Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak się pozbyć niewierzącego sąsiada?

Polecane posty

Gość gość

Witam Państwa. Mam następujący problem. Otóż wszyscy mieszkańcy mojego osiedla, są głęboko wierzący i nie inaczej jest ze mną. Naszą tradycją jest ucałowanie krzyża przez nowo zamieszkałego lokatora którejś z willi lub bloków i odmówienie modlitwy z mieszkańcami. Jesteśmy wszyscy bardzo ze sobą zżyci i pomagamy sobie nawzajem, jednak niedawno sprowadził się na nasze osiedle mężczyzna w wieku 30-35 lat, który nie zamierza całować krzyża i odmawiać wspólnej modlitwy. Próbowaliśmy poradzić się księdza, jak przemówić nowemu mieszkańcowi naszego osiedla i tu spotkało nas niemiłe zaskoczenie. Ksiądz powiedział, że każdy ma prawo wierzyć w co mu się podoba lub być niewierzącym i nic w tej sprawie nie zrobi. Nie wiem już co robić. To jest osiedle w 100% katolickie i nie chcemy tu niewierzących. Chcemy, aby się nawrócił lub opuścił to osiedle, jednakże jesteśmy przeciwnikami przemocy i niszczenia cudzego mienia. Chcemy nawrócić tego mieszkańca lub w przeciwnym wypadku do opuszczenia osiedla, ale drogą pokojową. Powtarzam, przemoc, niszczenie mienia i inne prymitywne metody, nie wchodzą w grę. Jak to uczynić? Proszę o pomoc.

Trzeba działać systemowo. Zacznijcie od księdza, tzn. od jego wymiany. Widać, że obecny bardzo lekko podchodzi do kwestii wiary. Nowy wam na pewno lepiej doradzi. W razie problemów z odwołaniem obecnego księdza, piszcie prosto do biskupa, jak nie pomoże to do Watykanu. Oni na pewno się tą sprawą zajmą.

Gość gość
hahaha wariaci :p. no chore łby

Gość above
otoczcie jego dom szczelnym kordonem trzymając się za ręce i módlcie się o jego nawrócenie - albo się nawróci albo wyprowadzi, tylko Bóg może to coś zdziałać

Gość gość
Popieram takie inicjatywy, katole powinni mieszkać w zamkniętych osiedlach.

Mnie się kiedyś sąsiedzi pozbyli w podobny sposób. Modlili się pod moimi drzwiami. Raz mi się nawet zdarzyło wyjść z domu przez balkon z tego powodu, a to było pierwsze piętro. Potem na to miejsce jacyś studenci się wprowadzili i podobno nieźli im dali popalić. Żałowali, że się wyprowadziłam. :)

Gość gość
Póki co, najlepszy pomysł miał above. Zero przemocy i innych prymitywnych metod, tylko modlitwa, więc uważam to za bardzo dobry pomysł.

Gość above
Modlitwa jest zawsze dobrym rozwiązaniem

Gość gość
przeciez prymitywne metody to klasyka w katolicyzmie. wazne, by nic nie wyszlo na jaw. wsrod katolikow wszystko jest dozwolone poki jest dobrze zamaskowane/zakryte. a w tym jestescie mistrzami, wiec na pewno jakis sposob sie znajdzie...

Gość gość
Szanowny gościu z 16:18. Jakim prawem oczerniasz katolików?

Gość gość
UKRZYŻOWAĆ GO!

Gość gość
Jakie to osiedle? Licheń?

Gość gość
to pytanie to jakis zart chyba????

Gość gość
Czyżby to był powrót do średniowiecza? To chyba jakieś żarty są...

Gość gość
Chyba ktoś się dobrze tu bawi...

Gość gość
Do egzorcysty z nim...

Gość gość
Hahaha, najlepsze prowo jakie dotąd czytałam :D Choć lepszy jednak był jaszczomp który porwał jamnika .

Gość gość
każdy jest wolny. Nie robi tym nikomu krzywdy

Gość gość
Rozbawiłes mnie autorze , ja pierdziele to mnie chyba na stosie byscie spalili :P i co z tego ze nie chce krzyża całować ,przeciez to dewocjonalia na dodatek nielegalne

Gość gość
Co jest nielegalne tępa krowo krzyż?

Gość gość
Tak nielegalne , krzyże , obrazy matki boskiej .Pana jezusa ect nielegalne

Gość gość
Myślę, że trzeba zadzwonić po satanistów z osiedla obok żeby go złożyli w ofierze.

Gość gość
A dlaczego juz wyjasniam , bo zostało zmienione przykazanie .Poczytaj na ten temat katoliku bo masz zamydlone oczka

Gość gość
Nie ty będziesz je legalizować za głupia jesteś żeby się w tak poważnej rzeczy wypowiadać

Gość gość
Drugie przykazanie zostało zlikwidowane a brzmiało ono mniej wiecej tak .Nie bedziesz robił podobizn Boga , ani nie bedziesz czcził obrazów .Tylko wywalili je bo sie nie podobało a 10 przykazanie zostało podzielone na poł :).Te obrazki co przedstawiaja Pana boga to bzdura , bo wcale tak nie wyglądał tak naprawdę miał czarne włosy ciemne oczy i ciemna karnacja jak typowy Arab a nie ze brazowe włosy miał i niebieskie oczy

Gość gość
Głupi to jestes Ty , jezeli nie myslisz za mało wiesz i za mało czytałes by dyskutowac ze mna .Wiara rzymsko -katolicka to kłamstwo !!!

Gość gość
Nielegalnie to twój ojciec się spuścił w twoją matkę i powstało takie nie wiadomo co

Gość gość
a to osiedle to chociaż chronione jest? Powinno być bardzo chronione. Żeby oprócz tego faceta, nikt więcej nie wylazł.

Gość gość
Oho katole się zdenerwowały , i juz wyzwiska się zaczeły no ale wy jesteście zawzieci nic dziwnego ze wiecej ludzi przez was zgineło w Imię Boga niz jak w dwóch wojnach swiatowych .Pytam się znasz naprawdę swoja wiarę ? nie znasz , mało wiesz i w d***e byles człowieku , bo to ja mam rację nie wy lub Ty