Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama iskierki

syn zdrowy córka z z.Downa chcę trzecie ale się boję

Polecane posty

Gość mama iskierki

Tak jak w temacie mam synka(zdrowy jak ryba) i córkę z zespołem Downa. Oczywiście jej choroba była dla nas ogromną "niespodzianką" Bardzo chciała bym mieć trzecie dziecko ale boję się z wiadomych powodów. Być może ktoś znalazł się w podobnej sytuacji i będzie w stanie mi pomóc. Po pierwsze chciała bym wiedzieć (zakładając że jestem w ciąży) czy mogła bym od razu prosić o ciecie cesarskie. ( z córką męczyli mnie dwa dni dopiero jak zaczęła się dusić to zrobiono mi cesarkę , mam bardzo niemiłe wspomnienia z tym związane). Po drugie w poradni genetycznej zostałam poinformowana że w razie jak będę w ciąży to należą mi się wszystkie badania które mogły by wykluczyć ewentualną wadę płodu(prenatalne) - czy to jest prawda? czy znowu zostanę zdana sama na siebie!? Mam dopiero 27 lat. W tej chwili mieszkam w innym rejonie Polski niż gdy rodziłam dzieci, czy mogła bym się zgłosić do poradni genetycznej w dowolnym miejscu w Polsce? Czy musiałabym jechać 600km w miejsce gdzie stwierdzono córce z.D? Serdecznie dziękuję i gorąco pozdrawiam wszystkich rodziców wychowujących wspaniałe "iskiereczki"

Gość gość
ja myślę, ze o tym wszystkim powinnaś porozmawiać ze swoim ginem , pozdrawiam Cię :)

Gość gość
Na pewno możesz zrobić amniopunkcję na NFZ. Trisomia 21 nie jest dziedziczna w większości przypadków, więc raczej małe szanse, że drugie dziecko będzie miało ten zespół. ZD nie jest wskazaniem do cc, ale może wcześniejszy traumatyczny poród by był? Znasz zakątek21? Tam znajdziesz na pewno więcej fachowych porad.

Gość gość
Ja myślę podobnie jak poprzedni gość aczkolwiek zespół downa nie jest dziedziczony.

Gość gość
powiem CI tylko tyle, że nasi znajomi mają dziecko z z.D. i zdecydowali się na kolejne i jest wszystko dobrze. mają 5tke - dziewczynka jest 4tym dzieckiem.

Gość gość
a w którym tyg. sie dowiedzialas? W 13 na prenatalnych?

Gość gość
Trisomie 21 nie jest dziedziczna nigdy a nie jak ktoś napisał w większości przypadków

Gość gość
Nieprawda, zdarzają się przypadki translokacji, które są dziedziczne. Jest kilka odmian zd, nie zawsze dochodzi do pełnej trisomii.

Gość gość
Translokacja ma miejsce wtedy gdy jeden z rodziców jest nosicielem wadliwego genu. Zdzisław nie jest dziedziczny

Gość gość
" Według statystyk dziedziczność zespołu Downa jest bardzo rzadka, bo wynosi tylko 2% przypadków. Ustalenie dziedziczności zespołu Downa jest możliwe poprzez wyznaczenie formy nieprawidłowego kariotypu u dziecka. „Jeśli kariotyp dziecka ma formę translokacyjną trisomii 21, należy wykonać kariotyp rodziców. Część z nich może być nosicielem translokacji i wówczas istnieje zwiększone prawdopodobieństwo powtórzenia się zespołu Downa w kolejnej ciąży, bo u nosiciela translokacji, niezależnie, czy to jest mama czy tato, stale produkowane się niezrównoważone genetycznie gamety z dodatkowym chromosomem 21, które po zapłodnieniu mogą dać początek kolejnemu dziecku z zespołem Downa. Wówczas mówimy o dziedziczeniu zespołu Downa. Są to jednak sytuacje wyjątkowe i ograniczone do form translokacyjnych zdrowych rodziców, czyli samych niebędących z zespołem Downa”vii" http://www.dobraterapia.info/artykuly/95/zespol-downa-od-strony-medycznej-charakterystyka-typy-i-dziedziczenie

Gość gość
kolezanka jest w ciazy z cim dzieckiem ma zdrową 6sciolatke 4ro latka z downem i teraz urodzi zdrowe dziecko gin z wieloletnią praktyką mowil jej ze rzadko zdarza sie 2je dzieci w jednej rodzinie z downem