Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy warto używać wody i wacików zamiast chusteczek nawilżanych?

Polecane posty

Gość gość

a może lepiej pupe pod kran? Niedługo rodzę i tak się zastanawiam, czy chusteczki faktycznie tak drogo wychodzą? (koleżanki ciągle na to narzekają....) Czy korzystanie z wody i wacików jest wygodne? Czy noworodka można podłożyć pod kran z bieżącą wodą? A może macie jakieś inne sposoby? Chcę żeby było to zarówno dla mnie jak i dziecka wygodne. Na pewno zupełnie z chusteczek nie zrezygnuję, ale jak będę sama w domu to może jakiś inny sposób bym wykorzystała?

Gość gość
hahahahahahha myslalam, ze chcesz zrezygnowac z chusteczek z jakichs eko powodow, a ty pytasz, czy za drogie? przy caloksztalcie wydatkow na dziecko to pikus.

Gość gość
drogo? koszt rzędu 7 złotych raz na dwa tygodnie. raczej pieluchy są drogie.

Gość gość
w biedronce sa dada po 4, 5 zl. to jak utrzymasz dziecko jak dla ciebie to za drogo?

Gość gość
Moja mama używala specjalnego ręczniczka który zakładała sobie na rękę - coś jak rękawiczka bez palcow. Moczyła to zwykłą wodą i myła tym bratu tyłek. Potem rekawiczko-ręczniczek szedł do prania. Miała takich kilka.

Gość gość
ja wycierając pupe maluchowi najpierw wycierałam chusteczka a potem wacikiem namoczonym w wodzie. Woda lepiej oczyszcza i nie uczula. A jak maly miał jakies siedem miesięcy tylko chusteczki.

Gość gość
hahaha a ja myślałam, że może boi się o odparzenia, ale gdzie tam :D ta chce z kupą lecieć pod kran :D haha no to powodzenia życzę :D weźmiesz maleńkie dziecko na ręce to będziesz bała się go wykąpać w małej wanience położonej na stole, a co dopiero lecieć z tyłkiem pod kran :D masakra jakaś co te baby mają w głowie. A chusteczki możesz kupić w biedronce te fifi za 9zł 3 sztuki.. masz na bardzo długo

Gość gość
Pytam bo trochę się nasłuchałam, że np. jedna paczka starcza na dwa dni. Nie wiem czy to prawda bo nie miałam nigdy kontaktu z noworodkiem.

Gość gość
hmm... no jak ktoś wyciera dziecku pupę 50 chusteczkami, to masz rację starcza na 2 dni :D normalnej osobie takie chusteczki starczają na wiele, wiele więcej :D

Gość gość
Nie krytykujcie mnie. Nie chcę oszczędzać na dziecku i nie będę bo mnie na nie stać i moge sobie pozwolić na droższe produkty. Podobno woda jest zdrowsza dla malucha, ale do końca sobie nie wyobrażam biagać pod kran, ewentualnie ta miseczka z wodą i waciki.

Gość gość
tak,moze wystarczyc 1 paczka na 2 dni, bo dziecko moze z 7 kup dziennie zrobic

Gość gość
ze względów zdrowotnych lepiej waciki z wodę, sprawdza się super i niepotrzebnie się dziecko chemią nie smaruje...

Gość gość
korzystanie z wacikow i wody jest zdrowsze dla skory. Sama sie podetrzyj ta chusteczka dla dzieci i zobacz jakie to fajne. Ja mam wrazenie ze sie cala kleje, wszysko mnie szczypie wiec nie wyobrazam sobie traktowania tym delikatnej skory dziecka. Rozumiem uzywanie w razie wyjscia, ale w domu mozna spokojnie uzywac malej miseczki z woda i duzych wacikow.

Gość gość
chyba na dwa tygodnie. chyba że ktoś ma obsesję jakąś i np. papier toaletowy też zużywa cały za jednym skorzystaniem. Naprawdę, na dwa tygodnie, a używam ich średnio 2 przy przewijaniu, plus jeszcze do mycia uszu i rączek extra czasem.

