Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy muszę płacić alimenty ?

Polecane posty

Gość gość

Witam, jestem w związku z kobietą, która ma 9 letnie dziecko z pierwszego małżeństwa. Czy jeżeli zdecydowalibyśmy wziąć ze są ślub i zostałbym uznany ojcem czy w przypadku kiedy się rozstaniemy, będę zmuszony płacić alimenty na nie swoje dziecko ? Pytanie hipotetyczne. Pozdrawiam

Gość gość
Z tego co wiem, to przy rozstaniu alimenty płaci ojciec, który prawnie (!) uznał dziecko za własne.

Gość gość
Czy dziecko dostaje alimenty od biologicznego ojca?

Gość gość
nie obowiązek alimentacyjny będzie wciąż spoczywał na biologicznym ojcu dziecka .

Gość gość
Tak, biologiczny ojciec wciąż płaci alimenty i ma odebrana pełne prawa rodzicielskie.

Gość gość
Nie rozumiem, co to znaczy "zostałbym uznany ojcem", czy przez to że się ożeniłeś z matką dziecka, czy prawnie podejmiesz się roli ojca dla tego dziecka, podpisując odpowiednie papiery. A swoja drogą alimenty dziecko może dostawać tylko od jednego ojca. Nie jestem z prawem na bieżąco, ale tyle co wiem, to napisałam.

Gość gość
Jeżeli podpiszesz jakiekolwiek dokumenty o uznanie dziecka, jako własnego, wtedy może na tobie spoczywać obowiązek alimentacyjny w razie rozstania.

Gość gość
Ojciec ma odebrana prawa ,ty prawnie zostaniesz opiekunem dziecka czyli uznasz dziecko żony ale alimenty nadal będą od biologicznego ojca i po Waszym ewentualnym rozwodzie tak samo od biologicznego ojca .

Gość gość
Wtedy zostanie opiekunem, tzn. ojczymem, a nie ojcem dziecka.

Gość gość
Ojczymem zostanie nawet jak dziecka nie uzna ,jak będą żyli w konkubinacie albo w związku małżeńskim to nie jest określenie fachowe ,opiekunem musi zostać sądownie więc opiekun to nie znaczy ojczym ,opiekunem może zostać każdy babcia ,ciocia ,wujek ale oni alimentów płacić nie będą zawsze to płaci rodzić biologiczny nawet pozbawiony praw lub inna jednostka -fundusz alimentacyjny ,chyba że Matka i jej nowy mąż złożą odwołanie ,odwołując ojca dziecka od płacenia alimentów i tego obowiązku podejmuje się nowy parter matki .

Gość gość
Nie istnieje coś takiego jak "zostałbym uznany ojcem". Uznać można swoje biologiczne dziecko, w twoim przypadku w grę wchodziłoby jedynie przysposobienie pasierba, ale nie musisz przecież tego robić. Ojciec biologiczny będzie zobowiązany do płacenia alimentów nawet po twoim ślubie. Ty musiałbyś adoptować to dziecko, żeby mieć w stosunku do niego finansowe zobowiązania.