Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy dzieco ładnie wymawia rrrrrrrrrrrr??

Polecane posty

Gość gość

W jakim wieku powinno już wyraźnie mówić r a kiedy zaczynać się martwić i szukać logopedy?

Gość gość
Moja córka zaczeła dobrze wymiawiac r jak miała 5 lat

Gość gość
dziękuję za odpowiedź, synek ma 3 lata i właśnie się zastanawiałam czy się marwtić czy ma jeszcze czas. Oprócz sz cz i r mówi bardzo ładnie i nic nie prezekręca.

Gość gość
Moja mala miala 4 lata.

Gość gość
na r dziecko ma czas do 6r.ż.

Gość gość
dzięki

Gość gość
do 6 lat spokojnie

Gość gość
Corka ma 4l od roku chodzi do logopedy bez efektu:/

Gość gość
Nie martw się, tak jak ktoś napisał ma czas do 6 lat. Moja siostrzenica jak poszła do zerówki też nie wymawiała. Było tam spotkanie z logopedą, kazał potem siostrze przyjść z nią żeby zacząć ćwiczenia. Jednak nie było to potrzebne bo kilka dni później zaczęła wymawiać r. Moja ma prawie 4 lata i też nie wymawia r, sz, cz no i rz (ż). Jak byliśmy ostatnio u pediatry to też o to pytałam, powiedziała, że jak pójdzie do zerówki to tam zawsze jest wizyta logopedy (przynajmniej u nas w przedszkolu) i wtedy on powie co z tym robić. Mam się jeszcze tym nie przejmować.

Gość gość
To co to za dziwny logopeda, że już 4 latke chce uczyć wymawiać r? Po co tam chodzisz gościu wyżej, nie możesz poczekać, może samo to przyjdzie i zacznie wymawiać jak większość dzieci.

Gość gość
"...Corka ma 4l od roku chodzi do logopedy bez efektu:/" * Po jakiego grzyba takie male dziecko meczysz ??? Pozwol mu dorostac i rozwijac sie jego wlasnym rytmem ! Niech zgadne,na rehabilitacje tez z corka jezdzilas bo miala wzmozone/oslabione napiecie miesniowe ?? Przewrazliwione hipohondryczki :O

Gość gość
Zajecia grupowe i indywidualne corka ma za darmo w przedszkolu i po,a bardzo lubi te zajecia wiec chodzi. Gdyby bylo inaczej nawet nie zawracalabym sobie glowe.

Gość gość
Czterolatek u logopedy to norma. Dziecko w tym wieku powinno już artykułować pewne głoski poprawnie. Jeśli tego nie robi nie ma po co zwlekać. Przez odkładanie to w czasie dziecko tylko utrwala złe nawyki. Czasami jest tak, ze jeśli zareaguje sie zbyt późno to wada jest nie do naprawienia. I później mamy ośmiolatki, które wciąż mówią "safa" zamiast "szafa" czy nawet dorosłych, którzy mówią "francuskie" "r". Wizyta u logopedy to naprawdę nic strasznego. Moje dziecko nawet lubi tam chodzić- gra z panią w gry, układa domino i przy okazji robi duże postępy. Chodzimy od 4 r.z. właśnie. Dzięki temu, jak pójdzie we wrześniu do szkoły, łatwiej będzie mu się dogadać z dziecmi i nauczycielami. Bo zniekształcał tak wiele głosek, ze obcym naprawdę trudno było się z nim dogadać. Gdybym nie zaprowadziła go do logopedy to mogłabym zniszczyć mu dzieciństwo- bo dzieciaki odtrącałyby go nie mogąc się z nim sensownie porozumieć. Pół godziny zajeć co dwa tygodnie i cwiczenia przez zabawe w domu naprawdę dzieciństwa nie rujnuja a potrafią wiele naprawic.

Gość gość
przed pojsciem do szkoły powinno wymawiac parwidłowo wszystkie głoski

Gość jawerty
moja córka w przedszkolu ma logopedę 1 raz w tygodniu. NIe wiem czy to jej zasługa czy po prostu nadszedł taki czas, ale córka wreszcie zaczęła wymawiać L i czyste S. Na R podobno jeszcze jest czas...

Gość gość
moj mowil od 14 miesiaca. cwiczyl rrrrrrrrrrrr,potem zaczal brum. i tak mu zostalo.

Gość gość
mój syn zaczął swoje "mówienie" właśnie od "rrrrrrrr", miał wtedy 4 czy 5 miesięcy i obok głużenia czy później gaworzenia, było właśnie to 'ryranie", no bardzo to śmieszne było

Gość gość
Ale chodzi o poprawne "r". Nie wierzę, ze kilku czy kilkunastomiesieczniak mówi poprawne, czy "r". Znam takich co wcześnie zaczęli mówić swoje "r" a później logopeda to naprostowywał.

Gość gość
moja corka ma 2 lata 4 m-ce i bardzo ladnie mowi r od jakiegos miesiąca. Ma ciocie Karoline i bardzo wyraźnie wymawia jej imię.

Gość gość
Pierwsza córka mówiła pięknie jak skończyła 3 lata, druga ma 8 lat i od czterech lat chodzę do logopedy, już wymawia sz, cz, dz, ch, r też wymawia ale niedokładnie, dalej ćwiczymy, albo się wkońcu nauczy, albo tak zostanie?? Zobaczymy

Gość gość
moj maz mowil r jak mial dwa latka. wiem to z opowiadan moic tesciow a oni nie wymyslaja sobie takich rzeczy.

Gość likkkaj
Mnie od 6 skierowano do logopedy i załapałam :)

Gość gość
wlasnie nie wymawianie rrrrrrrrrrrrr jest sexowne

Gość gość
Ja miałam 10-12 lat jak się nauczyłam, sepleniłam sobie, śmiali się, wiec zaczęłam trenować i załapałam, a potem żałowałam, bo fajnie jest seplenić tę głoskę, jak słyszę Tuska to mu zazdroszczę, że nie wymawia :D tego już się potem nie da oduczyć....

Gość gość
Ja mialam 6 lat jak sie nauczylam.

Gość Mama Nadii
Córka zaczęła wymawiać r kilka miesięcy po skończeniu 3 lat, nie pamiętam dokładnie. Natomiast nie umie powiedzieć bez problemu sz, cz, ż - robi to albo niedokładnie albo znowu hiperpoprawnie. Ale narazie się nie martwię.

Gość gość
Moja corka nauczyla sie w wieku 4 lat niecalych i r i sz i cz. Sama ja trenowalam w domu. Moj brat nauczyl sie dopiero w zerowce u logopedy.

Gość gość
moja jak była mała to nie mówiła, chodziła 2 lata do logopedy i nic nie pomógł, wiec dałam na luz nauczyła się sama jak miała 7 lat w kościele, pdczas nudnego kazania, ćwiczyła sobie :D od tej pory mówi perfekcyjne rrrr :D