Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

noworodek i zero czasu

Polecane posty

Gość gość
Taaa pokarmu tyle ile trzeba... jak to czytam to mnie krew zalewa. Autorko ja mialam tak samo, z ta rozmica ze ja nigdy piersia nie karmilam tylko szalalam z laktatorem. Mala wypijala naprawde duze ilosci jak na kilkutygodniowe dziecko, potrafila na jedno posiedzenie wypic nawet 200 i za gora 40 minut znowu placz, mysle sobie - przeciez nie moze byc glodna, a jedna, podgrzewam mleko i znowu je 150 ml. Za 40 minut to samo. Na szczeacie moglam sobie pozwolic na odciaganie, bo maz byl miesiac w domu ze mna. Bylam szczesliwa ze moje dziecko dostaje to co najlepsze czyli moje mleko. Czesto niedojada.am, zylam na suchym jedzenku tak jak ty autorko. Orzyszla polozna z wagami co? Moje dziecko nie przybiera, a wrecz spada z wagi mimo ilosci moje mleka jakie pochlania. Po wizycie u lekarza, kazali mi dokarmiac mm. Troche ruszylo, przynajmniej spadac przestala ta cholerna waga. Maz wrocil do pracy stopniowo tracilam pokarm, bo nie bylo czasu na odciaganie. I dopiero odetchnelam, mala przybiera ladnie, a ja mialam coraz dluzsze przerwy miedzy karmieniami gdzie moglam cokolwiek zrobic.

Gość gość
Enfamil odradzam mała miała mega kolki bebilon comfort jest najlżejszym mlekiem na poczatek

Gość gość
buhehehe takie małe dziecko cały czas śpi?:D rozbawiłaś mnie do łez:D KAŻDE dziecko jest inne! mój nie spał wcale, a pierwsze drzemki zaczęły się dopiero, gdy miał skończone 6 miesięcy i trwały 15 minut 2 x na dzień

Gość karolcia15031
chciałabym przeżywać coś takiego jak ty .. wręcz moje marzenie .. córeczka zmarła 5 miesięcy temu jeszcze przed narodzeniem .. a teraz nie umie zajśc w ciąże .. wiec kochana pomyśl że to co masz to jest cud ..wiesz ile kobiet o tym marzy .. wiem że nie ma Ci łatwo ale serio pomyśl sobie jakbyś się teraz czułą gdybyś przeżyła to co ja ..

Gość gość
Oj karlocia - wspolczuje ci ogromnie i zycze ci tych nieprzespanycn nocy, wiecznego wiszenia na cycku i braku czasu. Wiem ze kiedys napewno tego doswiadczysz, powodzenia w zachodzeniu, spokojnen ciazy i szczesliwego rozwiazania!

Gość gość
Jak przy noworodku mozna nie miec czasu? Moja cora non stop spala i budzila sie tylko na karmienie, mialam posprzatane na blysk, ugotowane, obejrzane seriale,z mezem jeszcze caly wieczor sam na sam. teraz ma pol roku i spi 3 razy w dzien po 40-50 min a tak caly czas sie bawi i juz nie mam tyle czasu na dom ale staram sie ogarniac

Gość gość
"buhehehe takie małe dziecko cały czas śpi?smiech.gif rozbawiłaś mnie do łezsmiech.gif KAŻDE dziecko jest inne! mój nie spał wcale, a pierwsze drzemki zaczęły się dopiero, gdy miał skończone 6 miesięcy i trwały 15 minut 2 x na dzień" -ale to, co opisujesz nie jest NORMĄ, a wręcz odstępstwem od normy- pewnie, że są różne dzieci, ale do 3 m-ca zdecydowana większość dzieci dużo śpi!

Gość gość
dokladnie noworodek nie spiacy caly dzien jest wyjatkiem zdecydowana wiekszosc dzieci spi i budzi sie tylko na karmnienie przez 1-2 miesiac zycia] wiec przestancie koloryzowac

Gość gość
autorko pisalam,ale cos nie wyslalo postu. mialam tak samo,minie,obiecuje.a chwilami bedzie jeszcze gorzej;) moje dziecko tez z tych nie spiacych niemowlakow bylo. pamietam jak zupe gotowalam na raty. od 6-11. obieralam po jednej marchewce,ziemniaku buraku. do poludnie sie zrobilo;) i co chwila biegalam bo maly sie obidzil. spal po gora kilkanascie minut. a potem 2 czuwania prawie. i tak caly dzien. po kapieli spal ze 3h,jadl i spal do rana co 2h jedzac a nad ranem co godzine ciumkal juz. w dzien jadl co poltorej-2h. najadal sie. ale mial duzo mniejsza objetosc zoladka niz inne dzieci. okazalo sie to jak przeszlismy na mm. wypijal gora 60-70 ml i szybciej glodnial po mm niz moim mleku. a mojego mleka wypijal objetosciowo tyle samo.wiec nie rob sobie nadziei ze na mm bedziesz miala lzej:) no i na mm ujawnil sie refluks i problemy,jezdzenie po lekarzach.

