Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

NERWOWOSC U NIEMOWLAKA TIKI

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam pewien problem od kilku dni mój 10 miesięczny syn jest płaczliwy, nie chce zasypiać, jeść, do tego delikatny katar, możliwe że to ząbkowanie ( jeszcze buzia bez ząbki) to jednak mnie nie niepokoi tylko od dwóch dni zauważyłam iż jest bardzo nerwowy, płacze o wszystko wręcz wyje, szlocha, nie pomaga noszenie, śpiewanie, przytulanie... Natomiast najgorsze jest to że wczoraj wieczorem po kąpaniu i karmieniu wyciszał się przed snem i leżąc prawie bez ruchu co jakis kilka sekund jego cialkiem "ruszało" (niewiem jak to nazwać ani opisać) tak jakby prąd przeleciał przez jego ciało i przy tym wydawał jeden dźwięk "mm", dziś na spacerze go karmiłam i przy jedzeniu było to samo. Może to tylko jego *****iwość ? od urodzenia jest bardzo *****iwy i ciekawski ... co robić, iść do lekarzajeszcze dziś ? Czy to może jakiś tik?? Proszę o pomoc...może ktoś tak miał..

Gość gość
może mi ktoś pomóc?

Gość gość
Ja bym poszla do lekarza. Nie zaszkodzi a jesli cie cos niepokoi to idz niech go lepiej ktos obejrzy. Ja nie pamietam zeby moje dziecko tak robilo.

Gość gość
Wybiorę się jeszcze dzisiaj , ale mogę tylko na dyżur więc pewnie trafie na lekarza który oleje cała sytuacje i uzna mnie za przewrazliwona matke..no ale cóż wolę i tak żeby ktoś go obejrzał..

Gość gość
moj ma 3 tygodnie i ma wlasnie takie wzdrygniecia moze czasem calym cialem a czasem tylko raczkami to normalne

Gość gość
A właśnie, że to nie jest normalne. Może nie od razu biec na dyżur, bo to wymaga obserwacji i konsultacji ze specjalistą, ale poobserwuj małego i jeżeli będą takie zachowania to do neurologa się wybierz. Mam z różnymi takimi sprawami zawodowo do czynienia, różne mogą być przyczyny i przebieg takich zaburzeń, ale to nie norma.

Gość gość
No 3 tyg noworodek to ma odr****MORO. Fakt, normalne. Ale 10 miesieczne niemowle nie sadze. Ale mozliwe ze tak jak dorosly czlowiek ma czasem takie wzdrygniecia jak np zasypia.

Gość gość
też mi się wydaje to takie nie do konca normalne... Poczytalam w internecie i tam kurde tyle przerazajacych rzeczy piszą że maskara , się tylko nakręcam... eh muszę jak najszybciej iść do lekarza..

Gość gość
Lepiej sprawdzic, ale to NIE MUSI byc nic strasznego. Zwyczajnie niedojrzały układ nerwowy albo refluks. Moja tak miała i nie ma już od dawna. Takie wzdryganie się. Oczywiście bałam sie, ze to padaczka, ale nic z tych rzeczy. A robiła tak do ok. roku. Teraz ma dwa i jest okazem zdrowia.

Gość gość
Wszelkie tiki i drżenia powinny ustąpić ok 3 mca życia. Niepokojące jest to, że pojawiło się coś, czego nie było. Ja bym poszła do lekarza dziś i umówiła się również do neurologa od razu, nie zaszkodzi.

Gość gość
nie jest prawdą, ze tiki i drżenia powinny ustąpić do 3 miesiaca zycia, ale oczywiście sprawdzić nie zaszkodzi. Wiem, bo, jak pisałam wyzej, moje dziecko tak miało. Byliśmy na konsultacjach u dwóch specjalistów neurologa i neurologa epileptologa i z moim dzieckiem było i jest ok, a układ nerwowy rozwija sie znacznie dłużej niż 3 miesiące i dłuuuugo jest niedojrzały i takie niekontrolowane impulsy mogą sie od czasu do czasu pojawajać w miare jego dojrzewania u całkiem zdrowego dziecka. Jeszcze dużo wody upłynie zanim mózg bedzie miał pełna kontrole nad ciałem i mięśniami. Absolutnie nie odradzam wizyty u specjalisty, ale nie ma co panikować.