Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mlodsze rodzenstwo dziecka autystycznego

Polecane posty

Gość gość

Jestem mama 3 dzieci. Corka lat 7 zdrowa, syn lat 5 autyzm, corka 9 mcy (modle sie o to zeby byla zdrowa). Czy jest tu mama ktora ma podobnie?

Gość gość
a ty się nie balas planując 3 dziecko ze chore się urodzi? patrz ile z autystykiem jest roboty, ganiania po specjalistach itd. wiem , bo moja siotra ma autyste,przyczym na zdrowe dziecko ie ma sil i czasu już ,tyle autystyk jej pochlania energii i czasu, a także cierpliwości, gdzie ty masz czas na 3 dziecko? Dla mnie to nieodpowiedzialne

Gość gość
a ja podziwiam, nie oceniam innych gosciu miara swojej siostry.powodzenie autorko i zdrowia

Gość gość
Plany swoje zycie swoje. Corka z cala pewnoscia nie byla planowana. Stalo sie.bardzo dlugo bylam zalamana, praktycznie do momentu narodzin corki:) Co do pracy z autysta moim to jest jej duzo, zdiagnozowany 3 lata temu, terapie ulozone, diet nie stosujemy. Nie jest to jakas straszna tyraczka. Dzieciak jest wysokofunkcjonujacy. Ja bardziej bylam ciekawa opini matek posiadajacych autyste i mlodsze dziecko, czy u tego mlodszego tez ujawnily sie cechy autystyczne. Moja jak na razie ok.

Gość ogryzekogryzek
mam dwójkę, starszy z autyzmem, młodszy był podejrzewany o autyzm ale wszystkie testy, specjaliści i diagnozy zaprzeczają zaburzeniom, jedyne wytłumaczenie jego ciągotek do zachowań niepożądanych a typowych dla autyzmu to naśladownictwo, niestety w wielu kwestiach naśladuje starszego brata którego nie powinien i tu jest problem, ale im jest starszy tym bardziej do opanowania, można mu wytłumaczyć, pokazać uświadomić, przy takim ok 2 latku nie było wiadomo cz on tez jest autystyczny czy robi tak bo chce naśladować brata, być może jeszcze coś wyjdzie z czasem... ale nawet gdyby to nie w takim stopniu jak u starszego, Ty masz o tyle dobrze że masz córkę więc.. dziewczynki o wiele rzadziej mają autyzm, na pewno jeszcze przez 2-3 lata będziesz żyć w niepewności i doszukiwać się objawów, diagnozować ale myślę że będzie dobrze, zwłaszcza że masz też w pełni zdrowe starsze dziecko :)

Gość gość
Dzieki, ze sie odezwalas. Ja zyje w ciaglej niepewnosci. Ostatnio nawet mialam totalna schize, bo corka nie robi papa:) konsultowalam sie w synapsis i mila pani uspokoila mnie, ze ma czas do roku, tym bardzej ze jest wczesniakiem. Ale caly czas mam ja na oku i juz od tego wariuje. Napisalm w koncu na forum poszukujac kogos w podobnej sytuacji, bo nie ma nas chyba zbyt wiele. Znam mnostwo rodzin gdzie sobie zyja z autyzmem, ale nie ma tam rodzin w podobnej sytuacji, tym bardziej dzieki, ze sie odezwalas.

Gość gość
Ja mam najstarszą córkę diagnozowaną w kierunku autyzmu (jeszcze w trakcie diagnozy ale złudzeń nie mam), młodsza zdrowa całkowicie i to widać. Jestem w trzeciej ciąży i modlę się żeby córeczka była zdrowa.

Gość ogryzekogryzek
ja się przyznaję że nie radzę sobie z tym naśladowaniem autystyka... byłam już u psychiatry i rozmawiałam o tym, powiedział mi że tego się skutecznie nie da wyeliminować i trzeba się liczyć z tym że młodsze dziecko będzie nieco zafiksowane bo naturalnie naśladuje starsze rodzeństwo zwłaszcza gdy są to bracia i mają wspólne zabawy, mimo to jestem dobrej myśli bo widzę że mojemu już prawie 4 latkowi da się wytłumaczyć że nie liże się poręczy w autobusie czy nie mówi starszej pani że jest stara i brzydka :D są też zachowania których młodszy nie przejmuje mimo przebywania z autystykiem, jest otwarty na dzieci, wie że są zasady zabawy i nawet dzięki autystykowi jest bardziej podporządkowany :) chętnie pomaga innym i łatwiej ignoruje inne dzieci które np wymuszają i histeryzują, jest bardzo taki pomocny innym, że pozytywnie robi na mnie wrażenie na tle swoich rówieśników, niestety przez brata autystyka ma bardzo słabą samoocenę, wciąż sie poddaje i mówi że jest głupi, że jest za mały, że on tego nie umie itp... ale za to autystyk daje mu popalić i okropnie go poniża, poucza, wytyka błędy itd..