Gość gość
sciaganie laklatorem a karmienie piersia to dwie rozne sprawy, pokarmu bedzie tyle ile powinno byc gdy tylko i wylacznie karmi sie piersia, nie sciaga sie pokarmu, nie dokarmia dziecka, karmi na zyczenie no i jesli mama jest zdrowa, dziecko prawidlowo sssie piers. to do kogos tam wyzej,ze nie mial wystarczajaco duzo pokarmu a uzywal laklatora, to nie to samo.

Gość gość
i moj spal i jadl tylko przez. pierwsze 4 doby! plakalam przez telefon tacie,ze on nic nie robi tylko spi a mialam go nakarmic,bo polozna kazala go budzic. i tata do mnie,nie budz,niech spi,zobaczysz jak mu sie odmieni. na piata dobe mialam juz jazde bo spac nie chcial i tak mu zostalo. teraz dopiero jak ma rok to spi w dzien 3h i w nocy ok 10-11.

Gość gość
tak male dzieci tylko spia i jedza ale niektore spia tylko przy piersi, tak jak autorki dziecko. zycze duzo ciepliwosci, dzieci z tego wyrastaja.

Gość gość
Jakbys przeczytala dokladnie co napisalam nie pisalabys ze laktatorem nie mialam wystarczajacej ilosci pokarmu. Wrecz odwrotnie, mialam go baaaaardzo duzo, do tego stopnia ze mrozilam, mala jadla zawsze tyle ile chciala, problemem byla jego jakosc

Gość gość
Przejdziesz przez to mnie zajęło 2,5 roku. Koszmar. Patrzę wstecz ale nie chce dolowac. Nie byłam szczęśliwa Do przodu o alleluja!

u mnie taka sytuacja trwała 3 miesiące, dziecko non stop przy piersi, jadło. gidzinę-półtorej dwadzieścia minut przerwy i na nowo. Miałam qrażenie, że ciągle głodny czasami dokarmiałam mm by mieć trochę oddechu i odpoczynku. Po tym czasie karmienie stało się przyjemnością, uwielbiałam te przytulanie i relaksowałam się oglądając tv lub czytając książki. Jak przyszedł czas zakończyć karmienie aż żal mi było. A korzystasz z leżaczka? ja stawiałam gi w kuchni i gotowałam coś na szybko.

Gość Mama karmiąca piersia
Autorko po pierwsze nie sluchaj rad osób które karmią mm bo one powiedzą Ci tylko ze masz za mało mleka i musisz dać butle, a to NIE PRAWDA. Posluchaj lepiej rad osób które karmią piersią i przetrwaly ten okres. Twoje mleko jest idealne i wystarczające. Mleko będzie mialo taka samo wartosc jak będziesz jadla kanapki czy dwudaniowy obiad. Matki w Afryce gloduja a ich pokarm i tak jest wartościowy, wiec przyjmij za fakt ze nie od twojego jedzenia zleży pokarm. Twoje dziecko chce caly czas ssac bo chce byc przy Tobie i czuć Ciebie, a ssanie jest dla nie uspokajaczem. Kup sobie chustę elastyczna lub tkana i nos caly czas przy sobie, w tym czasie zrobisz obiad i wszystko co będziesz chciala. Nie sluchaj rad aby przestać karmić piersią bo za kilka miesięcy mozesz obudzić sie i stwierdzic ze zalujesz ze posłuchałaś tych glupich rad.

Gość gość
Karmilam tylko w szpitalu piersia, w domu odciagalam i podawalam naprzemiennie z mm, dziecko spalo we wlasnym lozeczku. Mialam czas na wszystko. nie wyobrazam sobie lezec calymi dniami przykuta do dziecka, nioe uwazam tez, ze dziecko jest najwazniejsze. Owszem, potrzebuje opieki, uwagi, troski i bliskosci, ale bez przesady, to ze urodzilam nie oznacza, ze jestem tylko matka uwwiazana 24 na dobe przy niemowleciu. Maz duzo pomagal i w domu i przy dziecku, ale przede wszystkiim pracowal i nie mialabym sumienia kazacc mu rrobic wszystko w domu, bo teraz ja, matrona, zajmuje siee juz tylko i wylacznie dzieckiem.

Gość gość
"....Nie sluchaj rad aby przestać karmić piersią bo za kilka miesięcy mozesz obudzić sie i stwierdzic ze zalujesz ze posłuchałaś tych glupich rad." acha, już się zaczyna:) a tak z ciekawości zapytam- dlaczego autroka miałaby żałować????

Gość gość
Ty, matrono od cyca. Autorka ma wolna wole i wybor, wiec dlaczego ma tylko sluchac tych ktore karmia piersia? Niech wyslucha obu stron i sama wybierze, a nie ze znowu matrrony narzucaja karmienie piersia.

