gość dgooor
Martyna1982gggg Na rosół najlepsza cała kura ze wsi. Tak jest najzdrowiej, gotowane kości wołowe są rakotwórcze, tak samo wieprzowe, trzeba być głupią, żeby to dzieciom dawać. i co ma lenistwo i obrzydliwość tu do rzeczy wariatko !!?? xxxxxxx pierwsze słysze!!!! mógłby mi to ktoś rozwinąć?