Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

JA I MĄŻ MAMY SIOSTRE KTÓRĄ WYBRAĆ NA CHRZESTNĄ POMOCYY

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny, temat już mnie dobija... Dlatego chciałam założyć temat, aby poradziły mi obiektywne osoby. Zacznę od tego, że nawet jeszcze nie urodziłam :):) A już są kłótnie o "bycie chrzestną"...A konkretnie- i ja, i mąż mamy siostry:) Mąż starsza siostrę, ja młodszą:) Ogólnie siostra męża ma 29 lat, moja 24... Co dalej? Siostra męża od 7 lat mieszka w Anglii, przyjeżdża bardzo rzadko, nawet nie na święta. I tu pojawia się problem- teściowie wymyślili sobie, że jak ona będzie chrzestną to przyjedzie na chrzest, i może odwiedzi częściej chrześnice? U nich w rodzinie ogólnie są mega kłótnie od zawsze... Siostra męża jest fajna, miła, ale... Z drugiej strony moja siostra bardzo mi pomaga już od początku ciąży:) Widać, że czeka na dziecko, i szaleje na jego punkcie- ciągle coś kupuje, ciągle chce mi pomagać... Wiem, że ona będzie bliżej z dzieckiem, i bardziej zasługuje na bycie chrzestną... Sama nie wiem co robić...

Gość gość
rzućta se monetom

Gość gość
Bierz swoja, wybacz ale ta z anglii nie przyjedzie na kazde ur, swieta... Pozatym bierz swoja, w razie "w" ty zostajesz z dzieckiem i nadal ma chrzestna. Z jego str wez chrzestnego. Poxatym 29 na chrzestna to troche przystarawa :D

Gość gość
jasne ze swoja nie badz glupia parowa

Gość gość
co to za nowy obyczaj że teściowie wymyslają kto ma być chrzestną?? Już widze jak jego siostra która nie jest z Wami w super kontkaktach z radością przyjeżdza zobaczyć 3 razy w roku chrześnice. Dziewczyno teraz każdy myśli o swojej rodzinie, dzieciach. Chrześnica to tylko dodatek.

Gość gość
polecam tę która jest na miejscu. Chrzestni są od pomagania rodzicom a nie od odwiedzania raz na rok. Poza tym dziecko będzie się balo tej cioci która rzadko przyjeżdża. A argument ze jak będzie mieć chrzesniaka to będzie częściej odwiedzać to totalna bzdura. Ja bym się na to nie pisała. Dziecko będzie mieć chrzestna tylko na papierku.

Gość gość
Oj dziewczyny dzięki:) Cały czas myślałam, ale nie chciałam wyjść na egoistkę...Wiecie teściowie ciągle trują, że moja siostra jest taka młodziutka, ble, ble, ble i przy DRUGIM dziecku ją MOGĘ wybrac... eh, teraz jeszcze mi pomóżcie co mam robić z teściami, bo szykuje się awanturka:(

Gość gość
Ta która ma więcej kasy :D

Gość gość
Dzięki na prawdę;) A wiecie, moje dziecko to takie pierwsze dziecko w rodzinie od baaardzo dawna :) będzie pierwsza wnuczką i u moich rodziców i u teściów, itd..Może dlatego tak wszyscy szaleją;)

Gość rjana
"zasługuje na bycie chrzestną"- chyba żartujesz. bycie chrzestna to obciążenie a nie wyróżnienie (finansowe, moralne). wracajac do pytania- w Waszej sytuacji wybrala bym Twoją siostrę na chrzestna- jest bliżej, nie bedzie problemu aby przyjechala na chrzest (tamtej moglo by to byc nie na ręke, bo daleko) poza tym z racji odleglosci łatwiej bedzie ci "podrzucić" dziecko do siostry gdy bedziesz chciala isc np. na zakupy.

Gość gość
powiedz ze chcesz żeby dziecko miało chrzestna w pobliżu. Żeby miało z nią kontakt. Poza tym to rodzice o tym decydują a nie tesciowie. Jak teraz pozwolicie im rządzić to tak już będzie ciągle... A. 24 letnia chrzestna jest jak najbardziej ok. Nie za młoda i nie za stara. Przynajmniej będzie jej się chciało za chrzesniakiem pobiegać czy pójść na plac zabaw.

Gość rjana
nie łudz sie autorko. nikt na punkcie Twojego dziecka nie szaleje. w zasadzie to maja to gdzies ale wiadomo publicznie musza sie cieszyc bo tak pasuje. no moze oprócz dziadków. zobacz- Ty "szalejesz" jak jakas tam Twoja kuzynka jest w ciąży? zaloze sie, ze nie, masz to gdzies:)

Gość gość
u nas bylo podobnie - siostra duzo mi w ciazy pomagala, sprzatala itd... wybralismy ja :) A brata ktos ma? Kto bedzie chrzestnym?

Gość gość
Dziewczyny, rozwiałyście moje watpliwości w 10000%. Wiecie, maż też kocha siostrę i chciał dla niej zrobić coś miłego, teściowie liczyli na to, że może częsciej przyjedzie do Polski... Ja nie chciałam być egoistką... Ogólnie chodzi o to, że w męża rodzinie ciągle są kłótnie , awantury. Rodzice chcą rządzić, wtrącają się (dlatego też siostra wyjechała, miała dość)... Dlatego np. święta spędzamy raczej z moją rodziną, do nich wpadamy na godzinke, dwie. Tak samo moi rodzice pomagali przy remoncie. Teściowie przyjechali raz- i skończyło się mega awanturą (teść przerwał prace robotnikom i chciał wyburzać ścianę- miał jakieś chore wizje)...Z weselem tak samo...Teraz teściowie mają pretensje, że ciągle MOJA rodzina jest wazniejsza..

Gość gość
Mój kolega miał podobny dylemat tj.i on i żona mieli siostry.. Wzięły. Obydwie na chrzestne..dziecko ma dwie chrzestne..mozna tak..kosciol nie widzi przeciwskazań,aby 2 kobiety były chrzestnymi..nie musi być to para m/k.

Gość gość
Właśnie nie wiemy, kto będzie chrzestnym bo nie mamy ANI BRATA, ani nawet kuzyna;) Takie typowo "babskie" rodziny mamy. Myślimy o mężu kuzynki (ze strony męża) bo jest w naszym wieku i często się spotykamy...

Gość gość
to moze zaproponuj ze chrzestnym będzie ktoś z rodizny męża , jeśli siotra mąża jest mężatką to jej mąż zostać chrzestnym . Powiedz ze planujecie szybko 2 dziecko może nawet 3 wiec każdy będzie usatysfakcjonowany

Gość gość
Dwie kobiety mogą być na ślubie- jako świadkowe (my tak mieliśmy), ale przy chrzcinach to odpada- pytaliśmy księdza. Powiedział, że RODZICE CHRZESTNI- to musi być para, nie ma możliwości aby były to dwie osoby tej samej płci.