Gość mama karmiąca piersia
Bo wiele juz kobiet żałowały ze tak latwo sie poddaly. Ja autorce daje wybór, z tym ze to ona napisala ze chce karmić piersią. Wiec jeżeli autorki karmić piersią chcesz to nie sluchaj rad osób które znają sie tylko na tym aby podać dziecku butle z mm.

I moglaby żałować bo: 1/ okaze sie ze po podaniu mm dziecko wcale nie będzie lepiej spalos 2/ okaze sie ze dziecko po mm będzie mialo bole brzucha bo ogólnie mm jest ciezkostrawne 3/ dziecko zacznie chorować, bo w mm nie ma przeciwcial

Gość gość
Chyba Cie pogielo, sorry za ostre slowa. Moje dziecko, karmione pierwszy miesiac naprzemiennie z piersi i mm, a potem mm: -nie chorowalo wiele, jak juz to jakas infekcja, antybiotyk w ciagu 6 lat mialo 3 razy, raz na zapalenie ucha, raz angina i raz zapalenie pluc, -dziecko po mm budiilo sie jak w zegarku co 4 godziny, jak mialo 2,5 miesiaca przesypialo juz cala noc, -nie mialo kolek, choc karmilam Bebiko. I nigdy nawet przez chwile nie zalowalam tego, ze przeszlam na mm.

Ale to ty! Czy możesz potwierdzić że każde dziecko po podaniu mm sie tak zachowuje? KAZDE?

Gość gość
Chcialabym karmic piersia nie chce z tego rezygnowac,ale jestem sklonna np dokramiac jedna butelka dziennie aby on troszke pospal no przeciez niemozliwoscia tak funkcjonowac ide tylko siusiu i musze wracac bo maly sie wybudza.Mam nadzieje ze to minie ale do tego czasu trzeba se zatrudnic chyba kucharke i sluzbe :) a to raczej nie wchodzi w gre.Dziewczyny nie kloccie sie co do sposobu karmienia,moze to ja tez wprowadzilam jakas nerwowoa atmosfere swoim postem o tej nieudolnosci..no bo kurde czuje sie i tak winna ze nic nie mam zrobione,tylko dziecko i tylko dziecko.Podziwiam naprawde kobiety ktore sa zaradne i wychowuja po kilkoro dzieci rowniez bez pomocy ale to nie znaczy zeby mnie dolowac jeszcze bardziej ze jestem nieudolna lub niezorganizowana prawda? :( I z tego co czytamy to widac ze nie wszystkie dzieciaczki spia jak aniolki.Wspolczuje dziewczynie ktora stracila dziecko-trzymaj sie mocno i wierz ze jeszcze wszystko sie ulozy,zycze ci uroczego dzidziusia,ukojenia twojego bolu po stracie corki.Caluje mocno i dziekuje za rady wszystkim.Ide zjesc kolejna kanapeczke :)

Gość gość
1/ okaze sie ze po podaniu mm dziecko wcale nie będzie lepiej spalo- ale to będzie wiadomo już po jednej czy dwóch butelkach mm- przez parę godzin raczej pokarm jej nie zaniknie, nie?:) 2/ okaze sie ze dziecko po mm będzie mialo bole brzucha bo ogólnie mm jest ciezkostrawne jw- gdyby miało coś być nie tak, to będzie wiadomo od pierwszej butli (zwłaszcza od pierwszej) 3/ dziecko zacznie chorować, bo w mm nie ma przeciwcial- tutaj akurat proponuję się douczyć jak długo takie przeciwciała są obecne w mleku:)

Gość gość
Oj tam to jest jakis chwilowy skoro rozwojowy . Nie podawać żadnej butli tylko niech sobie wisi na cycku. Ze spokojem to minie i będzie lepiej.

Gość gość
Przejdz na mm, kup lezaczek bujaczek z wibracjami i problem z glowy. .ja tak zrobilam i corcia stala sie aniolkiem :-) pozdrawiam i wytrwałosci

Gość karmilam piersia a potem mm
i stwierdzam,ze moje dziecko po mm nie spalo dluzej a krocej(po piersi pierwszy sen w nocy 5h,po mm 2h) -mojemu dziecko szkodliwosc mm wyszla dopiero po 2-3 miesiacach picia,ale trafilismy do madrego lekarza,ktory zalecil pepti i jakos przetrwalismy -moje dziecko ani przy kp ani przy mm nie chorowalo w ogole:)

Gość karmilam piersia a potem mm
a. unas dziecko w bujaczku nie chcialo lezec w ogole. gora 5 min. teraz tylko czasami posiedzi 5 min przed tv w nim:P ale jest duzy i z perspektywy czasu stwierdzam,ze to byl zbedny wydatek. nie wszystkie dzieci to aniolki spiace 24 h na dobe a potem czuwajace w bujaczku i patrzace sie spokojnie na mame co ona robi:)

Gość gość
Proste babska z kafe bez ogarnietej chaty nie potrafia funkcjonowac,co tam dziecko,cyborg musi miec blysk