Gość gość
stawiasz małą miseczkę z wodą na parapecie w pokoju, czy gdzieś indziej obok waciki i masz super zestaw ;)

Gość gość
no, może jak dziecko mialo do 2 miesięcy to robiło częściej i wtedy jedna paka była na 10 dni

Gość gość
a jeszcze zdarzaly sie takie kupy, ze dziecko ladowalo od razu pod kranem - takie paromiesieczne spokojnie mozna tak podmyc, kwestia praktyki.

Gość gość
duże kwadratowe waciki są super do tych celów

Gość gość
W netto są dobre chusteczki bez parabenow i pegow

Gość gość
To ja nie wiem co te moje koleżanki tak narzekają. Jak powiedziałam, że chcę kupić pampers premium care to miałam wrażenie jakby na idiotke patrzyły i od razu teksty z tym ile to wychodzi dziennie itp.

Gość gość
oczywiście że najlepiej myć pod wodą..ja inaczej sobie nie wyobrażam umyć dziecka.... chusteczek używam do zebrania kupy, ale potem obowiązkowo woda i mydło

Gość gość
policz sobie masz 63 chusteczki w paczce. Średnio kosztuje ona jakieś 6 zł. Przy każdym przewijaniu z sików zużyjesz na pewno jedną, jeśli jest kupa- do 3. Trochę wychodzi ale raczej paczka na tydzień wystarczy

Gość gość
dodam że metodę kranową pokazały mi położne w szpitalu....i tak od pierwszego dnia pewnie trzymałam już córeczkę, że nigdy z tym problemów nie miałam, nawet jak ważyła już 10 kilo :)

Gość gość
jestescie bardzo oszczedne,ja na 1 kupe zuzywam okolo 10 chusteczek

Gość gość
Moją córkę chusteczki pampers sensitive uczulały, także od tego momentu stosujemy tylko wodę i waciki. Na wyjście tylko chusteczki Kindii. Sama się przekonasz jak urodzi Ci się dzidzia, co jest najlepsze/najwygodniejsze.

Gość gość
ja tez czytam i nie wierze- conajmniej 10 na jedna kupe, aliczac 2 kupy na dzien paczka wystarcza mi na 3 dni. same krytykuja autorke a jedna-dwoma chusteczkami wycieraja kupe

Gość gość
ja wycieram 2-3 a potem wodą - co w tym takiego dziwnego? nie każde dziecko dużo za przeproszeniem musi srać - mnie stac na chusteczki itp ale po prostu 2-3 wystarczają, więc o co chodzi

Gość gość
pewnie że wystarczają..ja już czystą częścią pieluchy, ściągając ją zbieram większość brudnego....dlaczego 2 chusteczki nie miałby starczyć? oczywiście są przypadki, gdy jest dramat....a potem pod wodę obowiązkowo!

Gość gość
Mi było po prostu wygodniej z chusteczkami niż bawić się w przynoszenie wody (zresztą nie wiem gdzie bym ją miała stawiać, miałam przewijak na łóżeczku, chusteczki w kieszeni obok). Fakt, na początku schodziło przy noworodku i opakowanie chusteczek na dwa dni, młody robił kupę 10x na dobę i zwykle jak tylko wytarłam, dorabiał resztę. Noszenia dziecka pod kran sobie nie wyobrażam, nie mam w zwyczaju zmywać dziecięcej kupy nad umywalką, w miejscu gdzie twarz i zęby myję. Zwłaszcza w nocy czy kiedy był rozespany, było mi wygodniej w pokoju, zapalałam małą lampkę i od razu spał dalej.

Gość gość
matko, przecież tej kupy nie wrzuca się do umywalki. Ale samą pupę oczyszczoną chusteczkami, trzeba potem umyć.... nie wiem co was tak dziwi w tej wodzie :) choć mnei dziwą te waciki i miska..to tak jakby kiedyś w czasach powojennych podmywac się w misce, bo w domu łazienki nie ma :) taką mam wizję:)