Gość gość
Tez trzymam sie tego, ze dziewczynki rzadziej choruja. Zdarza sie jednak. Jak u was ze szczepieniami tych mlodszych? Ja malutka zaszczepilam narazie. Wstrzymam sie tylko ze szczepieniem p odrze swince i rozyce.

Gość gość
mój młodszy szczepiony w terminie ale darmowymi szczepionkami bez skojażonych i dodatków typu rota meningo itd... długo myślałam o ospie i zaszczepiłam ale na szczęście bez "atrakcji"

Gość gość
Lizanie poreczy, tu cie pociesze, ze moja starsza zdrowa corka tez czasem nasladuje dziwnosci chorego brata. Szkoda malucha, ze musi znosic takie zachowanie w stosunku do siebie starszego brata, tym bardziej ze dla niego ten brat to jest BRAT. Maly jeszcze jest i juz musi tak wiele rozumiec, to ze starszy chory, ze zachowuje sie tak, bo jest chory i tak dalej. Szkoda malucha. Moja starsza corka ma 7 lat i tez musiala wiele rzeczy szybko zrozumiec:(

Gość ogryzekogryzek
no niestety, mnie też jest przykro bo młodszy by w ogień za bratem wpadł, jest tak mu oddany a starszy wobec młodszego zachowuje się skandalicznie :( i za nic nie umiem tego ograniczyć

Gość gość
U mojej wszystko się zaczęło właśnie od MMR, dlatego młodszej już potem nie szczepiłam a kolejnej nie mam zamiaru w ogóle szczepić.

Gość gość
U mnie jest o tyle dobrze że między dziewczynami jest ledwie rok różnicy i młodsza nie bardzo daje sobie na głowę wchodzić:) Lepiej też mówi od starszej i starsza się od niej dużo uczy.

Gość gość
Ja na ospe nie bede szczepic bo juz przechodzilismy. Cala 3 w jednym czasie. Boje sie tych szczepien okrotnie. Tez szczepie tymi darmowymi. Starsze szczepione skojarzonymi i cala ta reszta:(

Gość gość
Komandor Zielononóżka a ty co masz do powiedzenia w temacie? ty się tymi "bachorami" zajmować nie będziesz.

Gość gość
Mlodszy bedzie coraz starszy i z coraz mniejszym podziwem bedzie na starszego patrzyl, chyba tylko czas tak naprawde tu podziala. Bo przeciez obie dobrze wiemy, ze zadne kary, nagrody i inne takie poprostu nie dzalaja na dluzsza mete. Ile jest miedzy nimi roznicy? Tez chyba sobie daruje to mmr, chcialam nawet kupc pojedyncze szczepionki ale w naszym kraju niestety to nie przejdzie. Siostra w holandii szczepila na kazda chorobe odzielnie w 2 miesiecznych odstepach.

Gość gość
KomandorZielonanozka skad tyle jadu w tobie.......... wyrazy wspolczucia dla bliskich i dalszych z twojego otoczenia

Gość ogryzekogryzek
u mnie jest różnicy 2 lata i 8mcy, wiem że z czasem będzie lepiej ale póki co to są małe dzieci i nie można zbyt wiele wymagać od 4 latka.. za 10 lat na pewno będzie łatwiej, chociaż nic nie wiadomo jak będzie..

Gość gość
Starszy chodzi do szkoly?

Gość gość
Jezeli nie masz zamiaru szczepic to pilnuj w szpitalu, bo zdarza sie, ze najpierw zaszczepia a pozniej przychodza po zgode. Tak bylo u nas, a ile musialam sie nasluchac.......... a szkoda gadac. Lekarze, a czasami tacy ignoranci, ze az zatyka.

Gość gość
ja mam syna autystycznego,dość dobrze idzie leczenie go,fakt jest mnóstwo roboty no i mnóstwo pieniędzy idzie na terapeutów,suplementy,dietę ale syn już dogania rówieśników,moje 2 dziecko ma dopiero miesiąc i jest strach wiadomo ale już wiem jak działać od samego początku

Gość gość
a jakie moga być objawy autyzmu u noworodków?

Gość gość
Jest to jakis plus, ze wiemy na co patrzec, co moze niepokoic. Ja jestem strasznie przewrazliwiona. Mala jak narazie idzie ok, troche mnie zalamala tym papa ale uspokoila mnie pani w synapsis:) Poza tym fajna kontaktowa dziewczynka, chociaz syn do roku tez byl kontaktowy.......... pozniej mu sie odmienilo. Regres......