Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

cukrzyca w ciąży pomocy

Polecane posty

Gość gość

Witam, jestem w 28 tygodniu ciąży i zrobiłam badanie na cukier. Wyniki były następujące: na czczo 86, po 75 glukozy i dwóch godzinach 155. Od tygodnia trzymam dietę i mierzę poziom cukru i mam następujące wyniki: rano na czczo przeważnie 82-86, po śniadaniu po godzinie 126-132, po obiedzie po godzinie 105-115 po kolacji po godzinie 110-125 Proszę o poradę czy wyniki są w normie czy powinnam jeszcze coś modyfikować w diecie.

Gość gość
ja przy takich wynikach musiałam brać insulinę..

Gość gość
Godzinę po jedzeniu powinno być poniżej 120. Czy na śniadanie pijesz mleko? Ja jak na śniadanie wypiłam mleko to zawsze miałam wysoki cukier.

Gość gość
musisz wybadać co ci podwyższa cukier. mnie np czekolada nie podwyższała a bułka bardzo...

Gość gość
Mleka nie piję na śniadanie. Czyli mam złe wyniki?

Gość gość
Na czczo i po obiedzie są ok. Te po śniadaniu i kolacji są podwyższone. A chodzisz do poradni diabetologicznej? Najlepiej zapisuj sobie co jadłaś na posiłki przez kilka dni i wtedy łatwiej wyłapiesz po czym masz wyższy cukier.

Gość gość
byłam raz i mam stracha że będę musiała brać insulinę. już nie wiem co mam jeść żeby obniżyć cukier a jednocześnie nie zaszkodzić dziecku.

Gość gość
nie ma się czego bać strach ma tylko wielkie oczy, łatwo się przyzwyczaisz.idź do diabetologa on ustali ci dietę , w razie co przepisze insuline .będzie monitorował twoją wagę, wielkosc dziecka itd moim zdaniem jest to niezbędne bo przy cukrzycy dziecku grozi makrosomia i inne choroby a zapewniam cię ,że sama sobie nie poradzisz bo może byc tak,że czym większa ciąza tym większa cukrzyca i samą dietą nic nie zdziałasz.

Gość gość
Nie bój się insuliny. Ja jak dostałam insulinę to się poplakałam całkiem bez sensu :-) .Brałam przez kilka tygodni. Na koniec ciąży cukier się unormował i odstawiłam insulinę. Syn ważył 3500 gram i wszystko z nim jest w porządku. Idź do poradni. Lepiej brać insukinę niż zaszkodzić dziecku