Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

siatka centylowa prosze doradzic

Polecane posty

Gość gość

dziewczyny o co chodzi z ta siatka,co ona oznacza.Moj syn jesli chodzi o wzrost jest 75 na siatce (ma pol roczku i 70 cm) .A jesli chodzi o wage to jest troche ponizej 50.(wazy 7.400 a urodzil sie 3,5).I martwi mnie bo przez ostatni miesiac przytyl tylko 200gr.Jest na piersi i do tego zjada kaszke i calego malego gerberka(lub to co ugotuje tez w tej ilosci).Ostatnio czesto sie budzi w nocy czy to oznacza ,ze sie nie najada?

Gość gość
.

Gość gość
mnie lekarz mowil, ze sasiadujace centyle sa ok, czyli jesli ma wzrost na 75, to waga powinna byc miedzy 50 a 90. wiec twoj jest w dolnej granicy normy.

Gość ex_debill_zaryczy_soon
zaznacz sobie wagę i wzrost urodzeniowy na siatce i dalsze pomiary kiedy CI tam wypadną - po tym będziesz widziała, czy dziecko rozwija się równomiernie, czasem dzieci mają duże rozbieżności, ale mają tak od urodzenia, bo taka ich uroda, jeśli nagle waga zaczeła spadać lub rosnąc szybko, albo wzrost to trzeba się martwić, jeśli uważasz, że się nie najada to spróbuj dać mu coś jeszcze w dzień

Gość gość
tylko moj wlasnie jest ponizej 50 ,raczej 25 i to mnie martwi.Do tej pory przybieral bardzo dobrze.

Gość gość
a moze jakas zmiania w diecie?

Gość gość
Waze i mierze go caly czas i do tej pory bylo ok .Tylko teraz jak sprawdzilam to waga jakby troche spadla bo byl 50 a teraz 25 no wzrost byl tez 50 a teraz 75.

no to średnio, pokombinuj z karmieniem, albo idź zapytaj lekarza, prawdopodobnie to nic nie jest, ale lepiej się upewnić, ile dziecko ma? pół roku?

Gość gość
a co lekarz na to? moja corka urodzila sie bardzo szczupla, ale dluga, potem szybko przybierala, az w koncu miala wzorst na 50 centylu, a wage na 90, stopniowo okolo roku sie to wyrownalo, teraz ma i wzrost i wage ok. 90 centyla. dzieci sie zmieniaja. moj pediatra nie widzial i nie widzi klopotu.

Gość gość
kurcze i dokarmiac mlekiem nie moge ,bo jest na piersi i butelki nie bierze.

Gość gość
No wasnie dzis bylam i polozna nic nie mowila ,ale zauwazylam ,ze zle zaznaczyla na siatce jak juz bylam w domu.Zaznaczyla jako 8kg i wtedy byl na 50 a tak naprawde jest 7,400 i jest na 25.Dosc duzo urosl bo 18cm od urodzenia i tak ma pol roczku.

sądząc po wadze to jest już w wieku, kiedy można wprowadzać pokarmy stałe - więc jakieś zupy mięsno - warzywne przetarte jak najbardziej moga pomóć

Gość gość
to dokarmiaj lyzeczka, jak ma pol roku, to juz umie jesc. ja tak mojej dawalam, bo tez nie chciala z butli. albo kup niekapek - sa takie od 6 miesiecy.

Gość gość
tzn on juz ma stale pokarmy tak jak wczesniej napisalam.Kaszka z rana z z 2lub3 lyzek +woda i w obiad calego gerberka no i piers.Wydawalo mi sie ,ze duzo zjada jak na pol roczku a tu spadajaca waga o dziwo.Co prawda duzo sie rusza przymierza sie do raczkowania i turla sie ,caly czas w ruchu.Co prawda sie budzi czest w nocy na karmienie ostatnio wiec patrzac na siatke centylowa i ze czesto sie budzi w nocy to tak jakby mu bylo malo.Czy powinnam wprowadzic 3 posilek ,czy lepiej jednak mleko .Moze faktycznie sprobuje ten niekapek.

Gość gość
Jeżeli chodzi o wzrost i wagę 6mc chłopca to jest ok. Niepokoi mały przyrost wagi w ciągu miesiąca. Obserwuj, kontroluj wagę częściej i tyle. Jakie ma wyniki krwi?

Gość gość
Mój syn tak miał i w sumie ma do tej pory.Je za dwóch wyniki ma dobre.W książeczce zdrowia ma wpisane rozbieżność wagowo-wzrostowa.Taki jego urok.

Gość gość
krwi mu ostatnio nie pobierali ,bo do tej pory wszystko bylo ok.Przybieral na wadze bardzo dobrze to tylko ten ostatni miesiac tak malo.Rozwija sie dobrze i apetyt ma dobry.Polozna nic sie nie odezwala na temat wagi.

Gość gość
Obiadki podaje się po karmieniu piersią, a nie zamiast, wiesz o tym? jeżeli je niechętnie, to można zmienić kolejność - najpierw obiadek, a potem pierś. Ale nie należy zastępować karmienia piersią obiadkiem.

w tym wieku chyba już należy zastępować karmienie obiadem...

Gość gość
19.11 - ty masz wszystkich w domu? Po co jej piszesz takie bzdety. NAJPIERW sie daje pokarm stały np obiad, owoc itd a potem dopiero mleko (w coraz mniejszych ilosciach, zwiekszasz obiad, zmniejszasz mleko). Jak dasz najpierw mleko to powodzenia, wtedy dziecko, podjedzone nie bedzie chcialo nowych smakow, konsystencji poznawać...

Gość gość
Dzieco powinno dostawać jedno danie obiadowe, jeden przecier owocowy i kaszkę. To w teorii (bo ja np. odpuszczam kaszkę - synek nie chce, nawet jak z czymś wymieszam). Zwiększ liczbę posiłków o 1. Pierś do tego przy każdym karmieniu, a nie że zamiast piersi posiłek.

Gość gość
Już? Przecież na piersi dopiero wprowadza się w tym czasie pokarmy. Jak dziecko się domaga więcej, spada z wagą to znaczy, że ma za mało.

Gość gosc autorka
moj synek dostaje piers co 2 lub 3godz.Pokarmy stale wprowadzilam przed 5m bo widzialam,ze sie nie najada juz.I po jedzeniu zawsze zapija mlekiem.

tak, ma za mało, ale raczej normalnego jedzenia nie mleka

Gość gość
Autorko za bardzo sie przejmujesz. Dziecko po pewnym,okresie przybiera mniej. Chcialabys aby co miesiąc 1kg przybieral? Dobrze go karmisz.

Gość gość
ok dzieki dziewczyny sprobuje podac jeden posilek wiecej.Owoce sniadanie,zupka obiad i kaszke na kolacje.Mam nadzieje,ze pomoze i w nocy tez bedzie lepiej spal.