Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

opłacanie składek za pracownika pytanie do zorientowanych w temacie

Polecane posty

Gość gość

Czy jest tu ktoś kto zatrudnia pracownika (umowa o pracę)? Mam pytanie odnośnie składek. Księgowa wypełniła mi druki DRA i RCA, dzisiaj muszę zrobić przelewy do ZUSu. Powiedzcie mi proszę czy mam przelać kwotę brutto-netto czy tą kwotę + to co ja niby dopłacam do tym ubezpieczeń?

Gość gość
Zapytaj po prostu tej księgowej.

Gość gość
Nie mam do niej numeru telefonu a nie mam ochoty jechać przez pół miasta. Z resztą tutaj na pewno jest przynajmniej kilka osób z wysokim poziomem inteligencji

Gość gość
Tak doplacasz do ubezpieczen. Wpisujesz kwote brutto.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź:) A powiedz mi jeszcze proszę jak rozlicza się ze skarbówką? W składkach do zusu jest zaliczka na podatek, a ja mam jakieś formularze do zusu wysyłać co miesiąc, dopłacać coś czy jak to wygląda?

Gość gość
A i mam jeszcze pytanie. Moja pracownica planuje dziecko za około rok. Wiem, że przez pierwsze 33dni jej ewentualnego zwolnienia ja płacę składki, ale czy one są takiej samej wysokości jak przed zwolnieniem? I co potem tzn po 33 dniach? Wtedy już nie płacę żadnych składek, podatku, kompletnie nic? Jak to wygląda?

Gość gość
Nikt nie wie? Dziewczyna uczciwie poinformowała mnie, że budują dom i jak skończą to zaczną starać się o potomka.

Gość gość
Nie mam do niej numeru telefonu a nie mam ochoty jechać przez pół miasta. Z resztą tutaj na pewno jest przynajmniej kilka osób z wysokim poziomem inteligencji x i na podstawie anonimowej porady podejmiesz jakies kroki? a jak źle ci poradzą? bedziesz wszystko odkręcać. jacy ludzie są głupi... wierzysz tym co tu piszą?

Gość gość
Tak czy inaczej upewnię się w US, ale przynajmniej wypełnię dokumenty i pójdę z czymś - lepiej wiedzieć cokolwiek niż iść z niczym. Poza tym jeśli chodzi o ciążę - L4 i Macierzyński to już chyba każdy pracodawca wie

Gość gość
no jak patrzyć na ciebie.... to chyba nie kazdy.

Gość gość
Przez pierwsze 33 dni płaci płatnik, a potem wypłaca ZUS, a jeśli chodzi o przelew, to płacisz kwoty z DRA na ubezpieczenie społeczne, zdrowotne i FP