Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czytanie dziecku

Polecane posty

Gość gość

dziewczyny moj synek ma roczek i chce mu czytać, wcześniej jakoś jak próbowałam to on szalał i było to bez sensu. powiedzcie mi kiedy zaczęłyście czytać i co? oczywiście oglądamy obrazki, ale ja myślę o jakichś wierszach czy coś takiego? czytacie całkiem przed spaniem czy wcześniej? proszę o podpowiedzi bo nie wiem jak za to się zabrać, sama lubię czytać i też bym chciała, żeby mój synek chętnie sięgał po książki w przyszłości.

Gość gość
na stronie cpcd.pl jest lista lektur stosownych do wieku, zajrzyj :) moj ma 1,5 roku, codziennie czytamy od kilku miesięcy, różnie wiersze np. Tuwima, itp...mamy serię o Franklinie, Pan Kuleczka, dużo krótkich książeczek :)

Gość gość
Ja czytam od urodzenia. Może dla niektórych to bez sensu, ale liczy się też zdolność skupienia uwagi, słuchania melodii języka. Codziennie minimum kilkanaście minut. Czytam różne rzeczy, np. baśnie angielskie, ferdynand wspaniały, hobbit, akademia pana kleksa itp.

Gość gość
czytam od połowy ciąży, jak miał koło roku niby nie słuchał lub wolał oglądać obrazki, wskazywać, nazywać, ok. 1,5 zaczął przynosić książki do czytania i uwielbia je teraz ma 2 lata i zna swoje całe na pamięć a korzystamy jeszcze z dwóch bibliotek. Widzi też jak my czytamy.

Gość jugo
ja polecam wierszyki, np. Tuwima, Brzechwy. i na początek te ulubione przez dziecko, nawet codziennie te same, jeden zawsze można zmieniać, żeby stopniowo powiększać ich grono. dzieci lubią powtarzalność, przewidywalność, po pewnym czasie same zaczynają dopowiadać końce wersów. do tego czytaj wyraziście, z podziałem na głosy, możesz coś pokazywać przy okazji. na początek niech to będzie 3 - 4 wierszyki przed snem. jak zauważysz, że jest w stanie skupić uwagę na słuchaniu przez dłuższą chwilę, to możesz zacząć wprowadzać dłuższe teksty. fajnie jest też sprawdzać, co dziecko zrozumiało z czytanego tekstu - pytać np. żabka była zdrowa czy chora? i gdzie poszła? i co kazał jej zrobić doktor? - ale to już jak dziecko zaczyna mówić

Gość gość
poczytaj mu dramaty Becketta, dzieci chłoną to jak gąbka, serio

Ja takze czytam od urodzenia rozne bajki (basnie Andersena, Puszkina, braci Grimm, 365 opowiadan na dobranoc) i wierszyki Brzechwy, Fredry, Tuwima, Konopnickiej. Pozdrawiam.