Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

po ktorym tygodniu konczy sie I trymestr

Polecane posty

Gość gość

Bo raz czytam, że po 12, potem gdzieś, że po 13. Zawsze liczyłam kolejne miesiące od dnia, w ktorym dostałam ostatnia miesiaczke- 17.02. Czyli od 17 każdego miesiąca liczyłam kolejny miesiąc.

Gość gość
Na chłopski rozum po 3 miesiącach, czyli po 12 tc.

Gość gość
No niby tak ale 12+12 +12 daje 36 tygodni a nie 40

Gość gość
Czyli jednak, dzięki

W ciaze to Ty chyba przypadkiem zaszlas, skoro nie wiesz tak podstawowych rzeczy. Po pierwsze - w ciazy nie jestes od ostatniej miesiaczki tylko od ostatniej owulacji. To ze wiek ciazy liczy sie od ostatniego okresu, nie znaczy, ze ona juz wtedy fizycznie miala miejsce. Dlatego pierwsze (okolo) 2 tygodnie zalicza sie dodatkowo do pierwszego miesiaca, co daje mu w sumie (uwaga!!) srednio 6 tygodni. Po drugie - ciaza nie zna sie na kalendarzu i nie bedzie sobie miesiecy oddzielac od 17 do 17, bo sa miesiace krotsze i dluzsze, wiec w takim przypadku kazda ciaza trwalaby tyle, ile wskazuje kalendarz a nie ok. 40 tygodni. Liczysz to bardzo prosto: Miesiaczka przyszla w srode. Za tydzien w srode minal pierwszy tydzien ciazy, w czwartek 1+ 1, w piatek 1+ 2. Za kolejny tydzien w srode jest 2, w czwartek 2+ 2, w piatek 2+ 3 i tak az do 40. Numer trzy - trymestry. Chcialabym linki do stron, gdzie Ty wyczytalas, ze to 12tydz. I trymestr: 1 - 15 tyg. II trymestr: 16 - 29 tyg. III trymestr: 30 - 40 tyg. Polecam Ci stronke mamazone, tam sie troche poduczysz o swojej ciazy.

Gość gość
Ojej, jak Ty mądra jesteś

Gość gość
O rany, aż mi w pięty poszło... Może Cię zaskocze, ale do zajścia w planowana ciążę nie potrzebna była mi wiedza, po ktorym tygodniu konczy sie I trymestr. A czytałam w książkach i gazetach, a nie w necie

Do Autorki: Przepraszam za kasliwy wpis, mialam nerwowy poranek i chyba sie wyzylam. Normalnie sie tak wyniosle nie wypowiadam. Dobrze, ze pytasz, jak czegos nie wiesz, choc lepiej pytac lekarza niz na forum. A te stronke poczytaj, bo jest bardzo fajna ;-) Milej ciazy! :-)

Gość gość
Rozumiem, dzięki Skorzystam :-)